Jazz/World

Zoller Attila titkai

2010.10.21. 12:40
Ajánlom
Megújult Gearbox rovatunk: megtudhatják, hogy milyen hangszeren játszanak, és milyen eszközöket használnak a legismertebb zenészek. Ezúttal Zoller Attila, a világhírű magyar gitáros titkaira világít rá munkatársunk.

Zoller Attila (1927-1998), hasonlóan olyan pályatársaihoz, mint Les Paul, Billy Bird vagy Hank Garland, hangszertervezéssel, közelebbről gitár elektronikákkal is foglalkozott. 1971-től két jelentős német gyártóval is fejlesztett közösen gitárt, valamint szabadalmaztatott egy kétirányú hangszedőt, ami mindkét, a nevével fémjelzett gitárra felkerült, sőt a mai napig megjelenik felső kategóriás faragott fedlapú jazz gitárokon.

Első hangszedőjét Gary Burton vibrafonos számára készítette. Az igazi újítás a többi pick-up felépítéséhez képest az volt, hogy ő alumíniumot használt alnico (alumínium-nikkel-kobalt ötvözet) helyett. Annyira jó hangja volt, hogy nem sokkal később a német Shadow cég AZ-48 néven gyártani kezdte. Azért kapta a 48-as típusszámot, mert Zoller negyvennyolc éves volt, amikor a fejlesztésével foglalkozott.

Egy Bill Donaldsonnak adott interjúban így nyilatkozott a hangszedőkről: "Minden pick-up nagyjából egyforma belül, mindössze a kidolgozás néhány részletében térnek el egymástól. A cél minden esetben az, hogy a hangszedő megbízható legyen. Ez a típus nem színezi a hangot ezért igen sokféle gitárhang megszólaltatható vele."

Gitár: Hofner Attila Zoller modell
- Framus AZ-10 Attila Zoller Archtop

Hangszedő:
Shadow Attila Zoller pickup

Húr: Attila Zoller La Bella

Erősítő: Polytone Mini-Brute II és Mini-Brute IV

ÉLETRAJZ 

Zoller Attila Visegrádon született 1927. június 13-án. Édesapja Zoller József zenetanár és karmester volt. Édesanyja, Nieberl Erzsébet énekelt és zongorázott. Az első hegedűleckéket édesapjától kapta 1931-ben. 1936-tól trombitaleckéket vett, majd tizennégy éves korától már a visegrádi zenekarban játszott, mint trombitás. Tinédzser évei végén kezdett gitározni. Első fellépései budapesti klubokban, kávéházakban voltak. 1946-48 között Tabányi Mihály zenekarában gitározott. Ezzel a zenekarral Zoller már jazzt is játszott.

1948. októberében emigrált Ausztriába. Itt ismerkedett meg Vera Auer vibrafonossal, akivel megalakította első jazz zenekarát. Az Osztrák jazz szavazás 1950/51 keretében a gitárosok között Zoller Attilának ítélték az első helyet. 1953/54-ben Frankfurt am Mainban élt és dolgozott. 1955. július 28-án Kölnben rögzítette szólóprodukcióját, ami tovább növelte ismertségét. Ebben az időszakban játszott Hans Koller szaxofonossal és Albert Mangelsdorff pozanossal.

1959-ben, harmadik  amerikai turnéja során ismerte meg leendő feleségét Helen Gottenberget ezért úgy döntött, nem tér vissza Európába, hanem New York-ban marad. Segítette őt a kijutásban, hogy ösztöndíjat kapott a Lennox School of Jazz-be, ahol olyan zenészekkel tanult együtt, mint Jim Hall, Ornette Coleman és Don Cherry. A két utóbbi legendás muzsikus hatására fordult érdeklődése a free jazz irányába. 1960-ban Chico Hamilton zenekarában játszott, ahol Benny Goodman volt a klarinétos. 1964-ben egy másik magyar gitárossal, Szabó Gáborral holtversenyben lett első a világ akkori vezető jazz szaklapjának a Down Beat-nek a népszerűségi szavazásán. 1966-67-ben ért pályája csúcsára, a legtöbb lemezfelvételt ekkor készítik vele, a világ vezető jazz muzsikusaival szerepel koncerteken és lemezeken. Többek között Don Friedmann, Stan Getz, Red Norvo, Herbie Hancock, Ron Carter, Bill Evans, Herbie Mann, Miroslav Vitous, Reggie Workman, Scott LaFaro és Jimmy Rainey voltak partnerei.

1966-ban, mint osztrák állampolgár jöhetett tizennyolc év után ismét Magyarországra. 1968-tól közösen vezetett zenekart az altszaxofonos Lee Konitz-cal, aki utóbb az egyik legfontosabb zenei partnerévé vált. Az elkövetkező időkben több turnén vett részt, többek között koncertezik Japánban is. 1972. június 3-án a Magyar Rádió meghívására magyar színpadon is fellépett huszonöt év kihagyás után.

New York-i koncertje - 1975. január 1. - után alapította meg iskoláját Vermontban, ahol az elméleti képzést neves szakemberekre bízta. Ő maga gitárt oktatott, mégpedig kimondottan a haladó tanulóknak. AZ 1980-as években több szólókoncertet adott Európában. 1990. november 30-án a Magyar Televízió egy kisfilmet mutatott be Zoller Attila Budapesten címmel. 1995. június 9-én vette át a New England Művészeti Alapítvány Életműdíját, nem sokkal később rákkal diagnosztizálják. Pár hónappal halála előtt sok barátja és tisztelője az Amerikai Gitár Múzeumban egy gálát szervezett tiszteletére, amire többek között közelgő 70. születésnapja adta az alkalmat. A fellépők között Jim Hall, Peter Bernstein, John Abercrombie és John Scofield is ott volt. 1997. december 5-én, a Magyar Rádió Márványtermében került sor arra a koncertre, amely Zoller Attila egyik utolsó kívánsága volt. Szülőhazája közönsége előtt szeretett volna végleg elbúcsúzni. Másnap, 1997. december 6-án a művész telt ház előtt lépett fel szülővárosában, Visegrádon. 1998. január 25-én halt meg az Egyesült Államokbeli Vermontban. Emlékére 2000-ben a Bartók Rádió jazz gitár versenyt rendezett, a zsűri elnöke munkásságának egyik nagy tisztelője, és egy rövid ideig tanítványa, Pat Metheny volt. Zoller kétségtelenül minden idők egyik legnagyobb hatású magyar származású jazz zenésze.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.