Összesen 14 találat erre:

Összesen 14 találat erre:

2008 július 16., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Metz Katalin

Monumentalitás a nyári napfordulón

Nem tagadom, már-már anakronisztikus megilletődöttség fog el ahányszor csak átlépem a Liszt-szülőház küszöbét. A szerencsés körülmény, hogy Raidingban (Doborjánban) csak pár méterre a zsindelytetős, négy ablakos, földszintes emlékmúzeumtól zajlanak a hangversenyek, már szinte a zeneszerző aurájába vonja az eseményeket, és fölfokozottabbá válik az élmény.
2008 június 27., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Metz Katalin

A démoni virtuóz nyomában

Walter Reicher, a kismartoni Haydn-fesztivál intendánsa, aki a Raidingi (Doborjáni) Nemzetközi Liszt-fesztivált megálmodta, a zeneszerző legrangosabb interpretátorait hívja meg az ünnepi játékokra.
2008 május 8., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: Metz Katalin

A zene mindenek fölött

Bár az operák félig szcenírozott koncertként történő előadása tőlünk nyugatabbra igen kedvelt színreviteli forma, Magyarországon szinte csak a Művészetek Palotájában gyakorolják. A három éve indított sorozat újabb darabját, Puccini Bohéméletét Káel Csaba rendezi a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
2008 február 25., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: Metz Katalin

Egy mester - két jubileum

Szomszédaink jóval korábban ragadták üstökön a szerencsét, azaz azt a zenetörténeti körülményt, hogy Joseph Haydn az Esterházy-birtokon élt és alkotott negyven esztendeig.
2007 november 4., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Metz Katalin

A romantikus szárnyalástól a csöndes meditációig - Doborjáni Nemzetközi Liszt Fesztivál II.

A Rómába visszavonult, ferences reverendát öltött zeneszerzőt sokan gúnyolták akkortájt életmódváltásáért. Nem hitték, hogy az ünnepelt zongoravirtuóz, a szalonok kényeztetettje, a világfi őszintén fordult Isten felé. Póznak tekintették. Ám ha meghallgatjuk Liszt Ferenc utolsó években komponált egyházi műveit, senki sem kételkedhetik az Úr iránti mély elkötelezettségében.
2007 október 29., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Metz Katalin

Liszt a virtuóz, Liszt az egyetemes

"Zu einer Halfte Zigeuner, zu andern Franziskaner" (Egyik felem cigány, a másik ferences) - vallotta tréfásan egyik, Caroline Wittgensteinhez írott levelében saját kettéhasított lényéről Liszt Ferenc. Így utalt az ünnepelt zongoravirtuóz diadalmenetére szerte a világ koncertpódiumain, és ugyanakkor a római ferences kolostorba visszavonult zeneszerzőre, aki a cellák magányában komponálta híres egyházi műveit.
2003 július 2., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Metz Katalin

Dzsessztalálkozó Montrealban

A dzsessz rajongói szerte a világból immár huszonnegyedik alkalommal zarándokolnak el Montrealba. A metropolisz jó előre fölkészült a hatalmas rendezvény lebonyolítására. A június 26-tól július 6-ig tartó nemzetközi fesztivál idejére esett Kanada nemzeti napja – június 30. – is.
2003 május 14., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Metz Katalin

Figaro a nézőtéren borotvál

Hetvenesztendős Gyimesi Kálmán, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
Zenés színház

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Vizuál

Cate Blanchett, Steven Spielberg és Martin McDonagh is esélyes az Oscarra – Megvannak az idei jelöltek

A sziget szellemei, A Fabelman család, a Tár és a Minden, mindenhol, mindenkor is nagyot nyerhet a március 13-i Oscar-gálán. Az amerikai filmakadémia közzétette a rangos filmes elismerés jelöltjeit.

Nyomtatott magazinjaink