Jazz/World

Zenekart keres a Székely gyors

2012.05.21. 15:14
Ajánlom
A Csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonaton a Csűrös Banda helyére ugorhat be az a népi együttes, aki ráér a hétvégén!

Mint arról a Fidelio olvasói már értesülhettek, a kalotaszegi Csűrös Bandát meghívták az Értől az Óceánig világzenei seregszemlére - éppen az Indóház által szervezett pünkösdi zarándokvonatok erdélyi vizitálásának harmadik napjára, ezért az elmúlt évek hagyományával szakítva, nem tudják a Csíksomlyóba vezető hosszú úton szórakoztatni az utasokat. Ami a bandának öröm, a szervezőknek üröm, nem tudtak ugyanis egyelőre a pünkösdi hétvégére zenekart keríteni, aki a Székely gyorson húzná a talpalávalót.

Nem feltétel sem az elméleti, sem a gyakorlati vizsga, nem kell a Muzsikás teljes repertoárját ismerni, ráadásul sokéves tapasztalat, hogy a többség inkább a taktust veri, mintsem a szöveget ismeri - ezért kötelező darab a Kossuth Lajos azt izente, az új Székely Himnusz (az 1921-es), a Debrecenbe kéne menni, a Honvéd áll a Hargitán, a Krasznahorka büszke vára, néhány bordal és így tovább. A köztes ejtőzésekkor pedig jöhetnek a mezőségi, kunsági, kalotaszegi és csíki dallamok, rigmusok. Amit cserébe kínálnak: koszt és kvártély, a közös élmények, továbbá szerény, de megérdemelt fizetség. Érdeklődni a thf@indohaz.hu ímélcímen lehet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Hajdu Kláráért szurkolhatunk A Dal 2019 előválogatójában

A Dal 2019 legjobb 30 mezőnyébe bekerült a magyar jazzélet egyik kiemelkedő énekese, Hajdu Klára a You’re gonna rise című dalával, amit január 26-án mutat be élő adásban.
Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.