Jazz/World

Zenei kísérletek, kortárs útkeresések a Fonóban

2023.03.07. 14:35
Ajánlom
Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó: a fellépők között vannak fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják. „Ezeken a csütörtökökön arra biztatunk mindenkit, hogy eressze el a zenei fantáziáját, lépjen ki a komfortzónájából és merüljön el ezekben a végtelen zenei utazásokban, a megszokottól távol.” – vallják a szervezők.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Novai Gábor NovaNt a Mörk zenekarból ismerhetjük, a Fonóba viszont kortárs elektronikus zenei kísérleteivel érkezik hónapról hónapra, amelyhez mindig más zenésztársat hív vendégül.

A Novan Experiment néven ismert esemény megismételhetetlen, jelen idejű, tudattágító, tudatmódosító zenei, művészeti utazásra hívja a nyitott lelkű közönséget.

Interakcióra inspiráló, közösséget megteremtő esték ezek, amiknek kezdetekor még az alkotók sem tudják, hova jutnak majd a végére. Improvizáció, kreatív együttgondolkodás, együttalkotás, amely változatos zenei utazásokat teremt meg a vendégek személyétől és NovaN kalandvágyától függően mindig újabb és újabb utakon.

Legközelebb március 9-én a Fonóban látható-hallható a produkció, amikor Kopcsik Márton (hegedű) és NovaN (zongora) két klasszikus hangszert ötvöz majd modern technikával, live-loopolással. NovaN innovatív módon rétegezi egymásra a hangokat, Kopcsik Márton pedig hegedűeffektekkel, éteri hangulatot teremtve adja hozzá saját, kreatív varázsát a zenéhez.

20220707214952_IMG_0610-01-103027.jpg

Novai Gábor NovaN (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Az analóg elektronikus hangzásokkal bőven fűszerezett, kortárs trombita-zongora alapokra épülő Mandaan duó már évek óta jelen van az ambient/offbeat/freejazz világában. Az eddig két egész estés albumot (Ambar/2016, Cirrus/2017) megjelentető zenekar megalkotta következő lemezét, amely már

egy kiforrott, többnyire lassú tempójú akusztik-elektronikus, misztikus techno és koszosabb house elemekkel tarkított, nagyjából egyórás zenei road trip. 

„Az elmúlt időszak következményeként egy, a természethez »újra« közeledő életmódot szerettünk volna »megélni« és többek közt abból inspirálódni. Az eddigi dalokhoz képest próbáltunk a lebegésből visszavenni és egzaktabb formákba önteni a zenénket. Végre igazi analóg dobokkal dolgozhattunk, és Andris zongoráját kicsit átértelmezve használtuk különböző kiegészítő hangok felvételéhez. A Shigel szó azt jelenti nap – az album egyszerre elektronika, pop, house és jazz;

titkolt üzenete pedig valahol az, hogy ösztönözze az embert a tisztán érzékelés képességének felébresztésére, használatának elindítására

– vallják az alkotók, akiknek lemezbemutató koncertje március 16-án várja az érdeklődőket Fonóban.

Rácz Viki (gitár, ének), Sosterics Betti (ütős hangszerek), Virág Lili (hegedű) triója, a Wolfolks úgy keresi az egyedi hangzásokat és az izgalmas dallamokat a zenében, mint egy kalandos túrán keressük a már feledésbe merült helyeket. Az így létrejött indie-folk dalok hangulata a „keleties”, lelket nyugtató békés harmóniáktól az önfeledet táncolós zenékig terjed. A zenekar rendszeresen koncertezik Magyarországon és Ausztriában, de egy-egy alkalommal eljutottak már Szlovéniába, Csehországba, Németországba és Írországba is, ahol azonnal megszerette őket a közönség. A formáció március 23-án mutatja be legújabb albumát a Fonóban. 

A LILIUM acoustic hattagú formációjának világa, népzenei ihletésű dallamközpontú fúziós zenén alapszik. „Saját dalok, és a magyar népi dalkultúrából átemelt darabok alkotják a repertoárunkat.

Egyaránt használunk népi és modern hangszereket is, így megszólalásunkban az akusztikus hangzás dominál.”

A zenekar énekese, frontembere Träger Lili, a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetemen, énekes-előadóművész szakon végzett. A Lilium zenészei is számos ismert zenekarban megfordultak már, vagy aktívan közreműködnek jelenleg is. Részletek a március 30-i koncertről itt.

További információ és jegyvásárlás a Fonó weboldalán.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A LILIUM zenekar (Forrás: Fonó) 

Fonó Budai Zeneház

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra" – Karosi Júlia jazzénekes kedvenc lemezei

„Hallgató” címmel indult el nemrég a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz- és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World ajánló

Világsztárokat hoz el tavasszal a Jazzfest Budapest

Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani – csak néhány név azok közül a nemzetközi sztárok közül, akik Magyarországra érkeznek április 26. és május 17. között.
Jazz/World ajánló

Női vonások – pénteken a hölgyeké a színpad a Fonóban

Március 10-én a népzene emblematikus női előadói teremtenek táncos hangulatot a Fonó Budai Zeneházban: a Női vonások című műsorban fellép többek között a Fehérnépek Társulat és a Triolina Folk. A koncertek mellett táncházzal is várják a közönséget.
Jazz/World ajánló

Zenei kísérletek, kortárs útkeresések a Fonóban

Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó: a fellépők között vannak fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wayne Shorter szaxofonos

A világhírű amerikai jazz-zeneszerző nyolcvankilenc éves korában hunyt el – írja a New York Times. A zenész halálhírét sajtósa erősítette meg a lapnak. Halálnak okáról egyelőre semmit nem tudni.