Jazz/World

Zenélj együtt te is Harcsa Veronikával legújabb estjén!

2024.02.06. 09:30
Ajánlom
A zenészek és a hallgatóság közötti interaktív élmény áll Harcsa Veronika és Nora Thiele InterAction című estjének középpontjában, amelynek magyarországi bemutatója március 20-án lesz a Zeneakadémia Solti Termében. A műsort új, saját kompozíciók alkotják, amelyek kifejezetten azzal a koncepcióval íródtak, hogy a közönség közül, aki szeretne, adott pontokon be tudjon kapcsolódni a zenébe.

Harcsa Veronika pályáján mindig is meghatározó volt a műfajok és stílusok határterületein való kísérletezés. Az énekesnőt régóta foglalkoztatja a pszichológia, 2022 szeptembere óta a Pécsi Tudományegyetem zeneterápia képzésének hallgatója. A szervezők közleménye idézi a művészt is, aki elárulta, diplomamunkáját is ennek az új koncertműsornak a tapasztalataiból fogja írni.

Mindannyian tudjuk, hogy a zenének gyógyító ereje van, és segít kapcsolódni önmagunkhoz és másokhoz. Alapvetően közösségi élmény, ám az elmúlt évszázadokban egyes műfajokban a hallgatóság passzív szerepbe kényszerült

– fejtette ki Harcsa Veronika.

Kitért rá, a Zeneakadémián nem szokás felszabadultan bekapcsolódni a refrénbe, nem adunk ki állathangokat, és nem kezdünk el a dal közben dobolni a térdünkön. Műsorukkal pontosan ezeket a falakat szeretnék lebontani, és megmutatni, hogy nem csak a popzenében van helye a közös hangadásnak, sőt, egy kompozíciónak része lehet az, hogy a hallgatóság is bekapcsolódik. „A dalokat kifejezetten ezt a célt szem előtt tartva írtam meg, és olyan egyszerű zenei eszközöket fogok a közönségnek kínálni, amelyeket bárki képes megszólaltatni, nem szükséges zenei előképzettség. Természetesen a koncert csendben is hallgatható, egyáltalán nem kötelező az aktív kapcsolódás, ezzel

mindössze egy ajtót szeretnék kinyitni, egy lehetőséget felkínálni

– mesélte az énekesnő.

A projektet 2023 novemberében mutatták be Brüsszelben, a magyar közönség most először láthatja a produkciót. Veronika korábban Berlinben vezetett egy koncertsorozatot, itt találkozott Nora Thiele-vel, aki nemcsak különböző kultúrák ütőhangszerein, hanem zongorán is játszik. Saját fejlesztésű hangszerparkjának köszönhetően gyakori közreműködő kísérletező szemléletű produkciókban. „Mivel a zenében a ritmus hat a legösztönösebb módon az érzelmekre, ezért mindenképp olyan hangszerest szerettem volna partnernek, akinek a ritmus az anyanyelve. Nora ráadásul keretes dobon is játszik, ami a sámándob egyenesági leszármazottja, reneszánsz táncok és törzsi dobolás is eszünkbe juthatnak a hangjáról” – árulta el Harcsa Veronika.

A koncert előtt a jeggyel rendelkezők egy, a szabad hangadás megtapasztalását segítő workshopon is részt vehetnek Harcsa Veronikával és Nora Thiele-vel,

ezzel hangolódva az esti koncertre.

A közlemény kitér arra is, hogy Harcsa Veronikának egy ideig ez lesz az utolsó bemutatója, ugyanis gyermekáldás előtt áll, így az év első felében már csak kisebb klubkoncerteken lesz hallható, 2024 második felében pedig nem vállal fellépést.

További részletek ezen a linken.

Fejléckép: Harcsa Veronika (Fotó/Forrás: Artur Ekler)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.