Összesen 25 találat erre:

Összesen 25 találat erre:

2023 május 18., 09:35
Vizuál magazin Szerző: (nbr)

A megfejthetetlen költő és festőművész, Elizabeth Siddal

A londoni Tate-ben „A Rossettik” (The Rossettis) címmel nyílt kiállítás április elején: a tárlaton Elizabeth Siddal több mint harminc műve, férje, Dante Gabriel Rossetti, valamint annak nővére, Christina Rossetti alkotásai láthatóak.
2023 április 30., 22:05
Vizuál magazin Szerző: (nbr)

Reigl Judit 100: A világhírű festőművész, aki sosem akart világhírűvé válni

Idén, május 1-jén ünnepelné 100. születésnapját Reigl Judit, az absztrakt expresszionizmus világhírű, magyar származású képviselője, aki az életét kockáztatva menekült el Magyarországról 1950-ben, és csaknem négy hónapnyi, viszontagságokkal teli gyaloglás után érkezett Párizsba.
2023 február 17., 15:20
Vizuál magazin Szerző: (nbr)

Kilencven éves a „happening főpapnője”, Yoko Ono

Február 18-án ünnepli 90. születésnapját a világhírű képzőművész, zenész, Yoko Ono. A neves alkalomból összegyűjtöttünk 9 érdekességet a „happening főpapnőjeként” emlegetett élő legendáról.
2023 február 16., 14:15
Vizuál magazin Szerző: (nbr)

Elfeledett utazóládából a múzeumokba – Bemutatják a csaknem száz éve elhunyt Emily Sargent soha nem látott festményeit

Mintegy huszonöt évet kellett várni arra, hogy a Sargent család a nyilvánosság elé tárja egyik családi titkát: kiderült ugyanis, hogy a világhírű portréfestő, John Singer Sargent húga, Emily Sargent is kivételes tehetség volt. 
2023 január 11., 15:20
Plusz magazin Szerző: (nbr)

A tanárnő, akit azért börtönöztek be, mert nadrágot viselt

Helen Hulick Beebe nevét leginkább annak kapcsán emlegetik, hogy 1938-ban börtönbe került, mert nadrágot viselt egy bírósági tárgyaláson. Túl azon, hogy ennek apropóján sokat tett a nők egyenjogúságért, az általa kidolgozott auditív-verbális terápia megváltoztatta a siket emberek életét.
2022 december 30., 15:20
Vizuál hír Szerző: (nbr)

A 10 legdrágábban eladott festmény 2022-ben

Úgy tűnik, hogy 2022-ben a művészeti világ visszarázódott a járványidőszak előtti állapotába, már ami az eladásokat illeti. 2020-ban ugyanis alacsonyabb áron keltek el a művek az aukciósházak árverésein, nem nagyon akadtak olyan képek, amelyek átlépték a 100 millió dolláros határt.
2022 december 30., 14:55
Vizuál magazin Szerző: (nbr)

Babits Mihály Németh László lakásán – 10+1 szilveszteri fotó a Fortepan archívumából

Hatalmas hóemberen csücsül két félmeztelen férfi, Illyés Gyula, Babits Mihály és Németh László egy fényképen pózol, Hofi Géza 1970 szilveszterén nevetteti a közönséget – szubjektív, szilveszteri válogatásunkba a Fortepan zseniális archívumából szemezgettünk felvételeket 1916-tól 1982-ig.
2022 december 2., 14:55
Vizuál magazin Szerző: (nbr)

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

Ki gondolná, hogy Andy Warhol imádta a karácsonyt, olyannyira, hogy egyenesen a Karácsony Királyának nevezték, Salvador Dalí pedig egy időben karácsonyi lapok tervezésére adta a fejét? Szubjektív válogatásunkban öt képzőművész karácsonyhoz kapcsolódó művét ajánljuk, az ünnepre hangolódva. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Színház

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.

Nyomtatott magazinjaink