Összesen 12 találat erre:

Összesen 12 találat erre:

2009 October 1., 13:58
Klasszikus törvény Szerző: Morvai Katalin

Tiltakoznak a muzsikusok

A fogyókúra évének titulálják a jövő évi költségvetést, amely jelentős megszorításokkal számol. Többek között az alapfokú művészeti oktatás terén is. A szakma tiltakozik.
2007 June 1., 00:00
Klasszikus magazin Szerző: Morvai Katalin

Egy szívet melengető, orgonaközpontú CD

Hans Gál, az 1890-ben született és közel száz évig élt osztrák származású, majd Angliába emigrált zeneszerző orgona- illetve orgonaközpontú műveit jelentette meg egy hamburgi cég Super Audio CD-n. A világon először rögzített és kiadott műveket Mátyás István tolmácsolja, a karmester Martin Haselböck, s a Wiener Akademie zenekara játszik.
2007 May 22., 00:00
Zenés színház kritika Szerző: Morvai Katalin

Az asszony ingatag?

Jó dolog grazinak lenni, s nem csupán azért, mert egy-egy évadban az Operaházban - amelyet ugyanaz a nagyhírű Fellner & Helmer bécsi építésziroda tervezett, amelyik a mi Vígszínházunkat - 13 bemutatót tartanak Bizet Carmenjétől Mozart Titusz kegyelméig (a premiereket 2006. október 1. és 2007. június 3. között).
2007 March 23., 00:00
Zenés színház hírek Szerző: Morvai Katalin

Agnes Baltsa is az Operaház vendége lesz

Miközben a színpadon az Elfújta a szél című balett nyilvános főpróbája ment, sajtótájékozatató keretében számolt be a Magyar Állami Operaház a 2007/2008-as évadról. Jó hír, hogy négy bemutató is lesz, rossz viszont, hogy az Erkel Színház hosszabb időre bezár.
2007 March 20., 00:00
Klasszikus magazin Szerző: Morvai Katalin

Mr. Orlando: Metz István

A marosvásárhelyi születésű gordonkaművész immár a 26. Orlando Fesztivált szervezi választott hazájában. Ezen kívül tanít az általa alapított Holland Vonósnégyes Akadémián, és játszik. Többnyire az Orlando Trióval, de az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon szabad kezet kapott és a belga Danel Vonósnégyest hívta maga mellé. Elismerései közül kiemelkedik a holland királynő által adományozott Oranje Nassau Lovagrend Tisztje címe.
2007 March 9., 00:00
Zenés színház interjú Szerző: Morvai Katalin

A nagy gondolattal való találkozás vágya

Selmeczi Györgyből minimum négy sikeres ember kitelne: zeneszerző, karmester, zongoraművész és operarendező. A március 8-án 55. születésnapját ünneplő művészt Morvai Katalin kérdezte.
2007 February 8., 00:00
Zenés színház hírek Szerző: Morvai Katalin

André Chénier: premier titokzatos plakáttal

Első igazi idei bemutatójára készül a Magyar Állami Operaház. Február 17-én és 18-án Giordano forradalmi művét éneklik kiváló művészeink; a rendező Selmeczi György, a karmester Kesselyák Gergely. Történik mindez az opera négyszázadik évében.
2006 December 12., 00:00
Zenés színház hírek Szerző: Morvai Katalin

Nabucco az Erkelben magyar világsztárokkal

Lukács Gyöngyi, Perencz Béla s egy előadás erejéig Sólyom-Nagy Sándor is látható, hallható majd a pénteken éppen 100. előadásához érkező, most felújított Verdi-operában az Erkel Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Vizuál

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Klasszikus

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.

Nyomtatott magazinjaink