Összesen 10 találat erre:

Összesen 10 találat erre:

2009 június 5., 12:24
Klasszikus magazin Szerző: Lihovay Rita

Ünnep

Esős nap volt. Szomorúságot csempészett az emberek gondolataiba. Sok évvel ezelőtt a világ e napon elvesztett Valakit, aki mégis közöttünk maradt, mert zsenialitása halhatatlanná tette. Esős nap volt. De bennünk égett a fény. Ünnepeltünk.
2009 május 6., 00:00
Klasszikus interjú Szerző: Lihovay Rita

Kokasozni

Kokas Klára zenepedagógus idén ünnepli 80. születésnapját. Ars poeticáját így foglalja össze: "Azt hiszem, nem lehetett volna nehezebb feladatom, mint a mai Magyarországon közösséget teremteni. Ezt csak nagyon elkötelezett hittel lehetséges. Sokan tesznek így, az én részem, a gyerekekhez közel hozni a zenét."
2009 február 27., 00:00
Zenés színház interjú Szerző: Lihovay Rita

Hazugságok nélkül

Mester Viktóriával az Operaház büféjében találkoztunk. Kiszűrődtek áriafoszlányok, kellemes férfihang rendelt a pultnál, vidám művésznők csevegtek az asztaloknál. Aztán betoppant ő, akiről azt hihetjük szerepei és képei alapján, hogy komoly, hűvös hölgy, holott egy bájos, kedves művésznő, rendkívüli kisugárzással.
2009 február 2., 00:00
Klasszikus magazin Szerző: Lihovay Rita

Humor a zenében

Mi mással lehetne közelebb vinni a zenét a kis- és nagyobb iskolásokhoz, mint humorral. Pontosan e stílust célozza meg a matinésorozat, mely az idei évben a Muzsikáló Cimborák című előadással nyitott. RIPORT
2008 december 22., 00:00
Klasszikus magazin Szerző: Lihovay Rita

Huncut fuvolakoncert

A hangszerek világa című négyrészes koncertsorozat célja, hogy minél több gyerekhez eljusson a zene, és megismerhessék a különböző hangszereket. Ebből is sejthetjük, hogy nem átlagos hangversenyekről van szó. E látványos eseményeket zenetörténeti érdekességek, gyönyörű művek, játékos előadóművészek, közvetlen hangulat és teltház jellemzi. RIPORT
2008 december 3., 00:00
Könyv konyv Szerző: Lihovay Rita

A csodafa

Ki ne örülne annak, ha létezne egy csodanövény, mely a környezetét boldoggá teszi. Csakhogy a boldogság sem jelenti mindenkinek feltétlenül ugyanazt! Képzeljünk el egy érdekes mesét, mely tanít, örömmel tölt el, elgondolkoztat, s még a komolyzenét is közelebb viszi az emberekhez. Marianne Poncelet A csodafa című meséje pontosan ilyen.
2008 október 23., 00:00
Könyv konyv Szerző: Lihovay Rita

Nyelv és zene, a költészet hálójában

A hang mint műanyag című könyv Ponori Thewrewk Emil nehezen hozzáférhető munkáiból közöl tíz zene- és nyelvtudományi írást. A több mint száz éves tanulmányok ma is megállják a helyüket, hiszen a magyar kultúratudomány egyik első jelentős kutatójának úttörő gondolatait tartalmazzák, zenéről, nyelvről, költészetről.
2008 október 20., 00:00
Klasszikus magazin Szerző: Lihovay Rita

Rendhagyó hárfakoncert világsztárokkal

A hárfa csodálatos hangját mindnyájan ismerjük, de vajon tudjuk-e, ki játszott legelőször e hangszeren, miként szólaltatják meg a félhangokat, hány húrja van a hárfának, mire jók a pedálok, mi az az aeol hárfa, miként működnek a kampók, vagy kik a jelenlegi legnagyobb hárfaművészek? Azok a gyerekek, akik október 12-én ellátogattak a 10. Nemzetközi Hárfafesztiválon rendezett A hárfa sokszínűsége című koncertre, bizony tudják a válaszokat. RIPORT

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében