Jazz/World

Zene, tánc és egy fakír

2008.05.25. 00:00
Ajánlom
A Dhoad több mint száz koncertet adott eddig világszerte, Ázsiától Európán át az Egyesült Államokig és Kanadáig, és május 28-án Magyarországra is ellátogatnak. A radzsasztáni dhoad-romákat világszerte a radzsasztáni kultúra nagyköveteiként tisztelik.

A Dhoad nyolc első osztályú művészből álló együttes, amelyet hat zenész, egy táncos és egy tűznyelő fakír alkotnak. A Dhoad elkötelezett abban, hogy a különböző radzsasztáni kasztok legjobb zenészeit összehozza. 2001 óta többek között olyan neves fesztiválokon léptek fel, mint a svájci Paleo, a belgiumi Sfinks, a budapesti Sziget, a franciaországi Nuit atypique Langon és a Bout du monde, a németországi Massala, a spanyolországi Actual, a hollandiai Gipsy, az amszterdami Roots, a szlovéniai Trnfest, az írországi International Junction, a brit Beverely, a torontói Small World, a montreáli Festival Monde Arabe, a londoni Sunfest, a római Festival Intermundial, a chicagói World Music Festival, a 2007-es olimpiai játékokok Görögországban, New Yorkban, Madison-ban, Memphis-ben.

A Dhoad-család ősei az észak-indiai radzsasztáni provinciában található vad és csodálatos Thar-sivatagból származnak, arról a vidékről, amely a maharadzsáknak az Ezeregyéjszaka hangulatát idéző pazar palotáinak a megépítését sugallta. Ez a romák, a vándorzenészek és a trubadúrok földje, akik városról-városra utaztak, hogy uralkodókat és udvaroncaikat szórakoztassák.

Ez az ősi zene és szellemiség földje, megannyi kulturális hagyomány és szokás szülőhona, amelyeket hosszú évszázadakon keresztül adtak át egymásnak nemzedékek, költőik, zenészeik, táncosaik és fakírjaik által. A szellemi, művészeti és zenei hagyomány, amelyet örökségül kaptak, inspirálja számukra azt az életmódot, amelyben szerelmeiket, szeretetüket, szenvedésüket és halálukat egyaránt énekeikben mondják el.

A Dhoad valamennyi zenésze Radzsasztánból származik, ám annak különböző közösségeiből, vallási csoportjaiból (muzulmán és hindu) és művészeti kasztjaiból; magában foglalja a sapera és a kalbelia kasztot (fakírokat, táncosokat és kígyóbűvölőket), a langákat (költőket), a manganyarokat (trubadúrokat) és a zenészeket.

(2008. május 28. 20:00 Millenáris Fogadó (Budapest) - A radzsasztáni dhoad romák koncertje; km.: Mitsoura Zenekar (tagjai: Mitsou/ének, Monori András/szaxofon, gadulka, kaval, bansuri, Moldvai Márk/computer, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, Szalai Péter/tabla, kalimba, ütőhangszerek, konnakol, Szabó Dániel/cimbalom); Night Colours)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World lemezajánló

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Jazz/World gyász

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Jazz/World hír

Lukács Miklósé az év jazzalbuma

A MagyarJazz.hu szakmai szavazatok alapján ismerte el az év legjobb jazzelőadóit és lemezeit. A legjobb zenekar a Modern Art Orchestra, a legjobb énekesek Winand Gábor és Hajdu Klára.
Jazz/World lemezajánló

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.