Jazz/World

Woody Allen először Magyarországon

2007.12.25. 00:00
Ajánlom
Woody Allen és New Orleans Jazz Bandje karácsony után, 2007. december 27-én, este nyolc órától lép a Papp László Budapest Sportaréna színpadára.

A négyszeres Oscar-díjas, Golden Globe-díjas és még számtalan más díj tulajdonosa, Woody Allen első alkalommal látogat Magyarországra. A világhírű rendező, író, komikus nagy jazzrajongó, több évtizede klarinétozik New York klubjaiban. Már a hetvenes években is játszott együtt Eddy Davis-szel, aki a mostani koncert zenei rendezője. Hétfő esténként a manhattani Carlyle Hotelban lép fel New Orleans Jazz Band nevű együttesével. A zenekar klasszikus huszadik század eleji New Orleans-i jazzt játszik.

Az eredetileg Allen Stewart Königsberg néven anyakönyvezett művész 1935. december 1-jén született New Yorkban. Színpadi nevét is egy klarinétművésztől, Woody Hermantól kölcsönözte 1952-ben. Már gyermekként rajongójává vált a filmeknek és a sportoknak, továbbá érdeklődött a mágia és a zene iránt is. Tizenöt éves kora körül kezdett klarinéton játszani. 15 vagy 16 évesen kezdett vicceket írni újságokba. 1953-ban a New York University-re járt egy szemeszter erejéig (film-szak), de kirúgták rossz osztályzatai miatt. Rövid ideig a City College of New Yorkot is látogatta – hasonló sikerrel. 1955-ben az NBC támogatásával Hollywoodban tanult komikus írást. 1956. és 1958. között a Tamiment nevű színháznak írt és rendezett rövidebb darabokat, 1958-tól Larry Gelbarttel együtt írt a The Chevy Show számára az NBC-n. 1960-tól 1968-ig „standup comedian”-ként önálló karrierbe kezdett, és igen népszerűvé tette országszerte. A magyar közönség előtt a Take the Money and Run! (Fogd a pénzt és fuss!, 1969) című filmjével lett ismert és viszonylag népszerű. Woody Allent vagy filmjeit számtalanszor jelölték Oscar-díjra, legutóbb a Match Pointot a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.