Jazz/World

„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra" – Karosi Júlia jazzénekes kedvenc lemezei

2023.03.10. 11:20
Ajánlom
„Hallgató” címmel indult el nemrég a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz- és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában, és melyek a kedvenc lemezei. A sorozat harmadik részében Karosi Júlia jazzénekes kedvenceibe hallgathatunk bele.

Karosi Júlia hatévesen kezdett zenélni a Solti György Zeneiskolában. Tizenkét éven át klasszikus zongorán tanult játszani, öt éven át pedig hegedülni. A gimnázium után mégis az ELTE Bölcsészkarán folytatta tanulmányait, esztétika–filozófia szakon két diplomát is szerzett. Ez alatt az időszak alatt kezdett Winand Gábornál jazzéneket tanulni. 2008-ban felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének szakára.

Már az egyetemi évei alatt sikereket ért el nemzetközi versenyeken, Lengyelországban és Franciaországban.

A Magyar Jazz Szövetség 2011-ben második helyezéssel jutalmazta Sketches című szerzeményét.

KarosiJulia1-103442.jpg

Karosi Júlia (Fotó/Forrás: Ora Hasenfratz / GetCloser Concerts)

Zenekarát, a Karosi Júlia Quartetet 2010-ben alapította: a formáció tagjai Oláh Krisztián (zongora), Bögöthy Ádám (nagybőgő) és Varga Bendegúz (dob).

Első lemezük és négy kislemezük 2012-ben jelent meg a japán Whereabouts Records kiadónál. Rá két évre adták ki második, Hidden Roots című albumukat a New York-i Dot Time Records gondozásában. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon teltházas lemezbemutató koncertet adtak. Miután megszületett Karosi Júlia kisfia, 2016-ban egy Gershwin-műsorral tért vissza a színpadra, amely nagy sikert aratott.

2017-ben elnyerte a Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjat, 2018-ban pedig az MMA Művészeti Ösztöndíj Programját, Bartók Mikrokozmosz-átirataival és Kodály Epigramma-átdolgozásaival.

Az átdolgozások 2019-ben csendültek fel a Müpában: a koncert rögzített anyaga 2020-ban jelent meg Without Dimensions (Dimenziók nélkül) címmel. 

Ezeket a lemezeket hallgatta mostanában Karosi Júlia:

Sara Serpa: Intimate Strangers lemeze

„Nagyon izgalmas számomra, amit Sara Serpa képvisel a vokális jazzben, figyelemmel követem munkásságát”

 

Julia Hülsmann: Kurt Weill and America 

„Szeretem Kurt Weillt, ez pedig egy bátor, izgalmas lemez”

 

Areni Agbabian: Bloom 

„A Tigran Hamasyan lemezek éteri vokalistájának nemrég megjelent első szólóalbuma az ECM-nél”.

 

Pablo Held: Embracing You 

„A fiatal német zongorista, komponista egy igen figyelemreméltó alakja az európai jazzéletnek, szeretem követni munkásságát, ez a legutóbbi lemeze”.

 

L'arpeggiata: Monteverdi, Teatro d'Amore 

„Monteverdiből sosem elég, gyönyörű ez a lemez!”

 

Karosi Júlia öt kedvenc lemeze:

Kristjan Randalu: Absence 

 „Nehéz megmagyarázni miért, de nagyon nagy hatással van rám ez a lemez, akárhányszor meghallgatom. Beszippant, maga alá temet”.

 

Elina Duni: Dallendyshe 

 „Az albán énekesnőnek ez a lemeze egy kivételes anyag, tökéletes egysége líraiságnak és vadságnak. Az első track tünde nyelvű dallama azonnal kiragad térből és időből.”

 

Ben Monder, Theo Bleckmann: At Night 

„Ben és Theo valami olyasmit hozott létre, ami hihetetlenül egyedülálló mind hangzásban, mind zeneiségben. Örök inspiráció számomra a zenéjük.”

 

Gadó Gábor, Winand Gábor: Agent Spirituel 

 „A Gadó-Winand lemezek közül ez a kedvencem, gyönyörű kompozíciók, csodás zenészek, és Gábor feledhetetlen hangja."

 

Youn Sun Nah: Same Girl 

 „Mint énekes, előadó nyugodtan mondhatom, hogy Youn Sun Nah az egyik legfontosabb inspiráció és példakép számomra. Ez a kedvenc lemezem tőle.”

 

Fejléckép: Karosi Júlia (Fotó/Forrás: Ora Hasenfratz / GetCloser Concerts)

A jazz-zenész, aki már hatévesen éjszakai klubokban koncertezett 

Kapcsolódó

A jazz-zenész, aki már hatévesen éjszakai klubokban koncertezett 

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kimagasló képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.

Melyik Gerendás Péter kedvenc Beatles-lemeze? – Indul a Fidelio és a GetCloser  közös sorozata, a Hallgató

Melyik Gerendás Péter kedvenc Beatles-lemeze? – Indul a Fidelio és a GetCloser  közös sorozata, a Hallgató

„Hallgató” címmel új sorozatot indít a Fidelio és a GetCloser Concerts, amelyben a hazai és nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kimagasló képviselője osztja meg az olvasókkal, milyen zenéket hallgat mostanában.

Hallgató

A Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kimagasló képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.

A sorozat részei itt érhetők el.

Fejléckép forrása: Pexels

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„Mindig keresgélek új előadók után is” – a Hallgató új részében Gyémánt Bálint osztja meg kedvenceit  

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World magazin

„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra" – Karosi Júlia jazzénekes kedvenc lemezei

„Hallgató” címmel indult el nemrég a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz- és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World ajánló

Világsztárokat hoz el tavasszal a Jazzfest Budapest

Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani – csak néhány név azok közül a nemzetközi sztárok közül, akik Magyarországra érkeznek április 26. és május 17. között.
Jazz/World ajánló

Női vonások – pénteken a hölgyeké a színpad a Fonóban

Március 10-én a népzene emblematikus női előadói teremtenek táncos hangulatot a Fonó Budai Zeneházban: a Női vonások című műsorban fellép többek között a Fehérnépek Társulat és a Triolina Folk. A koncertek mellett táncházzal is várják a közönséget.
Jazz/World ajánló

Zenei kísérletek, kortárs útkeresések a Fonóban

Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó: a fellépők között vannak fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják.