Jazz/World

Zsámbék jazzre nyit

2010.06.28. 10:00
Ajánlom
A zsámbéki romtemplom tövében évek óta jazzpódium várja a nemzetközi sztárokat és a fiatal magyar tehetségeket nyári péntek estéken.

A zsámbéki romtemplom tövében Maloschik Róbert és a Magyar Rádió (mr3) szervezi a hagyományos Zsámbék Jazz Open koncertsorozatot júliusi péntek estéken. A szakember régtől folytatott ambíciója a tehetséges fiatalok támogatása, és ez az idei műsor összeállításán is meglátszik.

Rögtön az első este (július 2.) a fehérvári szupertehetség énekesnő, Vörös Janka együttese lép fel Dresch Mihály Quartetje előtt. Vörös Janka a Lakatos Ablakos Dezső emlékére rendezett országos jazz-zenei verseny énekes győztese. Tálas Áron triója, akik szintén másodikán hallhatóak, ugyanezen a szakközépiskolások részére meghirdetett versenyen remekelt.

Sárik Péter Triója nyitja a második estét, a Budapest Jazz Orchestra pedig rögtön két énekesnővel áll ki: Kovács Lindával és Urbán Orsolyával. Bársony Bálint szaxofonos és Juhász Attila zongorista kvintettje mutatkozik be Harcsa Veronika együttese előtt.

A 23-i estén is fiatal, de már sokfelé szereplő muzsikus, Fenyvesi Márton kap lehetőséget saját kvartettjével (Balázs Tamás - zongora, Barcza Horváth József - bőgő, Mohay András - dob), majd Balogh Roland, a Montreux-i versenygyőztes gitáros együttese, a Finucci Fusion Quartet játszik, a tehetségeket ugyancsak mindig felkaroló Babos Gyula előtt. Az utolsó fesztiválnap Szőke Nikoletta hallható kvartettjével, majd az Elsa Valle-Winand Gábor házaspár énekel Csepregi Gyulával és Szakcsi szeniorral, A jazz nagykövetei mottó alatt. A részletes programot megújult programkeresőnkben találja.

XI. Zsámbék Jazz Open
Július 2; 9; 16; 23; 30, 19:00
(Esőhelyszín: Művelődési Ház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Plusz

Hallotta már Blaha Lujza hangját? Most csak egy kattintásra van!

Több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett online elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Hangtár elnevezésű digitális adatbázisban. A legkorábbi felvételeken a legendás színésznőt, Blaha Lujzát hallhatják az érdeklődők.
Vizuál

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

Beethoven Holdfény-szonátája, de flamenco zenészek játsszák

Egészen friss felvétel a frissen alakult Los Azulejos zenekartól: Beethoven klasszikusának, a Holdfény-szonáta harmadik tételét adják elő. De nem a szokásos felrakásban, hanem gitárral, basszussal és cajonnal.
Jazz/World videó

Ezt a fekete dallamot nyilvánítaná amerikai himnusszá egy kongresszusi képviselő

Nem lecserélni akarja a Csillagos, sávos lobogót, hanem mellé kíván emelni egy másik dalt, amelynek gyökerei vannak az amerikai történelemben.
Jazz/World hír

A Bettika Quintet volt a szakmai zsűri kedvence a hétvégi Jazz Showcase-en

A Jazz Showcase idén a pandémiás helyzetre való tekintettel különleges körülmények közt került megrendezésre: a tehetségbörze fiatal zenekarainak előadását felvételről, míg az egész napos jazzélmény tetőpontját jelentő gálakoncertet már élőben követhették a nézők.
Jazz/World interjú

„Réteken és mezőkön improvizáltam hosszasan”

Nyolcadik szerzői lemezét készítette el Tóth Viktor, a hazai jazz-színtér különleges alakja. A szaxofonos, zeneszerző Have No Fear című albumát a Tóth Viktor Arura Trió rögzítette, az élő anyag ihletője a természet volt.
Jazz/World ajánló

Feltörekvő fiatal jazz-zenészek veszik birtokba a Müpát

A Jazz Showcase a feltörekvő hazai jazz-zenekarok számára évek óta az egyik legfontosabb fellépési lehetőség, ahol megmutathatják magukat a szélesebb közönség és a szakma képviselői előtt. Ez idén sem változik, és bár a vírushelyzet miatt a megszokott formátumtól eltérően, de már 14. alkalommal költözik a Müpa – ezúttal virtuális – tereibe a jazz.