Jazz/World

XII. JazzLand Fesztivál Cserfőn

2007.07.13. 00:00
Ajánlom
A Nagykanizsától 10 km-re fekvő Cserfő nevű szőlőhegyre július 19. és 21. között tizenkettedik alkalommal költöznek be a jazzélet nagyjai egy nyári hétvégére. Tiborcz Iván, a cserfői JazzLand szellemi atyja a buffalói fekete jazz-zenészekkel eltöltött öt év alatt határozta el, hogy zalai birtokára elhozza e világot, a jazz muzsikát.

Az első JazzLandet 1996-ban rendezte, majd évről évre egyre nőtt a fellépő zenészek, formációk, száma, akikre egyre többen voltak kíváncsiak. A zalai szőlőhegyen egy fáklyákkal megvilágított parkban a ma már az ország és Európa leghíresebb muzsikusai csalogatják a koncertsorozat három estéjén a hazai és külföldi érdeklődőket. Az elmúlt években fellépett a Tiborcz Quartet, Borbély Mihály, Balázs Elemér, Dresch Mihály, Babos Gyula és Jávori Vilmos, Szakcsi Lakatos Béla, a Trio Midnight, Snétberger Ferenc, valamint Rhoda Scott, Don Byron, Billy Hart, Lonnie Plaxico is.

Idén is gazdag programmal várják a szervezők a jazz rajongóit. A fellépők között köszönthetjük a többszörös Grammy-díjas trombitást, Randy Breckert, a dobos Doug Hammondot, a hazai nagyágyúk közül pedig Babos Gyulát, Borbély Mihályt és Fekete-Kovács Kornélt.

Doug Hammond Trio - Dwight Adams (trombita), Stephen Wood (bőgő), Doug Hammond (dob)

Doug Hammond Floridában született 1942-ben. Hosszú karrierje során olyan muzsikusokkal játszott együtt mint Benny Carter, Chet Baker, Sonny Rollins, Charles Mingus, Sam Rivers. Több albumot adott ki az USA-ban és Ausztriában saját triójával, melynek zenei világát hozza el most a cserfői közönségnek.

Jazzlectic - Borbély Miklós (altszaxofon), Gayer Mátyás (zongora), Farkas Norbert (bőgő), Somos Péter (dob)

A Jazzlectic zenekar 2006 nyarán alakult a nagykanizsai Cserfő Jazzland Fesztivál alkalmából. A fesztivál főszervezője, Tiborcz Iván szaxofonos kérte meg tanítványait, Gayer Mátyást és Farkas Norbertet, hogy alakítsanak egy alkalmi együttest hozzájuk hasonló korú fiatalokból, akik egy másfél órás koncerttel megnyitnák a rendezvényt. A felkészülés során a tagok úgy határoztak, állandó formációként együtt maradnak.

Borbély Műhely - Borbély Mihály (szaxofon, fúvós hangszerek), Szabó Dániel (zongora), Horváth Balázs (bőgő), Baló István (dob, ütőhangszerek)

A zenekar – előző évi teljesítménye alapján – az év jazz együtteseként áprilisban vette át az eMeRTon díjat, s most újabb elismerésben részesültek: a Gramofon szaklap kritikusi szavazásán Meselia Hill című albumuk lett "Az év magyar jazzlemeze".

Kém Sándor Project Feat.: Randy Brecker - Randy Brecker (trombita), Stan Mitrovic (szaxofon), Ratko Zjaca (gitár), Kém Sándor (bőgő), Benoit Martiny (dob)

Nagy öröm a fesztivál szervezőinek hogy a többszörös Grammy-díjas világsztár elfogadta a meghívást. Cserfőre nemzetközi csapattal érkezik. Randy Brecker több mint három évtizede alakítja a jazz, az R&B és a rock műfajainak hangzásvilágát. Trombita- és szárnykürt-játéka több száz albumon hallható a legkülönbözőbb művészek oldalán: James Taylor, Bruce Springsteen, Chaka Khan, George Benson és a Parliament-Funkadelics, Frank Sinatra, Steely Dan, David Sanborn, Horace Silver, Jaco Pastorius. A Blood Sweat and Tears együttesbe való belépésével megkezdte a jazz-rock műfajba való betörését is. 1968-ban vette fel első önálló albumát, a Score-t, amelyen öccse, a 19 éves Michael is közreműködött tenor szaxofonjával. 1974-ben a testvérek Billy Cobham zenekarához, a Spectrumhoz csatlakoztak, akikkel több albumot is készítettek. 1975-ben Randy és Michael kész volt rá, hogy megszervezze saját zenekarát. A Brecker Brothers első albumát, az Arista-t - amit Randy írt és producere is volt - négy Grammy-díjra jelölték. The Breckers Brothers hat teljes albummal folytatta útját, további hét Grammy-t gyűjtött be 1975 és 1981 között. 1982-ben felbomlottak, de - néhány fellépés mellett - két további lemezt is készítettek. Randy 1996-ban készült el első szóló albumával, ami az Into the Sun nevet kapta. 1998-ban munkájáért a Grammy szólistáknak járó díját nyerte, a Legjobb kortárs jazz előadó címmel.

Six For You - Bagi Dániel (zongora), Plecskó László (basszus), Góth Tamás (dob), Kiss Szabolcs (ének), Kiss Balázs (trombita), Pozsgai Tamás (gitár)

A SFY zenekar jelenlegi felállásban 2005 eleje óta dolgozik együtt, tagjai azonban régóta ismerik egymást és sok más formációban játszottak már közösen. Az együttes tagjai valamennyien professzionális szinten űzik a zenélést, négyen zenészként illetve zenetanárként dolgoznak. A közös jazz-zenélés valamennyi zenekari tag számára a kikapcsolódást és a tisztességes színvonalon űzött hobbit jelenti, azonban az együttes célkitűzései túlmutatnak az egyszerű kedvtelésen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.