Összesen 4 találat erre:

Összesen 4 találat erre:

2003 szeptember 25., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Breuer János

Bánk bánhatja

Végső Zoltánt csupán e helyt kinyomtatott betűiből, Pál Tamást úgy ötven éve személyében is elég jól ismerem. Egyikük tőlem távoli zenei műfajok elemzőjeként okít, másikuk ismerős zenékről, pálcával a kezében, kiválóan. Hanem Bánk, illetve az Erkel-opera CD-je bánhatja, hogy tévedések csusszantak kritikájába (Végső Zoltán: Bánk bán, ÉS, 2003/36.) és a kritika kritikájába (Pál Tamás: Tudatos lesajnálás, ÉS, 2003/37.) egyaránt.
2003 február 28., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Breuer János

Angol szövet

A minőség jelképe ez a textilipari termék. Nekem Ferencsik János magyarázta el – nagyképűség, ha azt állítom, szívélyes viszonyban volt velem? –, a londoni New Bond Street melyik üzletében vásárolja a minden gyűrődést-tipródást túlélő frakkszövetet (vallomása persze a hatvanas évekre datálandó, hisz 1950-től majd’ tíz évig Ferencsik kalitkába zárt énekesmadár volt, át nem léphette, még majd disszidál, a vasfüggönyt). A minőség jelképe lehetne a BBC Singers énekkar is, leánykori nevén Wireless Chorus, mivel születésekor, 1924-ben a rádió az angol köznyelvben wireless volt, vagyis drótnélküli, megkülönböztetendő a Puskás Tivadar-féle drótos telefonhírmondótól. Az egy híján nyolcvanéves együttes alakulásakor nálunk kísérleti adásként csírázott a rádiózás.
2002 november 18., 00:00
2002 október 30., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Breuer János

Francia nyitány

A francia zenekari kultúra irányadó volt Európában évszázadokon át. Haydn, Mozart komponált Párizsnak, iskolateremtő karmester volt a XIX. században Colonne, Lamoureux, névadója máig működő szimfonikus testületeknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink