Jazz/World

Zempléni magyar népzene

2011.01.31. 16:37
Ajánlom
A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat negyvennyolcadik lemeze a Zemplén-Sárospatak hangszeres magyar népzenéjét mutatja be.

A lemezen szereplő két zenekar működési területe három egymással szomszédos tájegységre esik. Ezek az egykori Abaúj és Zemplén vármegye területén található Hegyköz, Bodrogköz és Tokaj-Hegyalja. Hegyközhöz a Zempléni-hegység keleti oldalán lévő, hegyekkel körülvett medencében elhelyezkedő falvakat soroljuk. A falvak többsége középkori eredetű, népessége a honfoglalás óta folyamatosan itt él, de a török korban és a kuruc harcok nem kímélték a református vallású magyar lakosságot, ezért magyar, szlovák és ukrán (ruszin) telepítések egészítették ki az itt élőket. Mind anyagi, mind társadalmi és szellemi kultúrájában számos archaikus vonást őrzött meg.

A Bodrogköz a Bodrog és a Tisza folyó közötti síkság, egykor mocsaras táj, melyet északon a Latorca folyó választ el a szomszédos alföldi jellegű területtől. A honfoglalás kora óta megtelepült, folyamatosan itt élő magyar népesség lakja. Nagyrészt református lakosságába a 16-18. században földesúri kezdeményezésre görög katolikus vallású ukrán (ruszin) szórványok települtek. Tokaj-Hegyalja az egykori Abaúj és Zemplén megyék területén kialakult termelési táj a Zempléni-hegység délnyugati, déli, délkeleti szegélyén. A 16. század derekán a szerémségi borvidék pusztulását követően fellendülő borkivitele révén kedvező gazdasági, társadalmi fejlődése szőlőtermelésben érdekelt településeit egységes arculatúvá tette. Előnyős helyzete révén a 16-17. század folyamán egyedülállóan virágzó kultúrtájjá vált. Ennek is köszönhető, hogy a magyarországi protestáns kultúra központja Sárospatakon alakult ki.

A sátoraljaújhelyi zenekar prímása, Sályi Balogh Ernő a bükkaljai Sályban született. Zenészcsaládból származik, apja nagybőgős, anyai nagyapja brácsás volt. Nem muzsikusnak szánták szülei, de már gyerekkorában nagy vonzalmat érzett a hegedű iránt, ezért tízéves korától hegedülni tanították és hamarosan bevették a családi zenekarba. Tizenhat éves korában került Sátoraljaújhelyre, ahol nagyapja zenekarában muzsikált, és később le is telepedett a városban. A következő lépcsőfok a Hegyalja Népi Együttes zenekara volt, amelyben 1975-től húsz éven keresztül zenélt, és beutazta fél Európát az együttessel. Közben több étteremben muzsikált a városban, és letette a vendéglátó-ipari zenészvizsgát is. Természetesen a hétvégeken lagzikat vállalt a környező falvakban, így alaposan megismerte a hegyközi és a bodrogközi repertoárt. Zenekarában muzsikál testvéröccse, Balogh Aladár bőgős, fia, Balogh Ernő prímás, Mundér Gusztáv brácsás. Cimbalmosa, Pohlotka Andor már két éve az égi bandában muzsikál a sok régi kollégával együtt.

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Vujicsics Együttes is fellép Salföldön

A Balkánra fókuszál a 7. Salföldi Dalföld; a fesztivál koncertekkel, kiállításokkal, táncházzal, minikonferenciával és sok más kulturális programmal várja a közönséget június 24. és 26. között a Káli-medencében.
Jazz/World ajánló

Löszfal-tövi új dimenziók: Dombos Fest 2022

A Dombos Fest július elején újra várja Kishegyesen az igényes szórakozásra vágyókat, és mindazokat, akik idén is elvarázsolódnának a löszfal tövében. 22 évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult a Dombos Fest, amely azóta a térség egyik legkedveltebb művészeti fesztiváljává vált.
Jazz/World ajánló

Chris Potter San Franciscó-i supergroupja, az SFJazz a Müpában

A jelenkor kihívásaira, az elmúlt évek nehézségeire reflektál június 24-i budapesti koncertjén az SFJAZZ Collective. A kilenctagú supergroup az élő bizonyítéka, hogy a jazz ma is ugyanolyan élő, érvényes és szerethető műfaj, mint egykoron.
Jazz/World gyász

Elhunyt Ducsai Szabolcs trombitás

A Budapest Jazz Orchestra és a Studio 11 állandó tagjának halálhírét a Magyar Jazz Szövetség jelentette be közösségi oldalán.
Jazz/World ajánló

Lemezpremier a Fidelión: itt a Blessing, a Rafael Mário Triótól

Rafael Mário a magyar jazz ifjú generációjának egyik kimagasló tehetségű zongoristája. Triójának létközege a kortárs ízekkel fűszerezett jazz, ez hatja át legújabb, Blessing című albumukat is. A lemezbemutató július 22-én hallható majd az Opus Jazz Clubban, Munkácsy Eszter (ének) és Tar Gergely (ütőhangszerek) közreműködésével.