Jazz/World

Zenei fesztiválok Gyulán

2022.07.12. 14:10
Ajánlom
A hétvégén két nagy hagyományú zenei fesztivált is megrendeznek a Gyulai Várszínházban. Előbb, július 15-én a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon, majd másnap, 16-án a Vár Jazz Fesztiválon lépnek fel a hazai világzenei és jazzélet neves zenekarai.

A Gyulai Várszínház negyedszázada (1997 óta) rendez népzenei, majd népzenei és világzenei fesztivált. A fesztiválok művészeti tanácsadója és szinte állandó fellépője sokáig Halmos Béla volt, a Sebő együttes egykori prímása, a táncház mozgalom egyik megalapítója, a világhírű népzenekutató, a később Széchenyi-díjas akadémikus. Ő Szombathelyen született ugyan, de mindenki gyulaiként tartotta számon, és nem csak azért, mert a felmenői gyulaiak voltak és a gyerekkorát ő is Gyulán töltötte, itt is érettségizett.

Számtalan kötelék fűzte Gyulához, felnőtt korában, családjával is gyakran visszajárt szeretett városába.

Miután Halmos Béla 2013-ban meghalt, a népzenei fesztivált, illetve a továbbiakban világzenével kiegészített fesztivált róla nevezték el.

Mindez nagyon is indokolttá teszi, hogy az idei fesztivál egy kimondottan rá emlékező koncerttel zárul, amelyet Pál István Szalonna és Bandája a Jantyik testvérekkel és a PG csoporttal közösen ad – Aranyosra festem címmel. Pál Istvánék szakmai hozzáértése megadja a népzenei keretet, a stílus-helyességet, a táncrendet, s a dalok Jantyik Zsolt szövegeivel, zenéjével, Jantyik Csaba zenei és tartalmi ötleteivel új népdalokként működnek, tisztelve a múltat, új utakat keresnek.

Előttük is lesz azonban még két szuper produkció. Előbb a Zűrös Bandáé, amely a magyar nép- és világzenei színtér kimagasló zenekarainak tagjaiból verbuválódott (Básits Branka  – ének, Bede Péter – szaxofon, Deáky Márton – szaxofon, klarinét, Babcsán Bence – szaxofon, klarinét, Varga Kornél – gitár, Boros Attila – basszusgitár, Kertész Ákos – dob), olyan zenészekből, akik egyaránt rajonganak a magyar népzenéért és modern balkáni zenéért. 2021 című második lemezüket a világ 10. legjobb világzenei albumává választották Berlinben.

Borbely_Dresch-Quartet-154312.jpg

Borbély-Dresch Quartet (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

Az utánuk fellépő Ötödik Évszak népzenei hangszerelésű akusztikus városi zenét játszik. A zenekar tagjai: Izabella Caussanel – ének, Ifj. Csoóri Sándor Sündi – ének, brácsa, hosszú nyakú tambura, Hegedüs Máté – hegedű, Zimber Ferenc – cimbalom, Szabó Csobán Gergő – ének, nagybőgő. A városi környezet és a hagyomány tisztelete játékosan ötvöződik zenéjükben. Számaik magját a hiteles kárpát-medencei népzene adja, ebből a biztos alapból indulnak az improvizatív műfajok világa felé. A zenekar énekesnője, a magyar-francia származású Izabella Caussanel a sanzonok sajátos világával emeli az együttes hangzásvilágát. Szövegeik közt egyaránt találunk népdalokat, magyar és francia költők verseit – magyar és francia nyelven.

Még régebbi hagyományokkal bír a Gyulai Vár Jazz Fesztivál, amelyen idén is kiváló zenekarokkal találkozhat a közönség.

A fiatalokból álló Tomor Barnabás Trió (Tomor Barnabás, Usztics Péter, Szumper Ákos) zenéjére főleg a jazz, a rock, és az afro hatások jellemzőek. Tomor Barnabás 2010-ben hozta létre az első jazzrock tiróját, az új felállás 2019 óta működik.

A Jazz Consort egy budapesti székhelyű jazz combo, melyet 1984-ben alapított Faragó Miklós. Az együttes dallamokban gazdag, örömteli modern mainstream jazzt játszik. A repertoár főleg saját szerzeményekből áll, ritmusvilága a modern szvingtől kezdve a latin és az ún. nyolcados zenén át a lírikus balladáig terjed. A tagok (Faragó Miklós – gitár, Cselik Gábor – billentyűk, Hárs Viktor – nagybőgő, basszusgitár, Jeszenszky György – dob) a magyar jazzélet élvonalába tartoznak, számos fesztivál, lemezfelvétel, koncertkörút áll mögöttük szerte a világban. Meghívott előadóként a magyar jazzélet két kiválósága lép fel velük: Kovács Linda énekesnő és Zana Zoltán, aki szaxofonon és EWI-n (electronic wind instrument) játszik, ami egy fúvós szintetizátor hangszer.

A fesztivált záró együttes a Borbély-Dresch Quartet (Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, basszusklarinét, furulya, Dresch Mihály – szaxofon, fuhun, Horváth Balázs – bőgő, G. Szabó Hunor – dob) lesz. „A formáció a magyar etno-jazz két legnagyobb formátumú fúvósának, Borbély Mihálynak és Dresch Mihálynak közös zenekara, ahol a „két dudás” nem csak, hogy jól megfér egymással, de olyan új minőséget hoz létre, melynél a szokásos formulák, műfaji meghatározások érvényüket vesztik. Közös zenei világuk néhol melankolikus, ugyanakkor határtalan zenei íz és érzelmi gazdagság jellemzi, ugyanúgy jelen vannak benne a jazz elemek, mint a Kárpát-medence népzenéjének motívumai.” (Fidelio, V.D.)

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Borbély-Dresch Quartet (forrás: Gyulai Várszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.
Jazz/World videó

Vidám, életigenlő a cappella – megjelent a Voice Drops együttes legfrissebb dala, a Szalmaszál

A Csernus Szilvi, illetve a Kárász Eszter–Bata István szerzőpáros alkotó elméjéből született lírai mű, a Szalmaszál az öröm szalmaszála, a dal pedig a boldogság húrjait pengeti.
Jazz/World ajánló

Gershwin 125 – Lakatos Tony és Jörg Achim Keller csatlakozik a MAO-hoz

Szeptember 26-án különösen izgalmas koncertet ad a BMC-ben a Modern Art Orchestra, neves vendégművészek közreműködésével. Az est zenei anyaga Gershwin Porgy és Bessére épül.
Jazz/World hír

Késő éjszakáig táncolhatunk a Fonó évadnyitó programján

Szeptember 9-én a Táncházak éjszakája gazdag programjával indul az évad a Fonóban, ahol idén számos kerek évfordulót ünnepelnek különleges vendégekkel.