Jazz/World

World – Jazz – Fesztivál

2006.02.04. 00:00
Ajánlom
Az Almássy Téri Szabadidőközpontban február 11-én a Balázs Elemér Group, Szalóki Ági, valamint David Yengibarjan és Kardos Dániel koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a World Jazz Fesztivál keretében.

Három csodálatos, kiemelkedő zenei világot élvezhetünk egy estén. A nemzetközi palettán nézve is egyedülálló alkalomra jó előre fel kell készíteni szívünket és lelkünket – hogy be tudja fogadni az elénk hullajtott gyöngyszemek sorozatát…

Balázs Elemér Magyarország egyik legelismertebb jazzdobosa alakította a zenekart. Hat olyan zenészt hívott meg, akik egyenként is elismertek: nem csoda, hogy a magyar jazzkedvelő közönség figyelmének középpontjában van minden fellépésük. Zenéjükben etno alapú autentikus népdalok alkotnak érdekes mixet saját kompozícióikkal. A Magyar népdalok című albumot a szakma 2005-ben Fonogram-díjjal jutalmazta Az év hazai jazz albuma kategóriában. A Balázs Elemér: Group Magyar népdalok című lemezének bemutató koncertjén fellép Winand Gábor, Hajdú Klára (ének), Balázs Elemér (dob), Juhász Gábor (gitárok), Glaser Péter (bőgő), Dés András (ütőhangszerek) és Balázs József (zongora).

Szalóki Ági: Hallgató című koncertjén a lemez anyagát hallhatjuk Balázs József (zongora), Dés András (ütős), Barcza Horváth József (nagybőgő), Lamm Dávid (gitár) és Bacsó Kristóf (szaxofon) közreműködésével. Szalóki Ági a fiatal énekes generáció egyik legkiválóbb tehetsége. A hazai palettán egyedülállóan otthonosan mozog a népdalok és az improvizatív kortárs zene világában. Formációja 2005 tavaszán állt össze Hallgató című lemezének felvételére, amelyen kedvenc dalait szedte csokorba.

David Yengibarjan (harmonika) és Kardos Dániel (gitár) koncertje zárja az estet. Yengibarjan a jereváni zeneiskolában ismerkedett meg a harmonikával, 1995-óta él Budapesten, de művészetét szerte a világban ismerik és elismerik. Az Almássy Téri Szabadidőközpontban a szintén fiatal, ámde több formációban is játszó gitárossal, Kardos Dániellel lép színpadra. Amit játszanak, megközelíthető a tangó és a jazz, az örmény és a zsidó népzene felől, személyességéhez és egyéni stílusához azonban kétség nem fér.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Színház

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Könyv

Közösségben alkotni – Könyv mutatja be Fodor Tamás pályájának első szakaszát

Szabadságszigetek címmel írta meg Fodor Tamás és Stúdió „K” történetét Sándor L. István. A kötet december közepén jelenik meg.
Jazz/World

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Tom Jones és Jamie Cullum is fellép a jövő évi VeszprémFesten

Megvan a július 12. és 18. tartandó VeszprémFest két világsztárja. Már érkeznek a programok, a szervezők rendkívül gazdag kínálatot ígérnek.
Jazz/World klippremier

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.