Jazz/World

Zsámbék Jazz Open 2008

2008.06.25. 00:00
Ajánlom
Az MR3-Bartók Rádió 2008. június 27. és július 25. között ismét megrendezi a Zsámbék Jazz Opent a Romtemplom oldalában. A négy pénteki koncert immár nyolcadik alkalommal biztosít bemutatkozási lehetőséget az ifjú tehetségek számára.

2000-ben indult útjára a kezdeményezés Király Lőrinc szobrászművész jóvoltából, amihez 2001-ben már a Rádió is csatlakozott. A június 27-i első koncertet az idén elhunyt alapító emlékének ajánlotta Maloschik Róbert zenei szerkesztő, a jazz open szervezője.

A zsámbéki jazz estek szorosan kapcsolódnak az MR3-Bartók Rádió évente megrendezett tehetségkutató versenyihez, melyek során minden évben más-más hangszer virtuózai mérhetik össze tudásukat. Idén tizedik alkalommal került sor a versengésre. A Tomsits Rudolf Jazz Trombitaverseny győztese Koós-Hutás Áron lett, aki első CD-jének anyagát fogja bemutatni június 27-én. Ezen az estén a hagyományokhoz hűen színpadra lépnek a helyi Gungl József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai és diákjai is.

Július 11-én Szabó Dánielé, a ’98-as Füsti Balogh Gábor Jazz Zongoraverseny győzteséé lesz a főszerep. Szabó azóta megszerezte a Master fokozatot a New England Conservatory-n Bostonban, játszott a Montreux-i Jazz Fesztiválon és az I.A.J.E konferenciáján New York-ban. Rendszeresen fellép saját repertoárjával különböző nemzetközi fórumokon (London, Brüsszel, Berlin), de mint mondta a Zsámbék Jazz Open hangulata mindig elvarázsolja. A nemzetközi szinten is elismert zongorista nemcsak saját formációjával lép fel, hanem a trombitaverseny további helyezettjeit, Pecze Balázst, Tettemanti Tamást és Meggyes Ádámot is kíséri játékával.

Július 18-án Pocsai Krisztina, a jazzénekesnőből lett műsorvezető kápráztatja majd el a közönséget. Az MR3-Bartók Rádió jazz műsoraiból jól ismert hang tulajdonosa három évvel ezelőtt önként visszavonult a jazzénekléstől, pedig Szakcsi Lakatos Béla szerint ő a legszebb hangú énekesnő hazánkban. Nos, július 18-án tanúi lehetünk visszatérésének.

Az est második felében Dresch Mihály lép színpadra, aki mint zsűritag kacsolódik a tehetségkutató versenyekhez. Dresch a hazai ethno-jazz vezető személyisége, aki már többször aratott nagy sikert Zsámbékon. A mostani összeállításban azonban először lép nyilvánosság elé.

A július 25-i este igazi győztes-kavalkádot ígér. Fellép a 2002-es verseny nyertese Pecek Lakatos András (dob), a 2003-as első helyezett Pecek Lakatos Krisztián (bőgő) és Plútó Horváth József (basszusgitár), valamint a 2006-os győztes Sárközi Lajos (hegedű), aki mindössze 15 éves volt, amikor megnyerte a Radics Gábor Jazzhegedű Versenyt.

A koncert második felében Oláh Tzumó Árpádé és Acoustic Quartet nevű formációjáé lesz a színpad. Tzumó ’98-ban Szabó Danival kapott megosztott első helyezést. A zongorista azóta megjárta Amerikát, előbb a bostoni Berklee College of Music növendéke volt, majd 2005-ben a Los Angeles-i Thelonious Monk Institute-on szerezte meg diplomáját. Tzumó a koncert után pár nappal hosszabb távra elhagyja az országot, hogy Kanadában próbáljon szerencsét.

Tíz év tehetségkutatás, nyolc év szervezés gyümölcsét, valamint az új magyar jazzgeneráció tehetségét és zenéjét élvezhetjük Zsámbékon a négy koncert alkalmával, egy igazán különleges környezetben.

(2008. június 27. 19:00 Romtemplom (Zsámbék) - In memoriam Király Lőrinc; I. rész: a Gungl József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárainak és tanítványainak koncertje; II. rész: Koós-Hutás Áron (trombita) koncertje; km.: Cseke Gábor (zongora), Hárs Viktor (bőgő), Sramkó János (dob)

2008. július 11. 19:00 Romtemplom (Zsámbék) - Szabó Dániel és barátainak koncertje; km.: Meggyes Ádám, Tettamanti Tamás, Pecze Balázs (trombita), Szabó Dani All Stars (tagjai: Szabó Dániel/zongora, Bacsó Kristóf, Zana Zoltán/szaxofon, Czirják Csaba/gitár, Szandai Mátyás/bőgő, Kőfalvi Csaba/dob)

2008. július 18. 19:00 Romtemplom (Zsámbék) - A Pocsai Krisztina Quartet és a Dresch Mihály Quartet koncertje; km.: Pocsai Krisztina Quartet (tagjai: Pocsai Krisztina/ének, Cseke Gábor/zongora, Barcza Horváth József/bőgő, Mohay András/dob), Dresch Mihály Quartet (tagjai: Dresch Mihály/szaxofon, Szabó Dániel/zongora, Hock Ernő/bőgő, Baló István/dob)

2008. július 25. 19:00 Romtemplom (Zsámbék) - A Pecek Lakatos Trió + Pluto & Sárközi Lajos és a Tzumo Quartet koncertje; km.: Pecek Lakatos Trió (tagjai: ifj. Pecek Lakatos Adorján/zongora, Pecek Lakatos Krisztián/bőgő, Pecek Lakatos András/dob), Horváth József "Pluto" (basszusgitár), Sárközi Lajos (hegedű), Tzumo Quartet (tagjai: Tzumo/zongora, Bolla Gábor/szaxofon, Egri János/bőgő, Pecek Lakatos András/dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.
Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.