Jazz/World

Zsigabá’ rózsaszín

2011.09.26. 13:40
Ajánlom
A Pink Freud, egy gdanski együttes játszik 30-án az A38-on, megmutatandó, mi a jó az öniróniára és blődlire is nyitott elektronikus punk jazzben. VIDEÓVAL

A jazz mint végtelenül nyitott műfaj, még ezt is kibírja - persze mindig lesznek, akiknek „ez már nem jazz". De a nagyon is képszerűen elnevezett zenekar tagjainak kebelében jó ritmus- és humorérzék dobog. Zsigabácsi, az elszólások és felejtések védőszentje sem csóválja már a fejét, ennél elvetemültebb dolgokat is közreadtak már a freudizmus nevében.

A japán turnéról hozzánk érkező gdanski formáció a kilencvenes évek végén alakult. Trióként indultak, majd több tagcsere után kvartetté bővültek. Második lemezüket már a Universal Music jelentette meg. A 2003-as Sorry Music Polska a lengyel jazz egyik legnagyobb dobása lett. A Pink Freud legutóbbi albumának címével is arra utal, hogy szörnyetegnek vallja magát, de mindig visszatér a jazz elemeihez (Monster of Jazz, 2010). Lemezeiken bármi előfreudulhat: a hagyományos, behízelgő szving-részletet brutális erejű drum and bass betét szakítja meg, majd kegyetlen, hendrixes hangzásokkal riogat, hogy az egész egy elektronikus ambient-tájképben nyugodjon le. Súlyos zajzene váltakozik rafinált diszkóval vagy éppen klasszikus zeneszerzők megidézésével: a Pink Freud a dekonstruktivista korszak jellegzetes és kimagasló képviselője, amelyben minden egymás mellé helyezhető. Az előzenekar este fél nyolctól a nem kevésbé eklektikus Deti (Dyétyi) Picasso Moszkvából, a Wattican Punk Ballet című műsorával.

Alábbi videónkat az „élő" fellépésre kedvcsinálóként választottuk, valami ilyesmire lehet a hajón is számítani. A Pink Freud (Wojtek Mazolewski - basszusgitár, Adam Milwiw Baron - trombita, Tomek Duda - szaxofon, Rafak Kimcyuk - dob, ütőhangszerek) az év elején Lublinban szerepelt.


Pink Freud (Lengyelország)

A38, Szeptember 30, 21:00

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Vizuál

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.
Plusz

Hallotta már Blaha Lujza hangját? Most csak egy kattintásra van!

Több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett online elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Hangtár elnevezésű digitális adatbázisban. A legkorábbi felvételeken a legendás színésznőt, Blaha Lujzát hallhatják az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

Beethoven Holdfény-szonátája, de flamenco zenészek játsszák

Egészen friss felvétel a frissen alakult Los Azulejos zenekartól: Beethoven klasszikusának, a Holdfény-szonáta harmadik tételét adják elő. De nem a szokásos felrakásban, hanem gitárral, basszussal és cajonnal.
Jazz/World videó

Ezt a fekete dallamot nyilvánítaná amerikai himnusszá egy kongresszusi képviselő

Nem lecserélni akarja a Csillagos, sávos lobogót, hanem mellé kíván emelni egy másik dalt, amelynek gyökerei vannak az amerikai történelemben.
Jazz/World hír

A Bettika Quintet volt a szakmai zsűri kedvence a hétvégi Jazz Showcase-en

A Jazz Showcase idén a pandémiás helyzetre való tekintettel különleges körülmények közt került megrendezésre: a tehetségbörze fiatal zenekarainak előadását felvételről, míg az egész napos jazzélmény tetőpontját jelentő gálakoncertet már élőben követhették a nézők.
Jazz/World interjú

„Réteken és mezőkön improvizáltam hosszasan”

Nyolcadik szerzői lemezét készítette el Tóth Viktor, a hazai jazz-színtér különleges alakja. A szaxofonos, zeneszerző Have No Fear című albumát a Tóth Viktor Arura Trió rögzítette, az élő anyag ihletője a természet volt.
Jazz/World ajánló

Feltörekvő fiatal jazz-zenészek veszik birtokba a Müpát

A Jazz Showcase a feltörekvő hazai jazz-zenekarok számára évek óta az egyik legfontosabb fellépési lehetőség, ahol megmutathatják magukat a szélesebb közönség és a szakma képviselői előtt. Ez idén sem változik, és bár a vírushelyzet miatt a megszokott formátumtól eltérően, de már 14. alkalommal költözik a Müpa – ezúttal virtuális – tereibe a jazz.