Jazz/World

Zenei fesztiválok Gyulán

2022.07.12. 14:10
Ajánlom
A hétvégén két nagy hagyományú zenei fesztivált is megrendeznek a Gyulai Várszínházban. Előbb, július 15-én a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon, majd másnap, 16-án a Vár Jazz Fesztiválon lépnek fel a hazai világzenei és jazzélet neves zenekarai.

A Gyulai Várszínház negyedszázada (1997 óta) rendez népzenei, majd népzenei és világzenei fesztivált. A fesztiválok művészeti tanácsadója és szinte állandó fellépője sokáig Halmos Béla volt, a Sebő együttes egykori prímása, a táncház mozgalom egyik megalapítója, a világhírű népzenekutató, a később Széchenyi-díjas akadémikus. Ő Szombathelyen született ugyan, de mindenki gyulaiként tartotta számon, és nem csak azért, mert a felmenői gyulaiak voltak és a gyerekkorát ő is Gyulán töltötte, itt is érettségizett.

Számtalan kötelék fűzte Gyulához, felnőtt korában, családjával is gyakran visszajárt szeretett városába.

Miután Halmos Béla 2013-ban meghalt, a népzenei fesztivált, illetve a továbbiakban világzenével kiegészített fesztivált róla nevezték el.

Mindez nagyon is indokolttá teszi, hogy az idei fesztivál egy kimondottan rá emlékező koncerttel zárul, amelyet Pál István Szalonna és Bandája a Jantyik testvérekkel és a PG csoporttal közösen ad – Aranyosra festem címmel. Pál Istvánék szakmai hozzáértése megadja a népzenei keretet, a stílus-helyességet, a táncrendet, s a dalok Jantyik Zsolt szövegeivel, zenéjével, Jantyik Csaba zenei és tartalmi ötleteivel új népdalokként működnek, tisztelve a múltat, új utakat keresnek.

Előttük is lesz azonban még két szuper produkció. Előbb a Zűrös Bandáé, amely a magyar nép- és világzenei színtér kimagasló zenekarainak tagjaiból verbuválódott (Básits Branka  – ének, Bede Péter – szaxofon, Deáky Márton – szaxofon, klarinét, Babcsán Bence – szaxofon, klarinét, Varga Kornél – gitár, Boros Attila – basszusgitár, Kertész Ákos – dob), olyan zenészekből, akik egyaránt rajonganak a magyar népzenéért és modern balkáni zenéért. 2021 című második lemezüket a világ 10. legjobb világzenei albumává választották Berlinben.

Borbely_Dresch-Quartet-154312.jpg

Borbély-Dresch Quartet (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

Az utánuk fellépő Ötödik Évszak népzenei hangszerelésű akusztikus városi zenét játszik. A zenekar tagjai: Izabella Caussanel – ének, Ifj. Csoóri Sándor Sündi – ének, brácsa, hosszú nyakú tambura, Hegedüs Máté – hegedű, Zimber Ferenc – cimbalom, Szabó Csobán Gergő – ének, nagybőgő. A városi környezet és a hagyomány tisztelete játékosan ötvöződik zenéjükben. Számaik magját a hiteles kárpát-medencei népzene adja, ebből a biztos alapból indulnak az improvizatív műfajok világa felé. A zenekar énekesnője, a magyar-francia származású Izabella Caussanel a sanzonok sajátos világával emeli az együttes hangzásvilágát. Szövegeik közt egyaránt találunk népdalokat, magyar és francia költők verseit – magyar és francia nyelven.

Még régebbi hagyományokkal bír a Gyulai Vár Jazz Fesztivál, amelyen idén is kiváló zenekarokkal találkozhat a közönség.

A fiatalokból álló Tomor Barnabás Trió (Tomor Barnabás, Usztics Péter, Szumper Ákos) zenéjére főleg a jazz, a rock, és az afro hatások jellemzőek. Tomor Barnabás 2010-ben hozta létre az első jazzrock tiróját, az új felállás 2019 óta működik.

A Jazz Consort egy budapesti székhelyű jazz combo, melyet 1984-ben alapított Faragó Miklós. Az együttes dallamokban gazdag, örömteli modern mainstream jazzt játszik. A repertoár főleg saját szerzeményekből áll, ritmusvilága a modern szvingtől kezdve a latin és az ún. nyolcados zenén át a lírikus balladáig terjed. A tagok (Faragó Miklós – gitár, Cselik Gábor – billentyűk, Hárs Viktor – nagybőgő, basszusgitár, Jeszenszky György – dob) a magyar jazzélet élvonalába tartoznak, számos fesztivál, lemezfelvétel, koncertkörút áll mögöttük szerte a világban. Meghívott előadóként a magyar jazzélet két kiválósága lép fel velük: Kovács Linda énekesnő és Zana Zoltán, aki szaxofonon és EWI-n (electronic wind instrument) játszik, ami egy fúvós szintetizátor hangszer.

A fesztivált záró együttes a Borbély-Dresch Quartet (Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, basszusklarinét, furulya, Dresch Mihály – szaxofon, fuhun, Horváth Balázs – bőgő, G. Szabó Hunor – dob) lesz. „A formáció a magyar etno-jazz két legnagyobb formátumú fúvósának, Borbély Mihálynak és Dresch Mihálynak közös zenekara, ahol a „két dudás” nem csak, hogy jól megfér egymással, de olyan új minőséget hoz létre, melynél a szokásos formulák, műfaji meghatározások érvényüket vesztik. Közös zenei világuk néhol melankolikus, ugyanakkor határtalan zenei íz és érzelmi gazdagság jellemzi, ugyanúgy jelen vannak benne a jazz elemek, mint a Kárpát-medence népzenéjének motívumai.” (Fidelio, V.D.)

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Borbély-Dresch Quartet (forrás: Gyulai Várszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Elmerülés az álhírek világában – A Velencei Biennálén díjazott társulat érkezik a Trafóba

A spanyol Agrupación Señor Serrano társulat, amely 2015-ben elnyerte a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját, szeptember 29-én másodszor szerepel a Trafóban, ezúttal A hegy című produkcióval. Az előadásban egy műfajokon átívelő kísérlet részévé válik a néző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„A dalaink közösséget hivatottak teremteni” – megjelent a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet új lemeze

A Fidelio felületén debütál Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új lemeze, az About Time. A két zenésszel az album címén túl a koncertek feloldó hatásáról, a nemzetközi jelenlétről, illetve közelgő, november 22-i müpás koncertjükről beszélgettünk. A lemez meghallgatható a cikkben.
Jazz/World

„Viseljétek büszkén a hegeiteket” – Nai Palm, a Hiatus Kaiyote énekesnőjének nem mindennapi története

2018-ban a Hiatus Kaiyote énekesnője, Naomi Saalfield, művésznevén Nai Palm, bejelentette, hogy mellrákot diagnosztizáltak nála, mely – hihetetlen lélekereje ellenére – rendkívül megviselte. Ő azonban mégsem engedte, hogy mindez megtörje, és a tragédiákból erőt merítve ma már ő inspirál másokat.
Jazz/World gyász

Elhunyt Pharoah Sanders legendás szaxofonos

A spirituális jazzmozgalom kulcsfiguráját 81 éves korában érte a halál – adta hírül a Pitchfork a Luaka Bop lemezkiadóra hivatkozva.
Jazz/World magazin

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Jazz/World hír

Zeneipari díjat alapít a Music Hungary Szövetség

Zeneipari díjat alapít a Music Hungary Szövetség; a nyolc kategóriában meghirdetett elismerést a 10. Music Hungary Konferencia & Showcase második napján, november 30-án adják át Veszprémben.