Összesen 8 találat erre:

Összesen 8 találat erre:

2016 december 3., 08:52
Klasszikus gyász Szerző: Hollós Máté

Bartók köpönyegéből

A november 30-án hajnalban, 88. életévében elhunyt Lendvay Kamilló Kossuth- és háromszoros Erkel-díjas, Bartók–Pásztory-díjas Kiváló művésztől Hollós Máté búcsúzik.
2008 március 25., 00:00
Zenés színház kritika Szerző: Hollós Máté

Tihanyi László Anyaistene Budapesten

Akadnak műveiken javítgató, azokat a kitűzött tökéletest elérendően szüntelenül csiszoló zeneszerzők, s olyanok, akik felismert botlásaikat nem az időközben esetleg már ki is nyomtatott partitúrához visszanyúlva, hanem újabb kompozícióik megoldásainak keresése során igyekeznek "korrigálni".
2008 március 20., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: Hollós Máté

"A zenét szolgálni kell"

Rengeteg híres karmester és szólista fordult meg az elmúlt három évben a Müpában, sokan közülük már rendszeres vendégekké váltak - de Kocsis Zoltánnál jobban valószínűleg egyikük sem ismeri a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet, hiszen a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatójaként a Müpa szinte második otthona lett az elmúlt három évben. A zongoraművész-karmesterrel Hollós Máté zeneszerző beszélgetett a Müpáról, a hangfelvételekről, Bartókról és az értékelvűségről.
2007 november 9., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: Hollós Máté

50 év Muzsika

Muzsika – papíron. Ha bárhol kérdezem, mi az, a válasz csakis így szólhat: kotta. Idehaza legtöbben bizonyára azt felelnék: a folyóirat.
2007 szeptember 1., 00:00
Zenés színház hírek Szerző: Hollós Máté

Leendő operák bűvölete

Szabadkozva fogadtam a szerkesztő megtisztelő felhívását e cikk megírására. Mert noha a nyolcvanas évek tíz esztendején át az Artisjus ügynökségben magyar operák külföldi propagandájával foglalkoztam, nem vagyok a műfaj tudós szakértője, szerzőként pedig eddig elkerült az opera, s ma sem hever asztalomon zenés színpadi mű terve. Hogy így van, abban bizonyára szerepe van az opera elmúlt másfél évszázadával kapcsolatos megannyi kételyemnek, így csupán azt vállalhattam jelen írásommal kapcsolatban, hogy szubjektív gondolataimat – gondjaimat – osztom meg az Olvasóval. Leszögezem mindjárt az elején: említett gondjaim ecsetelésével nem az opera általános bírálatát szándékozom gyakorolni, nem Boulez sokat idézett, többnyire félreértelmezett operaház-robbantási javaslatát kívánom visszhangozni, s még kevésbé egyes művek fölött fintorgok.
2004 augusztus 18., 00:00
Klasszikus magazin Szerző: Hollós Máté

Mitől komoly a komoly zene?

Félre a közhelyekkel és félre holmi sznob széplelkűséggel! A komoly zenéről fogunk beszélni. Félre mindjárt azzal a közhellyel, miszerint nincs komoly és könnyű zene, csak jó és rossz zene. Ezt a megfogalmazást álságos demokratizmus hívja elő azokból, akik így vélik kifejezhetőnek a könnyű zene egyenrangúságát, akár annak felemelésével, akár a „nagy művészet” detronizálásával. Hadd bocsássam előre: szerintem van jó és rossz komoly zene, miként jó és rossz könnyű zene is.
2003 november 7., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Hollós Máté

Nagy szellemek barátja

Herrlibergi látogatás Földes Andor zongoraművész feleségénél Földes Andor nevét egy időben homály fedte Magyarországon. Emlékeztek fényes sikerű induló évtizedére, akik már az 1930-as években követhették pályáját, de fogalmat sem alkothattak róla a század második felére felcseperedettek, hiszen a háború emigrációba sodorta.
2003 június 6., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Hollós Máté

Egyszer lesz, hol nem lesz...

Magyar zeneműkiadás az unió küszöbén

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében