Jazz/World

Zempléni népzene

2011.01.25. 16:37
Ajánlom
A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat harmincnyolcadik lemeze Zemplén - Opálhegy népzenéjét mutatja be.

Opálhegy, szlovák nevén Zámutov a zempléni régió szlovákiai részének nyugati peremén, az Eperjes-Tokaji-hegyvidék lábánál, a varannói járásban, a járási székhelytől 12 km-re nyugatra található. A falu mintegy 2700 lakosának túlnyomó többsége szlovák nemzetiségű (1574 görög katolikus, 754 római katolikus, 214 evangélikus), s bár a község monográfiája szerint több mint 1000 személy cigány származású, roma nemzetiségűnek a legutóbbi népszámlálás idején csak 106-an vallották magukat. Opálhegy első írásos említése (Zamuth alakban) 1402-ből származik, s feltételezhető, hogy a település szlovák neve az első telepeseket vezető soltész személynevéből ered. A magyar Opálhegy településnév csak rövid ideig, 1895 és 1920 között volt hivatalos használatban, és a falu határában hajdan működött opálbányára vezethető vissza. A történelem során Opálhegy lakossága főleg mezőgazdasággal foglalkozott, de az opál mellett a vasérc és a barnaszén bányászata is adott egyes időszakokban munkalehetőséget. A 18. században szerszámacélt megmunkáló vashámorok is működtek itt, és a levéltári adatok az 1715-ben alapított sörfőzde mellett a filoxéravészig bortermelésről is tudósítanak.

Lemezünk bevezető részében a település gazdag férfitáncanyagának zenéjét hallhatjuk. A szólisztikus verbunkdallamok sorát a riadny, azaz rendes verbunk, illetve a dzedov vagy Višňovskoho verbunk zenéje nyitja meg. Utóbbi kiadványunk férfi énekesének, az opálhegyi hagyományőrző együttes vezetőjének, Štefan Višňovskýnak dédapjáról lett elnevezve (1-2.). A sólo maďar nem csak nevében utal a magyar hagyományra, hiszen dallama a gömöri magyarok körében vasvári verbunknak nevezett tánc zenéjének motívumaiból építkezik (3.). Az ügyességi férfitáncok eszközzel járt változatát képviseli a fľaškovi, azaz üveges dallama (5.), eszköz nélküli formájának neve (kovaľska - kovácsos) pedig a táncnak a lópatkolás mozdulatait utánzó motívumaira utal (9.). Opálhegy férfitáncainak harmadik típusát a körverbunkok alkotják, melyek irányított, pontosabban a táncot vezető legény által vezényelt változataihoz tartozik a sarka raz (6.), valamint a bašistovska (10.). A chlopska karička - férfi karéj ezekkel szemben vezénylet nélküli, némi szabad improvizálást is megengedő körverbunk (7.). Az opálhegyi zenefolklór legarchaikusabb rétegét a lakodalmi rítusrend dallamai képezik. Az opálhegyi lakodalom teljes dallamanyagának bemutatása jelen lemezünk kétszeres időtartamába sem férne bele, így dallamválogatásunkból még az olyan fontos mozzanatok, mint a redovi, azaz a menyasszonytánc zenéjét is ki kellett hagyni. A marš, vagyis a lakodalom kezdetét jelző induló dallama a magyar nyelvterület számos régiójából ismert „Rákóczi-induló" helyi változata (11.).

 

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Grammy-díjas nagyságok a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.
Jazz/World ajánló

Budapesten is bemutatkozik Harcsa Veronika menő belgiumi zenekara

A Next.Ape tagjai mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. A formáció szeptember 27-én játszik az A38 hajón.
Jazz/World ajánló

Szülővárosáról énekel Budapesten Dee Dee Bridgewater

A project ötlete évek óta érlelődött, miután Dee Dee Bridgewater visszatért Memphisbe, hogy felkutassa a zenei gyökereket, melyek hatással voltak egész életére. Október 7-én a Kongresszusi Központban énekli ezeket a nosztalgiával teli dalokat a Get Closer Concerts szervezésében.
Jazz/World budapest ritmo

Tartós zenei hidakat épít a Budapest Ritmo fesztivál

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek olyan koprodukciók, amik kifejezetten a fesztivál idejére állnak össze, de hallhatunk marokkói emancipációs zenekart, világhírű flamencoénekest, szülinapi koncertet és Césaria Évora emlékest is.
Jazz/World kritika

Érzelmi hullámvasút épült a New York-Hortobágy vonalon

Mi a közös egy magyar népdalban és egy mississippi bluesban? Ez is kiderült a szaxofonos Tóth Viktor Tercettjének Pocsai Kriszta és Horváth Sára Nina énekesekkel közös, szeptember 3-ai koncertjén.