Jazz/World

Zenekart keres a Székely gyors

2012.05.21. 15:14
Ajánlom
A Csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonaton a Csűrös Banda helyére ugorhat be az a népi együttes, aki ráér a hétvégén!

Mint arról a Fidelio olvasói már értesülhettek, a kalotaszegi Csűrös Bandát meghívták az Értől az Óceánig világzenei seregszemlére - éppen az Indóház által szervezett pünkösdi zarándokvonatok erdélyi vizitálásának harmadik napjára, ezért az elmúlt évek hagyományával szakítva, nem tudják a Csíksomlyóba vezető hosszú úton szórakoztatni az utasokat. Ami a bandának öröm, a szervezőknek üröm, nem tudtak ugyanis egyelőre a pünkösdi hétvégére zenekart keríteni, aki a Székely gyorson húzná a talpalávalót.

Nem feltétel sem az elméleti, sem a gyakorlati vizsga, nem kell a Muzsikás teljes repertoárját ismerni, ráadásul sokéves tapasztalat, hogy a többség inkább a taktust veri, mintsem a szöveget ismeri - ezért kötelező darab a Kossuth Lajos azt izente, az új Székely Himnusz (az 1921-es), a Debrecenbe kéne menni, a Honvéd áll a Hargitán, a Krasznahorka büszke vára, néhány bordal és így tovább. A köztes ejtőzésekkor pedig jöhetnek a mezőségi, kunsági, kalotaszegi és csíki dallamok, rigmusok. Amit cserébe kínálnak: koszt és kvártély, a közös élmények, továbbá szerény, de megérdemelt fizetség. Érdeklődni a thf@indohaz.hu ímélcímen lehet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Több ezer fotó vált hozzáférhetővé a jazz fénykorából

Csaknem 50 évnyi „porosodás” után online elérhetővé tették Francis Wolff, a Blue Note Records producerének fotóarchívumát.
Jazz/World john coltrane

Coltrane újabb meglepetése az utókornak a Blue World című album

Szeptember 27-én újabb, eddig kiadatlan Coltrane-album lát napvilágot. Hallgasd meg a cikkben a címadó dalt!
Jazz/World ajánló

Az egyszerre három trombitán játszó jazz-zenebohóc is fellép a Müpa nyárzáró fesztiválján

Augusztus 20-án ingyenes jazzkoncertekkel várja a közönséget a Jazz 0820. Augusztus 30. és szeptember 1. között pedig a pezsgő swingkorszakot idézi meg a New Orleans Swingfesztivál, amin a svéd jazz-zenebohóc, Gunhild Carling is fellép.
Jazz/World hungarikum

A fiatal cimbalmos generációt szólítja meg a BMC Nemzetközi Cimbalomversenye

Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze a megálmodója a BMC-ben augusztus 25. és 31. között zajló versenynek.
Jazz/World videó

Zseniális: dalban mondanak híreket

A Hírek dalban projekt az online térben kavargó híreket szórakoztatóan, akusztikus zenei kísérettel tálalja nekünk. Az első részben a Lóci játszik frontembere, Csorba Lóci öltötte magára az énekes-bemondó szerepét.