Jazz/World

Wynton Marsalis Budapesten

2009.05.20. 00:00
Ajánlom
Először koncertezik Budapesten a Miles Davis utáni korszak vezető muzsikusa, a trombitás–zeneszerző–zenekarvezető Wynton Marsalis. Az általa életre hívott Lincoln Center Jazz Orchestrával július 26-án zenélnek a Kongresszusi Központban.

Wynton Marsalis a jazz szülővárosának leghíresebb muzsikus családjából származik. Apja, a zongorista Ellis a legnevesebb helyi zeneiskola, a Creative Arts Institute igazgatója volt, bátyja, Branford a világ egyik leghíresebb szaxofonosa. Öccsei a harsonás-producer Delfeayo és a kiváló dobos, Jason. Wynton gyermekkorától kezdve komolyzenei tanulmányokat folytatott, alapfokon és középfokon is kitüntetéssel végzett, több országos versenyt nyert. Tizennégy évesen vendégszólistának hívták a New Orleans-i Filharmonikusokhoz, majd 1978-ban felvették a Juilliard School of Musicra, ekkor költözött New Yorkba.

Komolyzenei tanulmányaival párhuzamosan nyolc éves korától dixielandet is játszott. 1980-ban csatlakozott a dobos, Art Blakey Jazz Messengers nevű együtteséhez. 1981-ben a zongorista Herbie Hancock a legendás Miles Davis Quintetre emlékezve életre hívta a VSOP-t, amelyben az eredeti tagok Wynton Marsalist hívták meg Davis helyett: Marsalis ezzel a formációval járt először világkörüli turnén. 1981-ben alakította meg önálló combóját, amely az elmúlt negyedszázadban közel negyven lemezt készített változó személyi összetétellel. 1987-ben a New York-i Lincoln Centerben kezdte meg egyedülálló oktatói tevékenységét, amelynek részeként megalakította a Lincoln Center Jazz Orchestrát. 1991-ben az intézmény művészeti igazgatójává nevezték ki.

Eddig kilenc Grammy-díjjal ismerte el tevékenységét a szakma. 1983-ban a zene történetében elsőként és mind a mai napig egyetlenként Grammy-díjat kapott komolyzenei (Haydn, L. Mozart, Hummel: Trumpet Concertos)  és jazzlemezéért (Think of One) is, majd ezt a bravúrt a következő évben megismátelte (Handel, Purcell, Torelli, Fasch, Molter; Hot House Flowers). 1997-ben ismét történelmet írt, hiszen ő lett az első jazzmuzsikus, aki Pulitzer-díjat kapott a Blood on the Fields című jazz oratóriumáért.

A Lincoln Center Jazz Orchestrát 1991-ben hívta életre, első CD-jük a következő évben jelent meg Portraits by Ellington címmel. Ezt 1994-ben két újabb album követte: előbb a They Came to Swing, majd a The Fire of the Fundamentals. 1997-ben jött Blood on the Fields, 1999-ben pedig a Live in Swing City - Swingin' with Duke. Legutóbb 2005-ben jelentették meg a Don't Be Afraid... The Music of Charles Mingus című lemezt. Budapesti koncertjük előtt egy hetet töltenek Spanyolországban, ahol rögzítik következő CD-jük anyagát.

2009. július 26. 20:30 - Budapest Kongresszusi Központ (Budapest) 

Wynton Marsalis és a Lincoln Center Jazz Orchestra koncertje

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.