Jazz/World

„Zenei csoda volt, igazi játszótárs” – Chick Coreát gyászolja a jazzvilág

2021.02.12. 14:20
Ajánlom
Quincy Jones, Bobby McFerrin és Marcus Miller is a 79 éves korában elhunyt legendás jazz-zongoristára emlékezik. Chick Corea úgy üdvözölte Szakcsi-Lakatos Bélát, mint régi barátját, amikor hazánkba látogatott. És nem volt rest felkeresni egy középiskolát sem.

Három napja, február 9-én elhunyt Chick Corea. 79 éves volt. Tragikus, hogy nem tudtunk a betegségéről. Ahogy a család diszkrét közleményéből kiderül, a rák ritka fajtája okozta halálát, amit talán túl későn fedeztek fel, és brutálisan gyorsan legyűrte.

Tegnap óta elárasztották a közösségi oldalakat az emlékezések.

„Mindig annyira figyelt” – írja Marcus Miller, aki többször játszott együtt Coreával. „Nem hiába volt legenda, ha Chickkel léptél színpadra, mintha azt mondta volna neked: Oké, merre megyünk?... Izgatta, ha osztozhat és felfedezhet. Alig várta, hogy felkutasson valamit ott, a színpadon, a közönség előtt. Megfogta a kezünket, és azt mondta: Gyere át ezen az ajtón, nem bánod meg. És megváltoztatta az életünket.”

Vinnie Colaiuta szerint Chick Corea halála most olyan, mint egy képet megfosztani a fényforrásától. Dave Weckl pedig így emlékezik vissza a közös zenélésre. „Mindig azt mondta, hogy akkor a legboldogabb, ha láthatja a másikat szabadon alkotni… és ez igaz volt mindenkivel kapcsolatban, akivel csak játszott (…)”.

147186532_10158840319314631_7044908806177070476_o-140123.jpg

Quincy Jones és Chick Corea (Fotó/Forrás: Rory Anderson / Quincy Jones / Facebook)

Búcsúznak az itt maradt legendák is, mint Quincy Jones.

„A jéghegy csúcsát sem lehet kifejezni azzal, hogy összetört a szívem”

– írta. – „Nyugodj békében, drága barátom, akivel annyit öleltük egymást, Chick Corea. Egyike volt a legnagyobb jazz-zongoristáknak és embereknek, akik valaha a bolygón éltek. És mint egy igaz beboppos, hiszen a szíved mélyén az voltál, nem volt semmi, amit a zenében ne tudtál volna megcsinálni.”

Bobby McFerrin az első közös muzsikálásra emlékezik. „Chick pötyögött néhány hangot a zongorán,

és elindultunk… és soha nem néztünk vissza. Zenei csoda volt, igazi játszótárs, aki megmozdított, és olyan helyekre vitt, ahová magamtól nem jutok el.”

Corea üzenetet is hagyott a világnak. Azt írta:

Köszönöm azoknak, akik utam során segítettek, hogy a zene lángja világosan ragyogjon. Azt remélem, hogy akik érzik magukban a zenélés, az írás, az előadás késztetését, bele is vágnak. Ha nem magukért, a többiekért. Nemcsak arról van szó, hogy a világnak több művészre lenne szüksége, egyszerűen nagy öröm.

Itthon is emlékeznek rá. Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója így írt a tíz évvel ezelőtti látogatásáról:

„2010-ben ért ide, Roy Haynes és Christian McBride oldalán, nem felejtem, ahogy bent az öltözőjében beszélgettünk, amikor a biztonsági őr bejött, hogy egy magyar zongorista van itt, aki azt mondja, hogy jól ismeri Coreát, Szakcsi, mondta. Corea felpattant, igen, igen, Szakcsi!, mondogatta, és ajtót nyitott, szinte a nyakába borult a legjelentősebb magyar jazz-zongoristának, Szakcsi Lakatos Bélának. Öröme őszinte volt, nem megjátszott, Szakcsival mint régi barátokkal beszélgettek utána. De Corea volt talán az egyetlen, aki nemhogy hajlandó volt kilépni a világsztárok sokszor könyörtelen órarendszerű életéből, nemhogy nyitott volt erre, hanem szinte kereste az alkalmat.

Amikor felkínáltuk neki, hogy a zeneművészeti szakközépben, a »konziban« vagy 80 gyerek epekedve várná, csak annyit mondott, hogy Bartók országában ez nem kérdés, lets do it!

Kenny Garrett-tel az oldalán, jazz-improvizációról, Bartókról beszélt, játszott a gyerekeknek, majd leesett állal, őszinte csodálattal és nyitottsággal nézte, hallgatta a neki készített műsort, csángó dalok, Bartók, gimnazista gyerekek, és Chick Corea. Isten nyugosztaljon!”

149090476_3879463045450847_1552527097409606214_o-135410.jpg

Chick Corea magyar diákokkal a veszprémi Dohnányi Zeneművészeti Szakközépiskolában, 2010-ben (Fotó/Forrás: Melczer Zsolt fotója (Facebook))

2019-ben a Budapesti Kongresszusi Központban lépett fel, Szász Emese így írt a koncertről:

„Az pedig a koncert első taktusaiból is nyilvánvalóvá vált, hogy 78 évesen nem akar már bizonygatni semmit, csak ünnepelni. A turnét beharangozó interjúban mondta is, hogy a barátaival közös örömzenéléseket szerette volna megörökíteni – milyen szerencsés, hogy a barátai hozzá hasonlóan világklasszis muzsikusok! Ráadásul úgy válogatta társait, hogy

egy esetleges apokalipszis esetén ez a nyolc ember egy másik bolygón is képes lenne rekonstruálni a teljes afro-kubai és latin zenei hagyományt.”

Fejléckép: Concord Jazz

Elhunyt Chick Corea

Kapcsolódó

Elhunyt Chick Corea

A 23-szoros Grammy-díjas zongoristát 79 éves korában érte a halál – írja a Telex.hu.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Színház

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)