Jazz/World

Zempléni népzene

2011.01.25. 16:37
Ajánlom
A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat harmincnyolcadik lemeze Zemplén - Opálhegy népzenéjét mutatja be.

Opálhegy, szlovák nevén Zámutov a zempléni régió szlovákiai részének nyugati peremén, az Eperjes-Tokaji-hegyvidék lábánál, a varannói járásban, a járási székhelytől 12 km-re nyugatra található. A falu mintegy 2700 lakosának túlnyomó többsége szlovák nemzetiségű (1574 görög katolikus, 754 római katolikus, 214 evangélikus), s bár a község monográfiája szerint több mint 1000 személy cigány származású, roma nemzetiségűnek a legutóbbi népszámlálás idején csak 106-an vallották magukat. Opálhegy első írásos említése (Zamuth alakban) 1402-ből származik, s feltételezhető, hogy a település szlovák neve az első telepeseket vezető soltész személynevéből ered. A magyar Opálhegy településnév csak rövid ideig, 1895 és 1920 között volt hivatalos használatban, és a falu határában hajdan működött opálbányára vezethető vissza. A történelem során Opálhegy lakossága főleg mezőgazdasággal foglalkozott, de az opál mellett a vasérc és a barnaszén bányászata is adott egyes időszakokban munkalehetőséget. A 18. században szerszámacélt megmunkáló vashámorok is működtek itt, és a levéltári adatok az 1715-ben alapított sörfőzde mellett a filoxéravészig bortermelésről is tudósítanak.

Lemezünk bevezető részében a település gazdag férfitáncanyagának zenéjét hallhatjuk. A szólisztikus verbunkdallamok sorát a riadny, azaz rendes verbunk, illetve a dzedov vagy Višňovskoho verbunk zenéje nyitja meg. Utóbbi kiadványunk férfi énekesének, az opálhegyi hagyományőrző együttes vezetőjének, Štefan Višňovskýnak dédapjáról lett elnevezve (1-2.). A sólo maďar nem csak nevében utal a magyar hagyományra, hiszen dallama a gömöri magyarok körében vasvári verbunknak nevezett tánc zenéjének motívumaiból építkezik (3.). Az ügyességi férfitáncok eszközzel járt változatát képviseli a fľaškovi, azaz üveges dallama (5.), eszköz nélküli formájának neve (kovaľska - kovácsos) pedig a táncnak a lópatkolás mozdulatait utánzó motívumaira utal (9.). Opálhegy férfitáncainak harmadik típusát a körverbunkok alkotják, melyek irányított, pontosabban a táncot vezető legény által vezényelt változataihoz tartozik a sarka raz (6.), valamint a bašistovska (10.). A chlopska karička - férfi karéj ezekkel szemben vezénylet nélküli, némi szabad improvizálást is megengedő körverbunk (7.). Az opálhegyi zenefolklór legarchaikusabb rétegét a lakodalmi rítusrend dallamai képezik. Az opálhegyi lakodalom teljes dallamanyagának bemutatása jelen lemezünk kétszeres időtartamába sem férne bele, így dallamválogatásunkból még az olyan fontos mozzanatok, mint a redovi, azaz a menyasszonytánc zenéjét is ki kellett hagyni. A marš, vagyis a lakodalom kezdetét jelző induló dallama a magyar nyelvterület számos régiójából ismert „Rákóczi-induló" helyi változata (11.).

 

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Vujicsics Együttes is fellép Salföldön

A Balkánra fókuszál a 7. Salföldi Dalföld; a fesztivál koncertekkel, kiállításokkal, táncházzal, minikonferenciával és sok más kulturális programmal várja a közönséget június 24. és 26. között a Káli-medencében.
Jazz/World ajánló

Löszfal-tövi új dimenziók: Dombos Fest 2022

A Dombos Fest július elején újra várja Kishegyesen az igényes szórakozásra vágyókat, és mindazokat, akik idén is elvarázsolódnának a löszfal tövében. 22 évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult a Dombos Fest, amely azóta a térség egyik legkedveltebb művészeti fesztiváljává vált.
Jazz/World ajánló

Chris Potter San Franciscó-i supergroupja, az SFJazz a Müpában

A jelenkor kihívásaira, az elmúlt évek nehézségeire reflektál június 24-i budapesti koncertjén az SFJAZZ Collective. A kilenctagú supergroup az élő bizonyítéka, hogy a jazz ma is ugyanolyan élő, érvényes és szerethető műfaj, mint egykoron.
Jazz/World gyász

Elhunyt Ducsai Szabolcs trombitás

A Budapest Jazz Orchestra és a Studio 11 állandó tagjának halálhírét a Magyar Jazz Szövetség jelentette be közösségi oldalán.
Jazz/World ajánló

Lemezpremier a Fidelión: itt a Blessing, a Rafael Mário Triótól

Rafael Mário a magyar jazz ifjú generációjának egyik kimagasló tehetségű zongoristája. Triójának létközege a kortárs ízekkel fűszerezett jazz, ez hatja át legújabb, Blessing című albumukat is. A lemezbemutató július 22-én hallható majd az Opus Jazz Clubban, Munkácsy Eszter (ének) és Tar Gergely (ütőhangszerek) közreműködésével.