Jazz/World

Zenei kísérletek, kortárs útkeresések a Fonóban

2023.03.07. 14:35
Ajánlom
Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó: a fellépők között vannak fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják. „Ezeken a csütörtökökön arra biztatunk mindenkit, hogy eressze el a zenei fantáziáját, lépjen ki a komfortzónájából és merüljön el ezekben a végtelen zenei utazásokban, a megszokottól távol.” – vallják a szervezők.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Novai Gábor NovaNt a Mörk zenekarból ismerhetjük, a Fonóba viszont kortárs elektronikus zenei kísérleteivel érkezik hónapról hónapra, amelyhez mindig más zenésztársat hív vendégül.

A Novan Experiment néven ismert esemény megismételhetetlen, jelen idejű, tudattágító, tudatmódosító zenei, művészeti utazásra hívja a nyitott lelkű közönséget.

Interakcióra inspiráló, közösséget megteremtő esték ezek, amiknek kezdetekor még az alkotók sem tudják, hova jutnak majd a végére. Improvizáció, kreatív együttgondolkodás, együttalkotás, amely változatos zenei utazásokat teremt meg a vendégek személyétől és NovaN kalandvágyától függően mindig újabb és újabb utakon.

Legközelebb március 9-én a Fonóban látható-hallható a produkció, amikor Kopcsik Márton (hegedű) és NovaN (zongora) két klasszikus hangszert ötvöz majd modern technikával, live-loopolással. NovaN innovatív módon rétegezi egymásra a hangokat, Kopcsik Márton pedig hegedűeffektekkel, éteri hangulatot teremtve adja hozzá saját, kreatív varázsát a zenéhez.

20220707214952_IMG_0610-01-103027.jpg

Novai Gábor NovaN (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Az analóg elektronikus hangzásokkal bőven fűszerezett, kortárs trombita-zongora alapokra épülő Mandaan duó már évek óta jelen van az ambient/offbeat/freejazz világában. Az eddig két egész estés albumot (Ambar/2016, Cirrus/2017) megjelentető zenekar megalkotta következő lemezét, amely már

egy kiforrott, többnyire lassú tempójú akusztik-elektronikus, misztikus techno és koszosabb house elemekkel tarkított, nagyjából egyórás zenei road trip. 

„Az elmúlt időszak következményeként egy, a természethez »újra« közeledő életmódot szerettünk volna »megélni« és többek közt abból inspirálódni. Az eddigi dalokhoz képest próbáltunk a lebegésből visszavenni és egzaktabb formákba önteni a zenénket. Végre igazi analóg dobokkal dolgozhattunk, és Andris zongoráját kicsit átértelmezve használtuk különböző kiegészítő hangok felvételéhez. A Shigel szó azt jelenti nap – az album egyszerre elektronika, pop, house és jazz;

titkolt üzenete pedig valahol az, hogy ösztönözze az embert a tisztán érzékelés képességének felébresztésére, használatának elindítására

– vallják az alkotók, akiknek lemezbemutató koncertje március 16-án várja az érdeklődőket Fonóban.

Rácz Viki (gitár, ének), Sosterics Betti (ütős hangszerek), Virág Lili (hegedű) triója, a Wolfolks úgy keresi az egyedi hangzásokat és az izgalmas dallamokat a zenében, mint egy kalandos túrán keressük a már feledésbe merült helyeket. Az így létrejött indie-folk dalok hangulata a „keleties”, lelket nyugtató békés harmóniáktól az önfeledet táncolós zenékig terjed. A zenekar rendszeresen koncertezik Magyarországon és Ausztriában, de egy-egy alkalommal eljutottak már Szlovéniába, Csehországba, Németországba és Írországba is, ahol azonnal megszerette őket a közönség. A formáció március 23-án mutatja be legújabb albumát a Fonóban. 

A LILIUM acoustic hattagú formációjának világa, népzenei ihletésű dallamközpontú fúziós zenén alapszik. „Saját dalok, és a magyar népi dalkultúrából átemelt darabok alkotják a repertoárunkat.

Egyaránt használunk népi és modern hangszereket is, így megszólalásunkban az akusztikus hangzás dominál.”

A zenekar énekese, frontembere Träger Lili, a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetemen, énekes-előadóművész szakon végzett. A Lilium zenészei is számos ismert zenekarban megfordultak már, vagy aktívan közreműködnek jelenleg is. Részletek a március 30-i koncertről itt.

További információ és jegyvásárlás a Fonó weboldalán.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A LILIUM zenekar (Forrás: Fonó) 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Jazz/World ajánló

Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón

A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait.
Jazz/World interjú

„A művészet olyan, mint a planktonok az óceánban” – beszélgetés Gyémánt Bálinttal

Egy padláson talált, poros gitár volt az első hangszere, ma már a Zeneakadémián oktatja a jazzgitárosokat. Triójának most jelent meg legújabb lemeze, de az alábbi beszélgetésben szó esik arról is: tudja-e Gyémánt Bálint, hogy hány banánnal gitározik jobban vagy gyengébben, mint a külföldi sztárok.
Jazz/World ajánló

Bartók és a legsátánibb jazzdallamok

Dübörög a jazz, a műfaj egyre szélesebb körben hódít, Bartók Béla pedig hűvös távolságtartással figyeli a merőben új zenei nyelv születését. Hogyan alakult a zeneszerző viszonya a jazzel az 1920-as évektől kezdve?
Jazz/World hír

A Berklee-n tartott mesterkurzust Lukács Miklós cimbalomművész

A világhírű zeneoktatási intézmény valenciai campusán tartott kurzuson a hallgatók és a tanárok is megismerkedhettek a cimbalomban rejlő számtalan lehetőséggel.