Összesen 89 találat erre:

Összesen 89 találat erre:

2024 március 1., 16:45
Klasszikus magazin Szerző: (kk)

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
2024 január 30., 15:40
Klasszikus magazin Szerző: (kk)

Félbeszakadt pályák – zeneszerzők, akiknek túl kevés idő adatott

Bár a zenetörténet számos rövid életű alkotót ismer, vannak, akiknél így is azt érezhetjük, szép pályát futottak be. Mások azonban korai és tragikus haláluk miatt nem kapták meg az utókortól azt az elismerést, amire tehetségük feljogosította volna őket.
2024 január 29., 09:25
Klasszikus magazin Szerző: (kk)

Forradalom a zenében – száz éve született Luigi Nono

Szenvedélyesen hitt benne, hogy a radikális társadalmi változások elérése érdekében a művészetnek formailag is meg kell újulnia. Az olasz avantgárd zeneszerzőre, Luigi Nonóra emlékezünk.
2023 december 29., 18:10
Klasszikus magazin Szerző: (kk)

Akiktől a telefonkönyvet is meghallgatnánk – operaénekesek a könnyedebb műfajban

Az év vége alkalmából mindenki szórakozásra vágyik. Nem is lehetne jobb alkalmat találni, hogy kedvenceinket szokatlan szerepkörben hallgassuk meg. Összeállításunkban klasszikus énekesek kalandoznak el más műfajok irányába.
2023 december 29., 14:45
Klasszikus interjú Szerző: (kk)

Bruckner Sopronban és Bayreuthban – interjú Kóczán Péterrel

Nemrég emlékkoncerttel emlékeztek meg Szokolay Sándor halálának tizedik évfordulójáról, ám a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar hamarosan Anton Bruckner I. szimfóniáját adja elő. Kóczán Péter művészeti vezetővel beszélgettünk.
2023 december 29., 09:30
Klasszikus magazin Szerző: (kk)

Melyik volt az év koncertje 2023-ban?

Természetesen már a lista összeállítása is csak szubjektív szempontok alapján történhetett, mondják ki hát a végső szót az olvasók: nekik melyik volt idén a legkedvesebb koncertélményük?
2023 december 23., 13:35
Klasszikus magazin Szerző: (kk)

Kedvenc karácsonyi lemezeink

A karácsonyi dalokat mindenki szereti, így természetesen a klasszikus zene legnagyobb énekesei sem tudnak ellenállni a kísértésnek, és sorra jelentetik meg népszerű énekeket vagy a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó komolyzenei darabokat felvonultató lemezeiket.
2023 december 15., 17:15
Klasszikus interjú Szerző: (kk)

A kulcsszó a változatosság – beszélgetés Andreas Richterrel, az Esterházy-koncertek intendánsával

Immár tíz éve, hogy az Esterházy Alapítványok koncertsorozatait Andreas Richter vette kézbe. A zenei menedzserrel a sorozatok programjáról, a fontosabb együttműködéseikről és a jövőbeli terveikről is beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink