Jazz/World

„Zenei csoda volt, igazi játszótárs” – Chick Coreát gyászolja a jazzvilág

2021.02.12. 14:20
Ajánlom
Quincy Jones, Bobby McFerrin és Marcus Miller is a 79 éves korában elhunyt legendás jazz-zongoristára emlékezik. Chick Corea úgy üdvözölte Szakcsi-Lakatos Bélát, mint régi barátját, amikor hazánkba látogatott. És nem volt rest felkeresni egy középiskolát sem.

Három napja, február 9-én elhunyt Chick Corea. 79 éves volt. Tragikus, hogy nem tudtunk a betegségéről. Ahogy a család diszkrét közleményéből kiderül, a rák ritka fajtája okozta halálát, amit talán túl későn fedeztek fel, és brutálisan gyorsan legyűrte.

Tegnap óta elárasztották a közösségi oldalakat az emlékezések.

„Mindig annyira figyelt” – írja Marcus Miller, aki többször játszott együtt Coreával. „Nem hiába volt legenda, ha Chickkel léptél színpadra, mintha azt mondta volna neked: Oké, merre megyünk?... Izgatta, ha osztozhat és felfedezhet. Alig várta, hogy felkutasson valamit ott, a színpadon, a közönség előtt. Megfogta a kezünket, és azt mondta: Gyere át ezen az ajtón, nem bánod meg. És megváltoztatta az életünket.”

Vinnie Colaiuta szerint Chick Corea halála most olyan, mint egy képet megfosztani a fényforrásától. Dave Weckl pedig így emlékezik vissza a közös zenélésre. „Mindig azt mondta, hogy akkor a legboldogabb, ha láthatja a másikat szabadon alkotni… és ez igaz volt mindenkivel kapcsolatban, akivel csak játszott (…)”.

147186532_10158840319314631_7044908806177070476_o-140123.jpg

Quincy Jones és Chick Corea (Fotó/Forrás: Rory Anderson / Quincy Jones / Facebook)

Búcsúznak az itt maradt legendák is, mint Quincy Jones.

„A jéghegy csúcsát sem lehet kifejezni azzal, hogy összetört a szívem”

– írta. – „Nyugodj békében, drága barátom, akivel annyit öleltük egymást, Chick Corea. Egyike volt a legnagyobb jazz-zongoristáknak és embereknek, akik valaha a bolygón éltek. És mint egy igaz beboppos, hiszen a szíved mélyén az voltál, nem volt semmi, amit a zenében ne tudtál volna megcsinálni.”

Bobby McFerrin az első közös muzsikálásra emlékezik. „Chick pötyögött néhány hangot a zongorán,

és elindultunk… és soha nem néztünk vissza. Zenei csoda volt, igazi játszótárs, aki megmozdított, és olyan helyekre vitt, ahová magamtól nem jutok el.”

Corea üzenetet is hagyott a világnak. Azt írta:

Köszönöm azoknak, akik utam során segítettek, hogy a zene lángja világosan ragyogjon. Azt remélem, hogy akik érzik magukban a zenélés, az írás, az előadás késztetését, bele is vágnak. Ha nem magukért, a többiekért. Nemcsak arról van szó, hogy a világnak több művészre lenne szüksége, egyszerűen nagy öröm.

Itthon is emlékeznek rá. Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója így írt a tíz évvel ezelőtti látogatásáról:

„2010-ben ért ide, Roy Haynes és Christian McBride oldalán, nem felejtem, ahogy bent az öltözőjében beszélgettünk, amikor a biztonsági őr bejött, hogy egy magyar zongorista van itt, aki azt mondja, hogy jól ismeri Coreát, Szakcsi, mondta. Corea felpattant, igen, igen, Szakcsi!, mondogatta, és ajtót nyitott, szinte a nyakába borult a legjelentősebb magyar jazz-zongoristának, Szakcsi Lakatos Bélának. Öröme őszinte volt, nem megjátszott, Szakcsival mint régi barátokkal beszélgettek utána. De Corea volt talán az egyetlen, aki nemhogy hajlandó volt kilépni a világsztárok sokszor könyörtelen órarendszerű életéből, nemhogy nyitott volt erre, hanem szinte kereste az alkalmat.

Amikor felkínáltuk neki, hogy a zeneművészeti szakközépben, a »konziban« vagy 80 gyerek epekedve várná, csak annyit mondott, hogy Bartók országában ez nem kérdés, lets do it!

Kenny Garrett-tel az oldalán, jazz-improvizációról, Bartókról beszélt, játszott a gyerekeknek, majd leesett állal, őszinte csodálattal és nyitottsággal nézte, hallgatta a neki készített műsort, csángó dalok, Bartók, gimnazista gyerekek, és Chick Corea. Isten nyugosztaljon!”

149090476_3879463045450847_1552527097409606214_o-135410.jpg

Chick Corea magyar diákokkal a veszprémi Dohnányi Zeneművészeti Szakközépiskolában, 2010-ben (Fotó/Forrás: Melczer Zsolt fotója (Facebook))

2019-ben a Budapesti Kongresszusi Központban lépett fel, Szász Emese így írt a koncertről:

„Az pedig a koncert első taktusaiból is nyilvánvalóvá vált, hogy 78 évesen nem akar már bizonygatni semmit, csak ünnepelni. A turnét beharangozó interjúban mondta is, hogy a barátaival közös örömzenéléseket szerette volna megörökíteni – milyen szerencsés, hogy a barátai hozzá hasonlóan világklasszis muzsikusok! Ráadásul úgy válogatta társait, hogy

egy esetleges apokalipszis esetén ez a nyolc ember egy másik bolygón is képes lenne rekonstruálni a teljes afro-kubai és latin zenei hagyományt.”

