Jazz/World

World – Jazz – Fesztivál

2006.02.04. 00:00
Ajánlom
Az Almássy Téri Szabadidőközpontban február 11-én a Balázs Elemér Group, Szalóki Ági, valamint David Yengibarjan és Kardos Dániel koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a World Jazz Fesztivál keretében.

Három csodálatos, kiemelkedő zenei világot élvezhetünk egy estén. A nemzetközi palettán nézve is egyedülálló alkalomra jó előre fel kell készíteni szívünket és lelkünket – hogy be tudja fogadni az elénk hullajtott gyöngyszemek sorozatát…

Balázs Elemér Magyarország egyik legelismertebb jazzdobosa alakította a zenekart. Hat olyan zenészt hívott meg, akik egyenként is elismertek: nem csoda, hogy a magyar jazzkedvelő közönség figyelmének középpontjában van minden fellépésük. Zenéjükben etno alapú autentikus népdalok alkotnak érdekes mixet saját kompozícióikkal. A Magyar népdalok című albumot a szakma 2005-ben Fonogram-díjjal jutalmazta Az év hazai jazz albuma kategóriában. A Balázs Elemér: Group Magyar népdalok című lemezének bemutató koncertjén fellép Winand Gábor, Hajdú Klára (ének), Balázs Elemér (dob), Juhász Gábor (gitárok), Glaser Péter (bőgő), Dés András (ütőhangszerek) és Balázs József (zongora).

Szalóki Ági: Hallgató című koncertjén a lemez anyagát hallhatjuk Balázs József (zongora), Dés András (ütős), Barcza Horváth József (nagybőgő), Lamm Dávid (gitár) és Bacsó Kristóf (szaxofon) közreműködésével. Szalóki Ági a fiatal énekes generáció egyik legkiválóbb tehetsége. A hazai palettán egyedülállóan otthonosan mozog a népdalok és az improvizatív kortárs zene világában. Formációja 2005 tavaszán állt össze Hallgató című lemezének felvételére, amelyen kedvenc dalait szedte csokorba.

David Yengibarjan (harmonika) és Kardos Dániel (gitár) koncertje zárja az estet. Yengibarjan a jereváni zeneiskolában ismerkedett meg a harmonikával, 1995-óta él Budapesten, de művészetét szerte a világban ismerik és elismerik. Az Almássy Téri Szabadidőközpontban a szintén fiatal, ámde több formációban is játszó gitárossal, Kardos Dániellel lép színpadra. Amit játszanak, megközelíthető a tangó és a jazz, az örmény és a zsidó népzene felől, személyességéhez és egyéni stílusához azonban kétség nem fér.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.