Jazz/World

Zsámbék Jazz Open 2008

2008.06.25. 00:00
Ajánlom
Az MR3-Bartók Rádió 2008. június 27. és július 25. között ismét megrendezi a Zsámbék Jazz Opent a Romtemplom oldalában. A négy pénteki koncert immár nyolcadik alkalommal biztosít bemutatkozási lehetőséget az ifjú tehetségek számára.

2000-ben indult útjára a kezdeményezés Király Lőrinc szobrászművész jóvoltából, amihez 2001-ben már a Rádió is csatlakozott. A június 27-i első koncertet az idén elhunyt alapító emlékének ajánlotta Maloschik Róbert zenei szerkesztő, a jazz open szervezője.

A zsámbéki jazz estek szorosan kapcsolódnak az MR3-Bartók Rádió évente megrendezett tehetségkutató versenyihez, melyek során minden évben más-más hangszer virtuózai mérhetik össze tudásukat. Idén tizedik alkalommal került sor a versengésre. A Tomsits Rudolf Jazz Trombitaverseny győztese Koós-Hutás Áron lett, aki első CD-jének anyagát fogja bemutatni június 27-én. Ezen az estén a hagyományokhoz hűen színpadra lépnek a helyi Gungl József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai és diákjai is.

Július 11-én Szabó Dánielé, a ’98-as Füsti Balogh Gábor Jazz Zongoraverseny győzteséé lesz a főszerep. Szabó azóta megszerezte a Master fokozatot a New England Conservatory-n Bostonban, játszott a Montreux-i Jazz Fesztiválon és az I.A.J.E konferenciáján New York-ban. Rendszeresen fellép saját repertoárjával különböző nemzetközi fórumokon (London, Brüsszel, Berlin), de mint mondta a Zsámbék Jazz Open hangulata mindig elvarázsolja. A nemzetközi szinten is elismert zongorista nemcsak saját formációjával lép fel, hanem a trombitaverseny további helyezettjeit, Pecze Balázst, Tettemanti Tamást és Meggyes Ádámot is kíséri játékával.

Július 18-án Pocsai Krisztina, a jazzénekesnőből lett műsorvezető kápráztatja majd el a közönséget. Az MR3-Bartók Rádió jazz műsoraiból jól ismert hang tulajdonosa három évvel ezelőtt önként visszavonult a jazzénekléstől, pedig Szakcsi Lakatos Béla szerint ő a legszebb hangú énekesnő hazánkban. Nos, július 18-án tanúi lehetünk visszatérésének.

Az est második felében Dresch Mihály lép színpadra, aki mint zsűritag kacsolódik a tehetségkutató versenyekhez. Dresch a hazai ethno-jazz vezető személyisége, aki már többször aratott nagy sikert Zsámbékon. A mostani összeállításban azonban először lép nyilvánosság elé.

A július 25-i este igazi győztes-kavalkádot ígér. Fellép a 2002-es verseny nyertese Pecek Lakatos András (dob), a 2003-as első helyezett Pecek Lakatos Krisztián (bőgő) és Plútó Horváth József (basszusgitár), valamint a 2006-os győztes Sárközi Lajos (hegedű), aki mindössze 15 éves volt, amikor megnyerte a Radics Gábor Jazzhegedű Versenyt.

A koncert második felében Oláh Tzumó Árpádé és Acoustic Quartet nevű formációjáé lesz a színpad. Tzumó ’98-ban Szabó Danival kapott megosztott első helyezést. A zongorista azóta megjárta Amerikát, előbb a bostoni Berklee College of Music növendéke volt, majd 2005-ben a Los Angeles-i Thelonious Monk Institute-on szerezte meg diplomáját. Tzumó a koncert után pár nappal hosszabb távra elhagyja az országot, hogy Kanadában próbáljon szerencsét.

Tíz év tehetségkutatás, nyolc év szervezés gyümölcsét, valamint az új magyar jazzgeneráció tehetségét és zenéjét élvezhetjük Zsámbékon a négy koncert alkalmával, egy igazán különleges környezetben.

