Jazz/World

Winand, Valle, Szakcsi és barátaik

2008.05.05. 00:00
Ajánlom
Az 1964-ben született Winand Gábor klarinétozni tanult, mielőtt az éneklés felé fordult. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola jazzének szakát Garai Attila növendékeként végezte el, s hamarosan Babos Gyula zenekarában találta magát.

Gadó Gábor gitárossal máig tartó gyümölcsöző munkakapcsolata akkor indult, amikor 1990-ben tagja lett a Joy együttesnek. Később fellépett a Trio Stendhallal, az ESP-vel és Vukán Györggyel, s időközben szaxofonon, majd fuvolán is megtanult játszani.

Winand 2001 óta a Balázs Elemér Group tagja. Jó néhány éve ismét együtt játszik Gadóval, aki több szerzeménnyel is hozzájárult saját neve alatt megjelenő lemezeihez. Közülük kettő, a 2002-es Corners of my Mind és a 2004-es Different Garden is elnyerte az egyik legnívósabb jazzmagazin, a francia Jazzman Choc de l'année-díját, amelyet az év legkiemelkedőbb lemezeinek ítélnek oda. Az elmúlt időszakban albumainak anyagával Winand számos helyre, főként Franciaországba kapott meghívást.

Legújabb korongján az egyik legjelentősebb magyar jazz-zongoristával, Szakcsi Lakatos Bélával hallhatjuk duóban. Pályáján a túlnyomórészt jazzstandardek egyéni feldolgozásait tartalmazó lemez jelentős mérföldkő, s koncertje első részében e felvételsorozat anyagából válogat. A második rész felütését egy ének-tabla duó képezi, majd a főszereplőhöz egyenként csatlakozik a többi résztvevő. Különösen izgalmasnak ígérkezik a két nagyszerű énekes, Elsa Valle és Winand Gábor közös produkciója.

(2008. május 12. 19:30 – Müpa – Fesztivál Színház (Budapest) – Winand Gábor, Elsa Valle, Szakcsi Lakatos Béla és barátaik – HÉTFŐ ESTI JAZZ A CADILLACKEL; km.: Winand Gábor, Elsa Valle (ének), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Borbély Mihály (szoprán- és altszaxofon), Lukács Miklós (cimbalom), Szalai Péter (tabla))

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

Ki gondolná, hogy Andy Warhol imádta a karácsonyt, olyannyira, hogy egyenesen a Karácsony Királyának nevezték, Salvador Dalí pedig egy időben karácsonyi lapok tervezésére adta a fejét? Szubjektív válogatásunkban öt képzőművész karácsonyhoz kapcsolódó művét ajánljuk, az ünnepre hangolódva. 
Vizuál

Csaknem száz év után tért haza Rippl-Rónai remekműve

160 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria december 19-i aukcióján A geszti kastély kertje című alkotás, amely Rippl-Rónai egyik legmerészebb festménye. Az árverésen Vaszary János ritkán látható művét is bemutatják. December 17-én pedig kortárs festményekre licitálhatunk.
Vizuál

KÉP-regény: A modernista zseni

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal véletlenszerűen kiválasztott képe adott okot rá, hogy felidézze Brazíliavárosban tett látogatását és megossza velünk Oscar Niemeyer iránti rajongásának okát.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

Új időpontban a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje

2023. április 23-án tartja meg az eredetileg januárra tervezett Arénás koncertjét a 100 Tagú Cigányzenekar. A szervezők a zenekarral és a helyszínnel egyetértésben, az emelkedő energiaárak miatt döntöttek a halasztás mellett. így az esemény a fűtési szezonon kívüli időpontban lesz megtartva.
Jazz/World ajánló

Az LGT dalaiból ad koncertet a Csík Zenekar a Kongresszusi Központban

December 28-án óévbúcsúztató koncert keretében hallhatják az érdeklődők a Csík Zenekar LGT-dalokból született feldolgozásait, Presser Gábor és Karácsony János közreműködésével. A Budapesti Kongresszusi Központban A dal a miénk című album kompozíciói csendülnek fel.