Jazz/World

Zsámbék Jazz Open

2007.06.21. 00:00
Ajánlom
A Pest megyei település nemcsak Lámpamúzeumáról, hanem az idén hetedik alkalommal megrendezett jazzfesztiválról is nevezetes. Maloschik Róbert szervezésében a zsámbéki Romtemplom oldalában idén hetedszer zajlik a Zsámbék Jazz Open, amely 2007. június 29-től július 28-ig várja a magyar és külföldi jazz kedvelőit.

Az idei rendezvény öt koncertből és egy ráadás estből áll, amelyről ma tartottak sajtótájékoztatót. A hagyományokhoz híven a helybeli zeneiskola tanárai és diákjai lépnek elsőként a Jazz Open színpadára, majd a Swing Ladies Hungary, Magyarország egyetlen női bigbandje szórakoztatja a közönséget június 29-én.

A második esten a Stúdió 11 ad koncertet, ahol nemcsak saját számokat játszanak, hanem a Zsoldos Ernő Jazz Harsona Tehetségkutató Verseny II., III., IV. és V. helyezettjét is kísérik majd, az est második felében pedig az Erdélyből elszármazott Bende Zsolt és Sextettje áll a közönség elé. A gitáros-zeneszerző Bende Zsolt 2000-ben a Berklee College of Music-ban, az egyik leghíresebb jazz iskolában szerezte meg diplomáját, és azóta is sokat játszik brit zenészekkel: a július 6-i koncerten Neal Yates-szel, az egyik legtehetségesebb angol trombitással lép fel.

Július 13-án, pénteken – ezen a remélhetőleg szerencsétlenül szerencsés napon - Korb Attila harsonázik - aki a Zsoldos Ernő Jazz Harsona Tehetségkutató Verseny győztese -, az est második felében pedig a Gadó Gábor Trió muzsikál majd. Gadó Gábor visszatérő vendége a Zsámbéki Jazz Open rendezvényeinek, tavaly például egy kifejezetten a település és a Romtemplom tiszteletére írt szvittel érkezett, így a zsámbéki közönség azonnal a szívébe zárta őt.

A negyedik koncerten, az idén elhunyt Jávori Vilmos jazzdobosra emlékezve egy kőbányai együttes lép színpadra, a Black Talk, akik az ének, gitár, orgona, ütőhangszerek kombinációjával az ’50-’60-as évek zenei világát elevenítik fel. A július 20-i koncert második részét a Kaltenecker Trió akusztikus jazz muzsikája csendül fel.

A július 27-i koncert egy Olasz-est lesz, amely Arnaldo Dante Marianacci, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatójának segítségével jött létre. Az Olasz Intézet negyedik alkalommal vesz részt a zsámbéki rendezvényen, és idén nem akárkit, a legjobb olasz trombitást Flavio Boltrót prezentálják a magyar közönségnek. Ezen a koncerten a nemzetközi hírű európai sztár magyar zenészekkel, mégpedig a Szabó Dániel Trióval muzsikál majd együtt.

A ráadás július 28-án lesz, amikor egy egészen különleges vállalkozásnak lehetnek szem és fültanúi azok, akik ellátogatnak Zsámbékra. A Contemporary Gregorian Dés László, a Balázs Elemér Quartet és a Voices4 Ensemble közös munkája. A középkor, a reneszánsz, és a huszonegyedik század zenéjének találkozására elsőként 2006. január 9-én, Dés László születésnapján került sor. A koncert "a legjobb koncertünk volt" – mondta Dés László a sajtótájékoztatón. Rá egy hónapra megismételték a megismételhetetlent. Az est hang- és képanyagát rögzítették: ebből született meg a Contemporary Gregorian DVD. Mivel ilyen produkciókat nem lehet a végtelenségig játszani, ezért zárás képpen a Zeneakadémián adtak volna búcsúkoncertet, ami betegség miatt elmaradt. Július 28-án ezt a mulasztást pótolják a művészek, akik utoljára játsszák ezeket a dallamokat és improvizációkat: ezt a produkciót A zsámbéki Romtemplomnál hallhatják utoljára élőben a zene rajongói.

Változatos programok, egy különleges hangulatú helyszín, minimum 60 magyar fellépő és világhírű külföldi vendégek. Igazi jazzkörkép, amelyet bűn nem látni és nem hallani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.