Összesen 6 találat erre:

Összesen 6 találat erre:

2009 június 9., 00:00
Zenés színház bayreuth Szerző: Rockenbauer Zoltán

Zenére szabva

Bayreuth azért tökéletes a maga nemében, mert egy komponista saját magának építtette. Nincs több olyan operaház a világon, amely egyetlen szerző műveire lenne szabva.
2007 június 8., 00:00
Zenés színház hírek Szerző: Rockenbauer Zoltán

Ring, Ring, Ring - Egy laikus wágneriánus vallomása

Így kondul angolul a harang, vagy csenget a vekker; milyen talányos, hogy magyarul épp ellenkezőleg: ez a szó álomba ringat… Pedig hát valójában németül van, és a "gyűrű"-ről beszélünk most, hiszen zenerajongó számára nem fedhet mást e négy betű, mint négyestés operát, minden idők legnagyobb zenei vállalkozását. Der Ring des Nibelungen – A nibelung gyűrűje, így a pontos cím, csak aztán a köznyelvben Ringgé szelídült.
2006 február 2., 00:00
Zenés színház lapszemle Szerző: Rockenbauer Zoltán

Hatásos kettős

MOZART: DON GIOVANNI - Wiener Philharmoniker, Wilhelm Furtwängler Siepi, Schwarzkopf, Grümmer, Edelmann, Dermota; EMI Classics, 2005.
2005 október 27., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Rockenbauer Zoltán

Egy stuttgarti este 1951-ből

HAYDN, RAVEL, BRUCKNER. Bécsi Filharmonikusok, Wilhelm Furtwängler Golden Melodram, 2005. "Korábban nem publikált dokumentum!" - hirdeti a Golden Melodram a Feledhetetlen koncertek sorozatában most megjelent lemezének címlapján, ami - Furtwängler-felvételről lévén szó - bizonyára hatásos kereskedelmi fogás. Az igazság azonban az, hogy szó sincs tényleges újdonságról.
2005 szeptember 1., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Rockenbauer Zoltán

Trisztán - barna zokniban

Wolfgang Wagner, a 85 éves Wagner unoka több mint fél évszázada irányítja a Bayreuthi Ünnepi Játékokat.
2004 szeptember 9., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Rockenbauer Zoltán

És a nyúl elrohad...

A Parsifal éve Bayreuthban BAYREUTH, 1882: A fiúk kinyitják a szekrényt. Parsifal kiveszi a Grált, letérdel és némán imádkozva szemléli. A Grál lassan szétárasztja fényét. "Üdvösség csodája! Megváltó megváltása!" - éneklik mind. A kupolából egy fehér galamb ereszkedik alá. Kundry a szemét Parsifalra függesztve lassan a földre rogy - meghal. Amfortas és Gurnemanz térdelve hódol Parsifalnak, ki a Grált áldón felmutatja az imádattal leboruló lovagoknak. Függöny - így ért véget Wagner utolsó nagy műve: az általa "fennkölt, ünnepi játéknak" nevezett Parsifal.

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében