Jazz/World

Zoller Attila titkai

2010.10.21. 12:40
Ajánlom
Megújult Gearbox rovatunk: megtudhatják, hogy milyen hangszeren játszanak, és milyen eszközöket használnak a legismertebb zenészek. Ezúttal Zoller Attila, a világhírű magyar gitáros titkaira világít rá munkatársunk.

Zoller Attila (1927-1998), hasonlóan olyan pályatársaihoz, mint Les Paul, Billy Bird vagy Hank Garland, hangszertervezéssel, közelebbről gitár elektronikákkal is foglalkozott. 1971-től két jelentős német gyártóval is fejlesztett közösen gitárt, valamint szabadalmaztatott egy kétirányú hangszedőt, ami mindkét, a nevével fémjelzett gitárra felkerült, sőt a mai napig megjelenik felső kategóriás faragott fedlapú jazz gitárokon.

Első hangszedőjét Gary Burton vibrafonos számára készítette. Az igazi újítás a többi pick-up felépítéséhez képest az volt, hogy ő alumíniumot használt alnico (alumínium-nikkel-kobalt ötvözet) helyett. Annyira jó hangja volt, hogy nem sokkal később a német Shadow cég AZ-48 néven gyártani kezdte. Azért kapta a 48-as típusszámot, mert Zoller negyvennyolc éves volt, amikor a fejlesztésével foglalkozott.

Egy Bill Donaldsonnak adott interjúban így nyilatkozott a hangszedőkről: "Minden pick-up nagyjából egyforma belül, mindössze a kidolgozás néhány részletében térnek el egymástól. A cél minden esetben az, hogy a hangszedő megbízható legyen. Ez a típus nem színezi a hangot ezért igen sokféle gitárhang megszólaltatható vele."

Gitár: Hofner Attila Zoller modell
- Framus AZ-10 Attila Zoller Archtop

Hangszedő:
Shadow Attila Zoller pickup

Húr: Attila Zoller La Bella

Erősítő: Polytone Mini-Brute II és Mini-Brute IV

ÉLETRAJZ 

Zoller Attila Visegrádon született 1927. június 13-án. Édesapja Zoller József zenetanár és karmester volt. Édesanyja, Nieberl Erzsébet énekelt és zongorázott. Az első hegedűleckéket édesapjától kapta 1931-ben. 1936-tól trombitaleckéket vett, majd tizennégy éves korától már a visegrádi zenekarban játszott, mint trombitás. Tinédzser évei végén kezdett gitározni. Első fellépései budapesti klubokban, kávéházakban voltak. 1946-48 között Tabányi Mihály zenekarában gitározott. Ezzel a zenekarral Zoller már jazzt is játszott.

1948. októberében emigrált Ausztriába. Itt ismerkedett meg Vera Auer vibrafonossal, akivel megalakította első jazz zenekarát. Az Osztrák jazz szavazás 1950/51 keretében a gitárosok között Zoller Attilának ítélték az első helyet. 1953/54-ben Frankfurt am Mainban élt és dolgozott. 1955. július 28-án Kölnben rögzítette szólóprodukcióját, ami tovább növelte ismertségét. Ebben az időszakban játszott Hans Koller szaxofonossal és Albert Mangelsdorff pozanossal.

1959-ben, harmadik  amerikai turnéja során ismerte meg leendő feleségét Helen Gottenberget ezért úgy döntött, nem tér vissza Európába, hanem New York-ban marad. Segítette őt a kijutásban, hogy ösztöndíjat kapott a Lennox School of Jazz-be, ahol olyan zenészekkel tanult együtt, mint Jim Hall, Ornette Coleman és Don Cherry. A két utóbbi legendás muzsikus hatására fordult érdeklődése a free jazz irányába. 1960-ban Chico Hamilton zenekarában játszott, ahol Benny Goodman volt a klarinétos. 1964-ben egy másik magyar gitárossal, Szabó Gáborral holtversenyben lett első a világ akkori vezető jazz szaklapjának a Down Beat-nek a népszerűségi szavazásán. 1966-67-ben ért pályája csúcsára, a legtöbb lemezfelvételt ekkor készítik vele, a világ vezető jazz muzsikusaival szerepel koncerteken és lemezeken. Többek között Don Friedmann, Stan Getz, Red Norvo, Herbie Hancock, Ron Carter, Bill Evans, Herbie Mann, Miroslav Vitous, Reggie Workman, Scott LaFaro és Jimmy Rainey voltak partnerei.

1966-ban, mint osztrák állampolgár jöhetett tizennyolc év után ismét Magyarországra. 1968-tól közösen vezetett zenekart az altszaxofonos Lee Konitz-cal, aki utóbb az egyik legfontosabb zenei partnerévé vált. Az elkövetkező időkben több turnén vett részt, többek között koncertezik Japánban is. 1972. június 3-án a Magyar Rádió meghívására magyar színpadon is fellépett huszonöt év kihagyás után.

New York-i koncertje - 1975. január 1. - után alapította meg iskoláját Vermontban, ahol az elméleti képzést neves szakemberekre bízta. Ő maga gitárt oktatott, mégpedig kimondottan a haladó tanulóknak. AZ 1980-as években több szólókoncertet adott Európában. 1990. november 30-án a Magyar Televízió egy kisfilmet mutatott be Zoller Attila Budapesten címmel. 1995. június 9-én vette át a New England Művészeti Alapítvány Életműdíját, nem sokkal később rákkal diagnosztizálják. Pár hónappal halála előtt sok barátja és tisztelője az Amerikai Gitár Múzeumban egy gálát szervezett tiszteletére, amire többek között közelgő 70. születésnapja adta az alkalmat. A fellépők között Jim Hall, Peter Bernstein, John Abercrombie és John Scofield is ott volt. 1997. december 5-én, a Magyar Rádió Márványtermében került sor arra a koncertre, amely Zoller Attila egyik utolsó kívánsága volt. Szülőhazája közönsége előtt szeretett volna végleg elbúcsúzni. Másnap, 1997. december 6-án a művész telt ház előtt lépett fel szülővárosában, Visegrádon. 1998. január 25-én halt meg az Egyesült Államokbeli Vermontban. Emlékére 2000-ben a Bartók Rádió jazz gitár versenyt rendezett, a zsűri elnöke munkásságának egyik nagy tisztelője, és egy rövid ideig tanítványa, Pat Metheny volt. Zoller kétségtelenül minden idők egyik legnagyobb hatású magyar származású jazz zenésze.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.
Jazz/World hír

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.
Jazz/World ajánló

Dzsesszben formált Bartók-művek

A Bartók Plusz Operafesztivál megnyitja a komolyzenei műfaj határait. Báb- és animációs operaelőadások mellett Bartók-művek dzsesszátiratait mutatja be a mai magyar dzsesszélet egyik legmeghatározóbb együttese, a Sárik Péter Trió közreműködésével.
Jazz/World Partitúra

„Itt, Budapesten valójában csak imitáljuk a népzenét” - Interjú Kuczera Barbarával

Minden év júliusának első hetében rendezik meg a Méta népzenei tábort, más-más helyszínen, rendszerint apró falvakban. Idén Karádon, nem messze a Balatontól lesz a tábor, a Partitúra forgatásán Kuczera Barbara mesélt róla.
Jazz/World lemez

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint bejárják az országot új lemezükkel

Kilenc állomásos magyarországi turnén mutatja be februárban megjelent Shapeshifter című lemezét a Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Quartet.