Jazz/World

„Zenei csoda volt, igazi játszótárs” – Chick Coreát gyászolja a jazzvilág

2021.02.12. 14:20
Ajánlom
Quincy Jones, Bobby McFerrin és Marcus Miller is a 79 éves korában elhunyt legendás jazz-zongoristára emlékezik. Chick Corea úgy üdvözölte Szakcsi-Lakatos Bélát, mint régi barátját, amikor hazánkba látogatott. És nem volt rest felkeresni egy középiskolát sem.

Három napja, február 9-én elhunyt Chick Corea. 79 éves volt. Tragikus, hogy nem tudtunk a betegségéről. Ahogy a család diszkrét közleményéből kiderül, a rák ritka fajtája okozta halálát, amit talán túl későn fedeztek fel, és brutálisan gyorsan legyűrte.

Tegnap óta elárasztották a közösségi oldalakat az emlékezések.

„Mindig annyira figyelt” – írja Marcus Miller, aki többször játszott együtt Coreával. „Nem hiába volt legenda, ha Chickkel léptél színpadra, mintha azt mondta volna neked: Oké, merre megyünk?... Izgatta, ha osztozhat és felfedezhet. Alig várta, hogy felkutasson valamit ott, a színpadon, a közönség előtt. Megfogta a kezünket, és azt mondta: Gyere át ezen az ajtón, nem bánod meg. És megváltoztatta az életünket.”

Vinnie Colaiuta szerint Chick Corea halála most olyan, mint egy képet megfosztani a fényforrásától. Dave Weckl pedig így emlékezik vissza a közös zenélésre. „Mindig azt mondta, hogy akkor a legboldogabb, ha láthatja a másikat szabadon alkotni… és ez igaz volt mindenkivel kapcsolatban, akivel csak játszott (…)”.

147186532_10158840319314631_7044908806177070476_o-140123.jpg

Quincy Jones és Chick Corea (Fotó/Forrás: Rory Anderson / Quincy Jones / Facebook)

Búcsúznak az itt maradt legendák is, mint Quincy Jones.

„A jéghegy csúcsát sem lehet kifejezni azzal, hogy összetört a szívem”

– írta. – „Nyugodj békében, drága barátom, akivel annyit öleltük egymást, Chick Corea. Egyike volt a legnagyobb jazz-zongoristáknak és embereknek, akik valaha a bolygón éltek. És mint egy igaz beboppos, hiszen a szíved mélyén az voltál, nem volt semmi, amit a zenében ne tudtál volna megcsinálni.”

Bobby McFerrin az első közös muzsikálásra emlékezik. „Chick pötyögött néhány hangot a zongorán,

és elindultunk… és soha nem néztünk vissza. Zenei csoda volt, igazi játszótárs, aki megmozdított, és olyan helyekre vitt, ahová magamtól nem jutok el.”

Corea üzenetet is hagyott a világnak. Azt írta:

Köszönöm azoknak, akik utam során segítettek, hogy a zene lángja világosan ragyogjon. Azt remélem, hogy akik érzik magukban a zenélés, az írás, az előadás késztetését, bele is vágnak. Ha nem magukért, a többiekért. Nemcsak arról van szó, hogy a világnak több művészre lenne szüksége, egyszerűen nagy öröm.

Itthon is emlékeznek rá. Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója így írt a tíz évvel ezelőtti látogatásáról:

„2010-ben ért ide, Roy Haynes és Christian McBride oldalán, nem felejtem, ahogy bent az öltözőjében beszélgettünk, amikor a biztonsági őr bejött, hogy egy magyar zongorista van itt, aki azt mondja, hogy jól ismeri Coreát, Szakcsi, mondta. Corea felpattant, igen, igen, Szakcsi!, mondogatta, és ajtót nyitott, szinte a nyakába borult a legjelentősebb magyar jazz-zongoristának, Szakcsi Lakatos Bélának. Öröme őszinte volt, nem megjátszott, Szakcsival mint régi barátokkal beszélgettek utána. De Corea volt talán az egyetlen, aki nemhogy hajlandó volt kilépni a világsztárok sokszor könyörtelen órarendszerű életéből, nemhogy nyitott volt erre, hanem szinte kereste az alkalmat.

Amikor felkínáltuk neki, hogy a zeneművészeti szakközépben, a »konziban« vagy 80 gyerek epekedve várná, csak annyit mondott, hogy Bartók országában ez nem kérdés, lets do it!

Kenny Garrett-tel az oldalán, jazz-improvizációról, Bartókról beszélt, játszott a gyerekeknek, majd leesett állal, őszinte csodálattal és nyitottsággal nézte, hallgatta a neki készített műsort, csángó dalok, Bartók, gimnazista gyerekek, és Chick Corea. Isten nyugosztaljon!”

149090476_3879463045450847_1552527097409606214_o-135410.jpg

Chick Corea magyar diákokkal a veszprémi Dohnányi Zeneművészeti Szakközépiskolában, 2010-ben (Fotó/Forrás: Melczer Zsolt fotója (Facebook))

2019-ben a Budapesti Kongresszusi Központban lépett fel, Szász Emese így írt a koncertről:

„Az pedig a koncert első taktusaiból is nyilvánvalóvá vált, hogy 78 évesen nem akar már bizonygatni semmit, csak ünnepelni. A turnét beharangozó interjúban mondta is, hogy a barátaival közös örömzenéléseket szerette volna megörökíteni – milyen szerencsés, hogy a barátai hozzá hasonlóan világklasszis muzsikusok! Ráadásul úgy válogatta társait, hogy

egy esetleges apokalipszis esetén ez a nyolc ember egy másik bolygón is képes lenne rekonstruálni a teljes afro-kubai és latin zenei hagyományt.”

Fejléckép: Concord Jazz

Elhunyt Chick Corea

Kapcsolódó

Elhunyt Chick Corea

A 23-szoros Grammy-díjas zongoristát 79 éves korában érte a halál – írja a Telex.hu.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Astrud Gilberto

A The Girl from Ipanema című dallal világhírűvé váló, a bossa nova megalapítói közé tartozó brazil énekest nyolcvanhárom éves korában érte a halál.
Jazz/World interjú

„A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság” –  interjú Dés Andrással a T.E.L.D. első lemezéről

Négy remek művész találkozásából megszületett a T.E.L.D. első lemeze a Fonó gondozásában. Az új zenei anyagról a jelenleg Bécsben élő, Budapesten sokat koncertező Dés András ütőhangszeres művésszel beszélgettünk.
Jazz/World hír

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában – megjelent a Harmatcseppben él a világ bennem című lemez

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó a capella együttes. A lemez már kapható digitális terjesztésben, hamarosan fizikai formájában is megjelenik a Fonó gondozásában.
Jazz/World ajánló

Június első hétvégéjén a jazz zene körül forog minden Szentendrén

Nyolc koncerttel várja a jazzrajongókat a Jazz Estek Szentendre rendezvénysorozat a Barcsay udvarban június 2. és 4. között.
Jazz/World magazin

Bornai Tibor a Balatoni nyárról: Az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg

A KFT együttes énekes-billentyűsét a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán kérdeztük a zenekar legendás, Balatoni nyár című slágeréről.