Összesen 8 találat erre:

Összesen 8 találat erre:

2016 december 3., 08:52
Klasszikus gyász Szerző: Hollós Máté

Bartók köpönyegéből

A november 30-án hajnalban, 88. életévében elhunyt Lendvay Kamilló Kossuth- és háromszoros Erkel-díjas, Bartók–Pásztory-díjas Kiváló művésztől Hollós Máté búcsúzik.
2008 március 25., 00:00
Zenés színház kritika Szerző: Hollós Máté

Tihanyi László Anyaistene Budapesten

Akadnak műveiken javítgató, azokat a kitűzött tökéletest elérendően szüntelenül csiszoló zeneszerzők, s olyanok, akik felismert botlásaikat nem az időközben esetleg már ki is nyomtatott partitúrához visszanyúlva, hanem újabb kompozícióik megoldásainak keresése során igyekeznek "korrigálni".
2008 március 20., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: Hollós Máté

"A zenét szolgálni kell"

Rengeteg híres karmester és szólista fordult meg az elmúlt három évben a Müpában, sokan közülük már rendszeres vendégekké váltak - de Kocsis Zoltánnál jobban valószínűleg egyikük sem ismeri a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet, hiszen a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatójaként a Müpa szinte második otthona lett az elmúlt három évben. A zongoraművész-karmesterrel Hollós Máté zeneszerző beszélgetett a Müpáról, a hangfelvételekről, Bartókról és az értékelvűségről.
2007 november 9., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: Hollós Máté

50 év Muzsika

Muzsika – papíron. Ha bárhol kérdezem, mi az, a válasz csakis így szólhat: kotta. Idehaza legtöbben bizonyára azt felelnék: a folyóirat.
2007 szeptember 1., 00:00
Zenés színház hírek Szerző: Hollós Máté

Leendő operák bűvölete

Szabadkozva fogadtam a szerkesztő megtisztelő felhívását e cikk megírására. Mert noha a nyolcvanas évek tíz esztendején át az Artisjus ügynökségben magyar operák külföldi propagandájával foglalkoztam, nem vagyok a műfaj tudós szakértője, szerzőként pedig eddig elkerült az opera, s ma sem hever asztalomon zenés színpadi mű terve. Hogy így van, abban bizonyára szerepe van az opera elmúlt másfél évszázadával kapcsolatos megannyi kételyemnek, így csupán azt vállalhattam jelen írásommal kapcsolatban, hogy szubjektív gondolataimat – gondjaimat – osztom meg az Olvasóval. Leszögezem mindjárt az elején: említett gondjaim ecsetelésével nem az opera általános bírálatát szándékozom gyakorolni, nem Boulez sokat idézett, többnyire félreértelmezett operaház-robbantási javaslatát kívánom visszhangozni, s még kevésbé egyes művek fölött fintorgok.
2004 augusztus 18., 00:00
Klasszikus magazin Szerző: Hollós Máté

Mitől komoly a komoly zene?

Félre a közhelyekkel és félre holmi sznob széplelkűséggel! A komoly zenéről fogunk beszélni. Félre mindjárt azzal a közhellyel, miszerint nincs komoly és könnyű zene, csak jó és rossz zene. Ezt a megfogalmazást álságos demokratizmus hívja elő azokból, akik így vélik kifejezhetőnek a könnyű zene egyenrangúságát, akár annak felemelésével, akár a „nagy művészet” detronizálásával. Hadd bocsássam előre: szerintem van jó és rossz komoly zene, miként jó és rossz könnyű zene is.
2003 november 7., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Hollós Máté

Nagy szellemek barátja

Herrlibergi látogatás Földes Andor zongoraművész feleségénél Földes Andor nevét egy időben homály fedte Magyarországon. Emlékeztek fényes sikerű induló évtizedére, akik már az 1930-as években követhették pályáját, de fogalmat sem alkothattak róla a század második felére felcseperedettek, hiszen a háború emigrációba sodorta.
2003 június 6., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Hollós Máté

Egyszer lesz, hol nem lesz...

Magyar zeneműkiadás az unió küszöbén

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Klasszikus

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében