Jazz/World

Zsigabá’ rózsaszín

2011.09.26. 13:40
Ajánlom
A Pink Freud, egy gdanski együttes játszik 30-án az A38-on, megmutatandó, mi a jó az öniróniára és blődlire is nyitott elektronikus punk jazzben. VIDEÓVAL

A jazz mint végtelenül nyitott műfaj, még ezt is kibírja - persze mindig lesznek, akiknek „ez már nem jazz". De a nagyon is képszerűen elnevezett zenekar tagjainak kebelében jó ritmus- és humorérzék dobog. Zsigabácsi, az elszólások és felejtések védőszentje sem csóválja már a fejét, ennél elvetemültebb dolgokat is közreadtak már a freudizmus nevében.

A japán turnéról hozzánk érkező gdanski formáció a kilencvenes évek végén alakult. Trióként indultak, majd több tagcsere után kvartetté bővültek. Második lemezüket már a Universal Music jelentette meg. A 2003-as Sorry Music Polska a lengyel jazz egyik legnagyobb dobása lett. A Pink Freud legutóbbi albumának címével is arra utal, hogy szörnyetegnek vallja magát, de mindig visszatér a jazz elemeihez (Monster of Jazz, 2010). Lemezeiken bármi előfreudulhat: a hagyományos, behízelgő szving-részletet brutális erejű drum and bass betét szakítja meg, majd kegyetlen, hendrixes hangzásokkal riogat, hogy az egész egy elektronikus ambient-tájképben nyugodjon le. Súlyos zajzene váltakozik rafinált diszkóval vagy éppen klasszikus zeneszerzők megidézésével: a Pink Freud a dekonstruktivista korszak jellegzetes és kimagasló képviselője, amelyben minden egymás mellé helyezhető. Az előzenekar este fél nyolctól a nem kevésbé eklektikus Deti (Dyétyi) Picasso Moszkvából, a Wattican Punk Ballet című műsorával.

Alábbi videónkat az „élő" fellépésre kedvcsinálóként választottuk, valami ilyesmire lehet a hajón is számítani. A Pink Freud (Wojtek Mazolewski - basszusgitár, Adam Milwiw Baron - trombita, Tomek Duda - szaxofon, Rafak Kimcyuk - dob, ütőhangszerek) az év elején Lublinban szerepelt.


Pink Freud (Lengyelország)

A38, Szeptember 30, 21:00

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.