Összesen 14 találat erre:

Összesen 14 találat erre:

2008 július 16., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Metz Katalin

Monumentalitás a nyári napfordulón

Nem tagadom, már-már anakronisztikus megilletődöttség fog el ahányszor csak átlépem a Liszt-szülőház küszöbét. A szerencsés körülmény, hogy Raidingban (Doborjánban) csak pár méterre a zsindelytetős, négy ablakos, földszintes emlékmúzeumtól zajlanak a hangversenyek, már szinte a zeneszerző aurájába vonja az eseményeket, és fölfokozottabbá válik az élmény.
2008 június 27., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Metz Katalin

A démoni virtuóz nyomában

Walter Reicher, a kismartoni Haydn-fesztivál intendánsa, aki a Raidingi (Doborjáni) Nemzetközi Liszt-fesztivált megálmodta, a zeneszerző legrangosabb interpretátorait hívja meg az ünnepi játékokra.
2008 május 8., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: Metz Katalin

A zene mindenek fölött

Bár az operák félig szcenírozott koncertként történő előadása tőlünk nyugatabbra igen kedvelt színreviteli forma, Magyarországon szinte csak a Művészetek Palotájában gyakorolják. A három éve indított sorozat újabb darabját, Puccini Bohéméletét Káel Csaba rendezi a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
2008 február 25., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: Metz Katalin

Egy mester - két jubileum

Szomszédaink jóval korábban ragadták üstökön a szerencsét, azaz azt a zenetörténeti körülményt, hogy Joseph Haydn az Esterházy-birtokon élt és alkotott negyven esztendeig.
2007 november 4., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Metz Katalin

A romantikus szárnyalástól a csöndes meditációig - Doborjáni Nemzetközi Liszt Fesztivál II.

A Rómába visszavonult, ferences reverendát öltött zeneszerzőt sokan gúnyolták akkortájt életmódváltásáért. Nem hitték, hogy az ünnepelt zongoravirtuóz, a szalonok kényeztetettje, a világfi őszintén fordult Isten felé. Póznak tekintették. Ám ha meghallgatjuk Liszt Ferenc utolsó években komponált egyházi műveit, senki sem kételkedhetik az Úr iránti mély elkötelezettségében.
2007 október 29., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Metz Katalin

Liszt a virtuóz, Liszt az egyetemes

"Zu einer Halfte Zigeuner, zu andern Franziskaner" (Egyik felem cigány, a másik ferences) - vallotta tréfásan egyik, Caroline Wittgensteinhez írott levelében saját kettéhasított lényéről Liszt Ferenc. Így utalt az ünnepelt zongoravirtuóz diadalmenetére szerte a világ koncertpódiumain, és ugyanakkor a római ferences kolostorba visszavonult zeneszerzőre, aki a cellák magányában komponálta híres egyházi műveit.
2003 július 2., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Metz Katalin

Dzsessztalálkozó Montrealban

A dzsessz rajongói szerte a világból immár huszonnegyedik alkalommal zarándokolnak el Montrealba. A metropolisz jó előre fölkészült a hatalmas rendezvény lebonyolítására. A június 26-tól július 6-ig tartó nemzetközi fesztivál idejére esett Kanada nemzeti napja – június 30. – is.
2003 május 14., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Metz Katalin

Figaro a nézőtéren borotvál

Hetvenesztendős Gyimesi Kálmán, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Színház

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében