Jazz/World

Zempléni népzene

2011.01.25. 16:37
Ajánlom
A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat harmincnyolcadik lemeze Zemplén - Opálhegy népzenéjét mutatja be.

Opálhegy, szlovák nevén Zámutov a zempléni régió szlovákiai részének nyugati peremén, az Eperjes-Tokaji-hegyvidék lábánál, a varannói járásban, a járási székhelytől 12 km-re nyugatra található. A falu mintegy 2700 lakosának túlnyomó többsége szlovák nemzetiségű (1574 görög katolikus, 754 római katolikus, 214 evangélikus), s bár a község monográfiája szerint több mint 1000 személy cigány származású, roma nemzetiségűnek a legutóbbi népszámlálás idején csak 106-an vallották magukat. Opálhegy első írásos említése (Zamuth alakban) 1402-ből származik, s feltételezhető, hogy a település szlovák neve az első telepeseket vezető soltész személynevéből ered. A magyar Opálhegy településnév csak rövid ideig, 1895 és 1920 között volt hivatalos használatban, és a falu határában hajdan működött opálbányára vezethető vissza. A történelem során Opálhegy lakossága főleg mezőgazdasággal foglalkozott, de az opál mellett a vasérc és a barnaszén bányászata is adott egyes időszakokban munkalehetőséget. A 18. században szerszámacélt megmunkáló vashámorok is működtek itt, és a levéltári adatok az 1715-ben alapított sörfőzde mellett a filoxéravészig bortermelésről is tudósítanak.

Lemezünk bevezető részében a település gazdag férfitáncanyagának zenéjét hallhatjuk. A szólisztikus verbunkdallamok sorát a riadny, azaz rendes verbunk, illetve a dzedov vagy Višňovskoho verbunk zenéje nyitja meg. Utóbbi kiadványunk férfi énekesének, az opálhegyi hagyományőrző együttes vezetőjének, Štefan Višňovskýnak dédapjáról lett elnevezve (1-2.). A sólo maďar nem csak nevében utal a magyar hagyományra, hiszen dallama a gömöri magyarok körében vasvári verbunknak nevezett tánc zenéjének motívumaiból építkezik (3.). Az ügyességi férfitáncok eszközzel járt változatát képviseli a fľaškovi, azaz üveges dallama (5.), eszköz nélküli formájának neve (kovaľska - kovácsos) pedig a táncnak a lópatkolás mozdulatait utánzó motívumaira utal (9.). Opálhegy férfitáncainak harmadik típusát a körverbunkok alkotják, melyek irányított, pontosabban a táncot vezető legény által vezényelt változataihoz tartozik a sarka raz (6.), valamint a bašistovska (10.). A chlopska karička - férfi karéj ezekkel szemben vezénylet nélküli, némi szabad improvizálást is megengedő körverbunk (7.). Az opálhegyi zenefolklór legarchaikusabb rétegét a lakodalmi rítusrend dallamai képezik. Az opálhegyi lakodalom teljes dallamanyagának bemutatása jelen lemezünk kétszeres időtartamába sem férne bele, így dallamválogatásunkból még az olyan fontos mozzanatok, mint a redovi, azaz a menyasszonytánc zenéjét is ki kellett hagyni. A marš, vagyis a lakodalom kezdetét jelző induló dallama a magyar nyelvterület számos régiójából ismert „Rákóczi-induló" helyi változata (11.).

 

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.