(2008. június 27. 19:00 Romtemplom (Zsámbék) - In memoriam Király Lőrinc; I. rész: a Gungl József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárainak és tanítványainak koncertje; II. rész: Koós-Hutás Áron (trombita) koncertje; km.: Cseke Gábor (zongora), Hárs Viktor (bőgő), Sramkó János (dob)

2008. július 11. 19:00 Romtemplom (Zsámbék) - Szabó Dániel és barátainak koncertje; km.: Meggyes Ádám, Tettamanti Tamás, Pecze Balázs (trombita), Szabó Dani All Stars (tagjai: Szabó Dániel/zongora, Bacsó Kristóf, Zana Zoltán/szaxofon, Czirják Csaba/gitár, Szandai Mátyás/bőgő, Kőfalvi Csaba/dob)

2008. július 18. 19:00 Romtemplom (Zsámbék) - A Pocsai Krisztina Quartet és a Dresch Mihály Quartet koncertje; km.: Pocsai Krisztina Quartet (tagjai: Pocsai Krisztina/ének, Cseke Gábor/zongora, Barcza Horváth József/bőgő, Mohay András/dob), Dresch Mihály Quartet (tagjai: Dresch Mihály/szaxofon, Szabó Dániel/zongora, Hock Ernő/bőgő, Baló István/dob)

2008. július 25. 19:00 Romtemplom (Zsámbék) - A Pecek Lakatos Trió + Pluto & Sárközi Lajos és a Tzumo Quartet koncertje; km.: Pecek Lakatos Trió (tagjai: ifj. Pecek Lakatos Adorján/zongora, Pecek Lakatos Krisztián/bőgő, Pecek Lakatos András/dob), Horváth József "Pluto" (basszusgitár), Sárközi Lajos (hegedű), Tzumo Quartet (tagjai: Tzumo/zongora, Bolla Gábor/szaxofon, Egri János/bőgő, Pecek Lakatos András/dob)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 28-án a Zeneakadémián.
Klasszikus

Közösen megélt pillanatok a Müpa karácsonyi kisfilmjében – VIDEÓ

Idén is ünnepi videóval kedveskedik nézőinek a Müpa, ezzel mondva köszönetet a közönségnek a figyelemért és szeretetért. A kisfilmből kiderül, mennyire fontosak a meghitt pillanatok és közösen megélt élmények.
Plusz

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.
Klasszikus

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Plusz

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Biblia Show a Zsidó Művészeti Napokon

Bibliai témájú történetekre, értékekre épülő pop-sanzonokból készít estet Kováts Kriszta színművész-énekesnő, a dalok zeneszerzője Wolf Péter, szövegírója Fábri Péter író lesz.
Jazz/World ajánló

Bacsó Kristóf és David Dorůžka közreműködésével folytatódik a MAO jazz sorozata

Folytatódik a Modern Art Orchestra "Art of Virus" elnevezésű zenei projektje. A nagyzenekarra hangszerelt, friss kortárs és jazz kompozíciók december 12-én este a Budapest Music Centerben hallhatók, a MAO 2021/22-es évadban zajló koncertsorozatának részeként.
Jazz/World ajánló

25 év után újra színpadon a Sziámi együttes

Müller Péter Sziámi egykori zenekara az 1991 és 1997 közötti felállásban a zenész december 4-i koncertjén tér vissza.
Jazz/World hír

Növények „zenélnek” két budai villamosmegállóban

Egy klímaváltozás elleni kampány részeként különleges installációt telepítettek két budai villamosmegállóba, ahol – szonifikációs technológia segítségével – növények biorezgéseiből generált zene szól.  
Jazz/World ajánló

A Showtime Budapest adventi ajánlatai

Falusi Mariann 2022. május 7-én Darabjaim címmel ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban, a Dead Can Dance pedig „Europa – 2022” turnéjukon látogat el Budapestre, a Papp László Arénába 2022. május 8-án.