Jazz/World

Zene, tánc és egy fakír

2008.05.25. 00:00
Ajánlom
A Dhoad több mint száz koncertet adott eddig világszerte, Ázsiától Európán át az Egyesült Államokig és Kanadáig, és május 28-án Magyarországra is ellátogatnak. A radzsasztáni dhoad-romákat világszerte a radzsasztáni kultúra nagyköveteiként tisztelik.

A Dhoad nyolc első osztályú művészből álló együttes, amelyet hat zenész, egy táncos és egy tűznyelő fakír alkotnak. A Dhoad elkötelezett abban, hogy a különböző radzsasztáni kasztok legjobb zenészeit összehozza. 2001 óta többek között olyan neves fesztiválokon léptek fel, mint a svájci Paleo, a belgiumi Sfinks, a budapesti Sziget, a franciaországi Nuit atypique Langon és a Bout du monde, a németországi Massala, a spanyolországi Actual, a hollandiai Gipsy, az amszterdami Roots, a szlovéniai Trnfest, az írországi International Junction, a brit Beverely, a torontói Small World, a montreáli Festival Monde Arabe, a londoni Sunfest, a római Festival Intermundial, a chicagói World Music Festival, a 2007-es olimpiai játékokok Görögországban, New Yorkban, Madison-ban, Memphis-ben.

A Dhoad-család ősei az észak-indiai radzsasztáni provinciában található vad és csodálatos Thar-sivatagból származnak, arról a vidékről, amely a maharadzsáknak az Ezeregyéjszaka hangulatát idéző pazar palotáinak a megépítését sugallta. Ez a romák, a vándorzenészek és a trubadúrok földje, akik városról-városra utaztak, hogy uralkodókat és udvaroncaikat szórakoztassák.

Ez az ősi zene és szellemiség földje, megannyi kulturális hagyomány és szokás szülőhona, amelyeket hosszú évszázadakon keresztül adtak át egymásnak nemzedékek, költőik, zenészeik, táncosaik és fakírjaik által. A szellemi, művészeti és zenei hagyomány, amelyet örökségül kaptak, inspirálja számukra azt az életmódot, amelyben szerelmeiket, szeretetüket, szenvedésüket és halálukat egyaránt énekeikben mondják el.

A Dhoad valamennyi zenésze Radzsasztánból származik, ám annak különböző közösségeiből, vallási csoportjaiból (muzulmán és hindu) és művészeti kasztjaiból; magában foglalja a sapera és a kalbelia kasztot (fakírokat, táncosokat és kígyóbűvölőket), a langákat (költőket), a manganyarokat (trubadúrokat) és a zenészeket.

(2008. május 28. 20:00 Millenáris Fogadó (Budapest) - A radzsasztáni dhoad romák koncertje; km.: Mitsoura Zenekar (tagjai: Mitsou/ének, Monori András/szaxofon, gadulka, kaval, bansuri, Moldvai Márk/computer, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, Szalai Péter/tabla, kalimba, ütőhangszerek, konnakol, Szabó Dániel/cimbalom); Night Colours)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Zenés színház

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Vizuál

Mikortól színész a színész? - Megjelent Trokán Nóra fotóalbuma

Trokán Nóra egész életét áthatja a színházi közeg varázslatos világa, amelyre gyermekkora óta második otthonként tekint. Színésztársairól készült portrésorozata, a színpadi fellépés előtti átváltozás varázslatos és a néző számára elképzelhetetlen pillanatait rögzíti.
Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Klasszikus

Adventi koncert a Belvárosi-templomban a Soproni Szimfonikusokkal

December 3-án ad adventi koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Magyarország egyik legrégebbi szimfonikus zenekara, az 1829-ben alapított Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Showtime Budapest adventi ajánlatai

Falusi Mariann 2022. május 7-én Darabjaim címmel ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban, a Dead Can Dance pedig „Europa – 2022” turnéjukon látogat el Budapestre, a Papp László Arénába 2022. május 8-án.
Jazz/World ajánló

Hazaszeretet-export magasfokon - Interjú Rosonczy-Kovács Mihály népzenésszel

Idén ünnepli megalapításának tízedik évfordulóját a Junior Prima Díjas hegedűs, Rosonczy-Kovács Mihály által alapított Hungarian FolkEmbassy. Az együttes november 30-án kétrészes ünnepi koncerttel várja a közönséget a Fonóban olyan vendégművészekkel, akikkel az elmúlt évtizedben dolgoztak együtt.
Jazz/World ajánló

Perfekcionizmus és dallamközpontúság

Bill Stewart perfekcionista, mégis lélekkel teli játékmódja több generációnyi jazz-dobost inspirált és inspirál mai napig, több tucat jazz lemez megszólalását emeli a legmagasabb fokra, miközben élőben – az aktuális zenekar stílusától függetlenül – minden pillanatban száz százalékos jelenlétével varázslatos élményt nyújt.
Jazz/World ajánló

Újra színpadon a Rackaláka

November 27-én a Kaláka együttes a Ferenczi György vezette 1-ső Pesti Rackákkal ad közös koncertet a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A két formáció nem először lép együtt színpadra, ilyenkor úgy nevezik magukat: Rackaláka.
Jazz/World ajánló

Dalok, amelyek végérvényesen a szívünkhöz nőttek

Először 2014-ben nyílt ki a nagy magyar daloskönyv, 2017-ben érkezett a második rész, idén pedig folytatódik a sikersztori, hiszen ki ne szeretné a mindenki által jól ismert és szeretett slágereket maibb, frissebb köntösben hallani? A recept a következő: végy egy nagy csokorra valót a legkedveltebb magyar dalokból, csempéssz közéjük pár meglepetést, porold le őket, fűszerezd az aktuális évjáratnak megfelelően, majd kérd meg a hazai könnyűzenei élet állócsillagait és egy klasszis rendezőt, hogy együtt tálalják! Legközelebb december 13-án, a Fesztivál Színházban kóstolhatunk bele a 20. század legjobb dalaiba – ugye ott találkozunk?