Fejléckép: Concord Jazz

Elhunyt Chick Corea

Kapcsolódó

Elhunyt Chick Corea

A 23-szoros Grammy-díjas zongoristát 79 éves korában érte a halál – írja a Telex.hu.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Megérteni Hieronymus Boscht

A dokumentumfilm segítségével közvetlen közelről, részleteiben ismerhetjük meg Hieronymus Bosch világát. A 87 perces alkotás rávilágít arra is, hogy a németalföldi mester műveinek lényege egy olyan középkori tudásban és világképben gyökerezik, amivel a mai ember elveszítette a kapcsolatát.  
Vizuál

A lebegés harmóniája – Matisse-kiállítás nyílik a Szépművészetiben

A francia festő, Henri Matisse életművét bemutató kiállítás nyílik június 30-án a Szépművészeti Múzeumban. Az Henri Matisse: A gondolatok színe – Remekművek a párizsi Pompidou Központból című tárlaton a művész több mint százötven alkotását láthatjuk.
Fidelio Tours

5+1 hely a fővárosban, ahol úgy érezheted, mintha nyaralnál

A nyári időszakban, munka után kikívánkozik az ember a természetbe, lazulni egy kicsit. Cikkünkben összeszedtünk néhány olyan helyet, ahová kiszabadulva úgy érezhetjük, mintha nyaralnánk: holdbéli tájon kalandozhatunk, jógázhatunk a naplementében, tóparton hallgathatunk koncertet vagy éppen a Dunánál nézhetünk klasszikus filmeket, a csillagos égbolt alatt.
Vizuál

Ahol a múzsák laknak – Kiállítás nyílik a Szigligeti Alkotóház történetéről

Füst Milán, Esterházy Péter, Nemes Nagy Ágnes vagy épp Karinthy Ferenc alakja is megelevenedik a Szigligeti Alkotóház történetét bemutató kiállításon. A kultikus helyszínről, a pezsgő kulturális életről archív fotók és leírások segítségével tájékozódhatunk július 1-től a Balaton-parti településen.
Klasszikus

Nyáresti Mozart-élmény a Vármegyeházán

A nyár közepén, július 14-én este nyolc órától szabadtéri koncertre várja a közönséget a Concerto Budapest a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán. Egyike lesz ez azon ritka alkalmaknak, amikor a nyüzsgő főváros szívében, ám mégis nyugodt, hangulatos környezetben, a szabad ég alatt lehet elmerülni Mozart muzsikájában.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Mindjárt itt a jazzprofesszor: újra Budapesten lép fel Ron Carter

Ha jazz és nagybőgő: Ron Carter megkerülhetetlen. 2015-ben Guinness-rekorder lett, mivel addigra már 2221 albumon működött közre. Olyan nagyságokkal vonult stúdióba, mint Tommy Flanagan, Bill Evans, BB King, a Kronos Quartet, Dexter Gordon, Miles Davis vagy Wes Montgomery. Európai turnéja Budapesten át vezet: a MOMKultban ad koncertet, július 5-én.
Jazz/World ajánló

Prímás parádé a 100 Tagú Cigányzenekarral a Margitszigeten

A világ legnagyobb és leghíresebb cigányzenekara 35 éves jubileumi koncertjén július 3-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon állít emléket Berki Lászlónak, a zenekar alapító művészeti igazgatójának. A margitszigeti koncert idén egy valódi gigakoncert lesz: 120 fő a színpadon, 8 cimbalom, 15 nagybőgő, nagyszabású hangzás világsztár és junior vendégprímásokkal!
Jazz/World ajánló

Ilyen még nem volt: jazz-bérlet a Modern Art Orchestrától

A Modern Art Orchestra június 23-i évadzáró koncertjén jelentette be következő szezonjának műsorát. A zenekar a 2022/23-as évadban kétféle tematikával várja a közönséget az Opus Jazz Clubban, és egyedülálló, új kezdeményezésként előzetes bérletvásárlási lehetőséget is kínálnak az igényes jazz szerelmeseinek!
Jazz/World ajánló

Bájolás sokszögben – Megjelent a Borbély Mihály Polygon új lemeze

A legendás formáció – Borbély Mihály, Lukács Miklós és Dés András triója – januárban rögzítette a Polygon második lemezét, amely most a Fonó kiadásában jelenik meg Bájoló / Enchantment címmel. A lemezbemutató koncertre a Hagyományok Háza szervezésében június 25-én került sor a Hagyományok Házában.
Jazz/World ajánló

A Vujicsics Együttes is fellép Salföldön

A Balkánra fókuszál a 7. Salföldi Dalföld; a fesztivál koncertekkel, kiállításokkal, táncházzal, minikonferenciával és sok más kulturális programmal várja a közönséget június 24. és 26. között a Káli-medencében.