Jazz/World

Zempléni magyar népzene

2011.01.31. 16:37
Ajánlom
A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat negyvennyolcadik lemeze a Zemplén-Sárospatak hangszeres magyar népzenéjét mutatja be.

A lemezen szereplő két zenekar működési területe három egymással szomszédos tájegységre esik. Ezek az egykori Abaúj és Zemplén vármegye területén található Hegyköz, Bodrogköz és Tokaj-Hegyalja. Hegyközhöz a Zempléni-hegység keleti oldalán lévő, hegyekkel körülvett medencében elhelyezkedő falvakat soroljuk. A falvak többsége középkori eredetű, népessége a honfoglalás óta folyamatosan itt él, de a török korban és a kuruc harcok nem kímélték a református vallású magyar lakosságot, ezért magyar, szlovák és ukrán (ruszin) telepítések egészítették ki az itt élőket. Mind anyagi, mind társadalmi és szellemi kultúrájában számos archaikus vonást őrzött meg.

A Bodrogköz a Bodrog és a Tisza folyó közötti síkság, egykor mocsaras táj, melyet északon a Latorca folyó választ el a szomszédos alföldi jellegű területtől. A honfoglalás kora óta megtelepült, folyamatosan itt élő magyar népesség lakja. Nagyrészt református lakosságába a 16-18. században földesúri kezdeményezésre görög katolikus vallású ukrán (ruszin) szórványok települtek. Tokaj-Hegyalja az egykori Abaúj és Zemplén megyék területén kialakult termelési táj a Zempléni-hegység délnyugati, déli, délkeleti szegélyén. A 16. század derekán a szerémségi borvidék pusztulását követően fellendülő borkivitele révén kedvező gazdasági, társadalmi fejlődése szőlőtermelésben érdekelt településeit egységes arculatúvá tette. Előnyős helyzete révén a 16-17. század folyamán egyedülállóan virágzó kultúrtájjá vált. Ennek is köszönhető, hogy a magyarországi protestáns kultúra központja Sárospatakon alakult ki.

A sátoraljaújhelyi zenekar prímása, Sályi Balogh Ernő a bükkaljai Sályban született. Zenészcsaládból származik, apja nagybőgős, anyai nagyapja brácsás volt. Nem muzsikusnak szánták szülei, de már gyerekkorában nagy vonzalmat érzett a hegedű iránt, ezért tízéves korától hegedülni tanították és hamarosan bevették a családi zenekarba. Tizenhat éves korában került Sátoraljaújhelyre, ahol nagyapja zenekarában muzsikált, és később le is telepedett a városban. A következő lépcsőfok a Hegyalja Népi Együttes zenekara volt, amelyben 1975-től húsz éven keresztül zenélt, és beutazta fél Európát az együttessel. Közben több étteremben muzsikált a városban, és letette a vendéglátó-ipari zenészvizsgát is. Természetesen a hétvégeken lagzikat vállalt a környező falvakban, így alaposan megismerte a hegyközi és a bodrogközi repertoárt. Zenekarában muzsikál testvéröccse, Balogh Aladár bőgős, fia, Balogh Ernő prímás, Mundér Gusztáv brácsás. Cimbalmosa, Pohlotka Andor már két éve az égi bandában muzsikál a sok régi kollégával együtt.

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.