karácsony

2022 december 28., 13:20
Plusz videó Szerző: Fidelio

Először énekelte együtt Presser Gábor és Zorán Az ünnep című dalt az RTL videójában

Soha nem látott ünnepi produkcióval jelentkezett az RTL karácsonykor: a felvételen Presser Gábor és Zorán először énekli együtt a négy évtizede született, Az ünnep című dalt.
2022 december 24., 14:55
Színház magazin Szerző: Fidelio

A színpadon még égnek a fények – karácsonyi üdvözlet a Vígszínházból

A színfalak mögé is betekintő videóval kíván boldog karácsonyt a Vígszínház társulata. A klip rendezője és a dalszövegíró Brasch Bence, a zenét Mester Dávid szerezte.
2022 december 23., 17:45
Plusz magazin Szerző: (kk)

Különleges karácsonyi szokások a világ minden tájáról

Fenyőfaállítás, rántott ponty, szaloncukor, 24-én este átadott ajándékok – Magyarországon nagyjából hasonló elképzelésünk van a kötelező karácsonyi programokról. Csakhogy a világ más pontjain az embereknek egészen mást gondolnak az igazán boldog karácsonyról.
2022 december 23., 14:40
Zenés színház videó Szerző: Fidelio

Operafilm a betlehemi csodáról

A kevésbé ismert karácsonyi zeneművek közé tartozik Gian Carlo Menotti Amahl és az éjszakai látogatók című operája. A darabból létezik egy filmfeldolgozás, amely az Olaszországban állított betlehemek stílusában meséli el a történetet.
2022 december 23., 12:10
Vizuál magazin Szerző: Barcza Réka

Öt rendhagyó karácsonyi alkotás magyar képzőművészektől

Három lecsupaszított karácsonyfacsonk, koponyák díszítette ünnepi fenyőfa és a magyar zászló színeivel megtöltött bejglik – néhány bizarr alkotás, amely nem illik bele a megszokott, giccses karácsonyi képek sorozatába. Szubjektív ünnepi válogatás.
2022 december 23., 12:05
Plusz magazin Szerző: (kk)

Ki adja elő a legszebben Adolphe Adam népszerű karácsonyi dalát?

Alighanem kevesebben ismernék a francia romantikus zeneszerzőt, ha nem írta volna meg Cantique de Noël – Karácsonyi ének című művét, amely az ünnepi zenei programok kedvelt darabja. De kinek az előadásában hallgatjuk legszívesebben?
2022 december 23., 10:40
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Diana Damrau karácsonyi lemeze online is meghallgatható

My Christmas címmel adott ki karácsonyi albumot a világhírű koloratúrszoprán, Diana Damrau. A lemezen közismert karácsonyi dalok és az ünnephez köthető klasszikus zeneművek szerepelnek.
2022 december 21., 12:25
Könyv magazin Szerző: (vb)

10 könyv a karácsonyfa alá

Alig néhány nap van már csak karácsonyig, de még mindig nem sikerült mindenkinek ajándékot találni? – a jó hírünk az, hogy egy könyvvel biztosan nem lehet mellé trafálni. Mutatunk néhány ötletet a friss megjelenések közül, amelyekkel egyben minőségi kikapcsolódást is adhatunk szeretteinknek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.

Nyomtatott magazinjaink