Jazz/World

Zsigabá’ rózsaszín

2011.09.26. 13:40
Ajánlom
A Pink Freud, egy gdanski együttes játszik 30-án az A38-on, megmutatandó, mi a jó az öniróniára és blődlire is nyitott elektronikus punk jazzben. VIDEÓVAL

A jazz mint végtelenül nyitott műfaj, még ezt is kibírja - persze mindig lesznek, akiknek „ez már nem jazz". De a nagyon is képszerűen elnevezett zenekar tagjainak kebelében jó ritmus- és humorérzék dobog. Zsigabácsi, az elszólások és felejtések védőszentje sem csóválja már a fejét, ennél elvetemültebb dolgokat is közreadtak már a freudizmus nevében.

A japán turnéról hozzánk érkező gdanski formáció a kilencvenes évek végén alakult. Trióként indultak, majd több tagcsere után kvartetté bővültek. Második lemezüket már a Universal Music jelentette meg. A 2003-as Sorry Music Polska a lengyel jazz egyik legnagyobb dobása lett. A Pink Freud legutóbbi albumának címével is arra utal, hogy szörnyetegnek vallja magát, de mindig visszatér a jazz elemeihez (Monster of Jazz, 2010). Lemezeiken bármi előfreudulhat: a hagyományos, behízelgő szving-részletet brutális erejű drum and bass betét szakítja meg, majd kegyetlen, hendrixes hangzásokkal riogat, hogy az egész egy elektronikus ambient-tájképben nyugodjon le. Súlyos zajzene váltakozik rafinált diszkóval vagy éppen klasszikus zeneszerzők megidézésével: a Pink Freud a dekonstruktivista korszak jellegzetes és kimagasló képviselője, amelyben minden egymás mellé helyezhető. Az előzenekar este fél nyolctól a nem kevésbé eklektikus Deti (Dyétyi) Picasso Moszkvából, a Wattican Punk Ballet című műsorával.

Alábbi videónkat az „élő" fellépésre kedvcsinálóként választottuk, valami ilyesmire lehet a hajón is számítani. A Pink Freud (Wojtek Mazolewski - basszusgitár, Adam Milwiw Baron - trombita, Tomek Duda - szaxofon, Rafak Kimcyuk - dob, ütőhangszerek) az év elején Lublinban szerepelt.


Pink Freud (Lengyelország)

A38, Szeptember 30, 21:00

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.