Jazz/World

Zsámbék Jazz Open 2008

2008.06.25. 00:00
Ajánlom
Az MR3-Bartók Rádió 2008. június 27. és július 25. között ismét megrendezi a Zsámbék Jazz Opent a Romtemplom oldalában. A négy pénteki koncert immár nyolcadik alkalommal biztosít bemutatkozási lehetőséget az ifjú tehetségek számára.

2000-ben indult útjára a kezdeményezés Király Lőrinc szobrászművész jóvoltából, amihez 2001-ben már a Rádió is csatlakozott. A június 27-i első koncertet az idén elhunyt alapító emlékének ajánlotta Maloschik Róbert zenei szerkesztő, a jazz open szervezője.

A zsámbéki jazz estek szorosan kapcsolódnak az MR3-Bartók Rádió évente megrendezett tehetségkutató versenyihez, melyek során minden évben más-más hangszer virtuózai mérhetik össze tudásukat. Idén tizedik alkalommal került sor a versengésre. A Tomsits Rudolf Jazz Trombitaverseny győztese Koós-Hutás Áron lett, aki első CD-jének anyagát fogja bemutatni június 27-én. Ezen az estén a hagyományokhoz hűen színpadra lépnek a helyi Gungl József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai és diákjai is.

Július 11-én Szabó Dánielé, a ’98-as Füsti Balogh Gábor Jazz Zongoraverseny győzteséé lesz a főszerep. Szabó azóta megszerezte a Master fokozatot a New England Conservatory-n Bostonban, játszott a Montreux-i Jazz Fesztiválon és az I.A.J.E konferenciáján New York-ban. Rendszeresen fellép saját repertoárjával különböző nemzetközi fórumokon (London, Brüsszel, Berlin), de mint mondta a Zsámbék Jazz Open hangulata mindig elvarázsolja. A nemzetközi szinten is elismert zongorista nemcsak saját formációjával lép fel, hanem a trombitaverseny további helyezettjeit, Pecze Balázst, Tettemanti Tamást és Meggyes Ádámot is kíséri játékával.

Július 18-án Pocsai Krisztina, a jazzénekesnőből lett műsorvezető kápráztatja majd el a közönséget. Az MR3-Bartók Rádió jazz műsoraiból jól ismert hang tulajdonosa három évvel ezelőtt önként visszavonult a jazzénekléstől, pedig Szakcsi Lakatos Béla szerint ő a legszebb hangú énekesnő hazánkban. Nos, július 18-án tanúi lehetünk visszatérésének.

Az est második felében Dresch Mihály lép színpadra, aki mint zsűritag kacsolódik a tehetségkutató versenyekhez. Dresch a hazai ethno-jazz vezető személyisége, aki már többször aratott nagy sikert Zsámbékon. A mostani összeállításban azonban először lép nyilvánosság elé.

A július 25-i este igazi győztes-kavalkádot ígér. Fellép a 2002-es verseny nyertese Pecek Lakatos András (dob), a 2003-as első helyezett Pecek Lakatos Krisztián (bőgő) és Plútó Horváth József (basszusgitár), valamint a 2006-os győztes Sárközi Lajos (hegedű), aki mindössze 15 éves volt, amikor megnyerte a Radics Gábor Jazzhegedű Versenyt.

A koncert második felében Oláh Tzumó Árpádé és Acoustic Quartet nevű formációjáé lesz a színpad. Tzumó ’98-ban Szabó Danival kapott megosztott első helyezést. A zongorista azóta megjárta Amerikát, előbb a bostoni Berklee College of Music növendéke volt, majd 2005-ben a Los Angeles-i Thelonious Monk Institute-on szerezte meg diplomáját. Tzumó a koncert után pár nappal hosszabb távra elhagyja az országot, hogy Kanadában próbáljon szerencsét.

Tíz év tehetségkutatás, nyolc év szervezés gyümölcsét, valamint az új magyar jazzgeneráció tehetségét és zenéjét élvezhetjük Zsámbékon a négy koncert alkalmával, egy igazán különleges környezetben.

(2008. június 27. 19:00 Romtemplom (Zsámbék) - In memoriam Király Lőrinc; I. rész: a Gungl József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárainak és tanítványainak koncertje; II. rész: Koós-Hutás Áron (trombita) koncertje; km.: Cseke Gábor (zongora), Hárs Viktor (bőgő), Sramkó János (dob)

2008. július 11. 19:00 Romtemplom (Zsámbék) - Szabó Dániel és barátainak koncertje; km.: Meggyes Ádám, Tettamanti Tamás, Pecze Balázs (trombita), Szabó Dani All Stars (tagjai: Szabó Dániel/zongora, Bacsó Kristóf, Zana Zoltán/szaxofon, Czirják Csaba/gitár, Szandai Mátyás/bőgő, Kőfalvi Csaba/dob)

2008. július 18. 19:00 Romtemplom (Zsámbék) - A Pocsai Krisztina Quartet és a Dresch Mihály Quartet koncertje; km.: Pocsai Krisztina Quartet (tagjai: Pocsai Krisztina/ének, Cseke Gábor/zongora, Barcza Horváth József/bőgő, Mohay András/dob), Dresch Mihály Quartet (tagjai: Dresch Mihály/szaxofon, Szabó Dániel/zongora, Hock Ernő/bőgő, Baló István/dob)

2008. július 25. 19:00 Romtemplom (Zsámbék) - A Pecek Lakatos Trió + Pluto & Sárközi Lajos és a Tzumo Quartet koncertje; km.: Pecek Lakatos Trió (tagjai: ifj. Pecek Lakatos Adorján/zongora, Pecek Lakatos Krisztián/bőgő, Pecek Lakatos András/dob), Horváth József "Pluto" (basszusgitár), Sárközi Lajos (hegedű), Tzumo Quartet (tagjai: Tzumo/zongora, Bolla Gábor/szaxofon, Egri János/bőgő, Pecek Lakatos András/dob)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

Új időpontban a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje

2023. április 23-án tartja meg az eredetileg januárra tervezett Arénás koncertjét a 100 Tagú Cigányzenekar. A szervezők a zenekarral és a helyszínnel egyetértésben, az emelkedő energiaárak miatt döntöttek a halasztás mellett. így az esemény a fűtési szezonon kívüli időpontban lesz megtartva.
Jazz/World ajánló

Az LGT dalaiból ad koncertet a Csík Zenekar a Kongresszusi Központban

December 28-án óévbúcsúztató koncert keretében hallhatják az érdeklődők a Csík Zenekar LGT-dalokból született feldolgozásait, Presser Gábor és Karácsony János közreműködésével. A Budapesti Kongresszusi Központban A dal a miénk című album kompozíciói csendülnek fel.