Jazz/World

Zeneszerző és hangszerelő verseny

2007.01.16. 00:00
Ajánlom
November utolsó hétvégéjén rendezte meg a Magyar Jazz Szövetség a III. Zeneszerző és Hangszerelő versenyt és a VI. Budapesti Big Band Találkozót. Mindkét rendezvényt nagy érdeklődés kísérte, a Bartók Rádió felvételeket készített mindhárom napon, melyeket a következő évben több alkalommal műsorára tűz majd.

A III. Zeneszerző és Hangszerelő versenyre beérkezett pályaműveket a Budapest Jazz Orchestra adta elő nyilvános koncert keretében. A verseny döntőjére november 24-én került sor a Dél-Budai Kulturális és Szabadidőközpontban. A zsűri elnöke László Attila, tagjai pedig Friedrich Károly, Malek Miklós és Oláh Kálmán voltak.

Döntésük alapján díjazottak lettek zeneszerzés kategóriában:

I. díj: Neumann Balázs
II. díj: Sapszon Bálint
III. díj: Slezák Andrej és Mester Dániel

A hangszerelés kategória nyertesei:

I. díj: Tommy Vig
II. díj: Bacsó Kristóf

A VI. Big Band Találkozón minden délelőtt kurzusokon vehettek részt az érdeklődők, majd délután 10-10 big band lépett fel az ország minden részéről, amelyek többsége idén is megmérettette magát a különböző kategóriákban. A kurzusokat Márkus Tibor, László Attila, Hámori János, Schreck Ferenc, Berdisz Tamás, Kollmann Gábor, Puskás Csaba, Ladislav Fidri és Elek István tartották, a nemzetközi zsűriben Ladislav Fidri, Tommy Vig és Friedrich Károly foglalt helyet.

Az esti gálakoncerteken nagy sikert aratott a Határőrség Zenekara Szalóki Béla vezetésével, valamint a Budapest Jazz Orchestra Elek István vezetésével. A találkozó ideje alatt hangszerkiállítások, kottavásár várta a résztvevőket és a közönséget. A szervezők remélik, hogy az immár hagyománnyá váló találkozó minél szélesebb körben népszerűsíti a big band zenét és a fúvószene-kultúrát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.