Összesen 14 találat erre:

Összesen 14 találat erre:

2008 április 30., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: Péterváry Ádám

Búcsúszimfóniák

Utolsó hangversenyeihez érkezik tavasszal-ősszel a Művészetek Palotájának Magyar Szimfonikus Körkép című sorozata, amely az ország szinte valamennyi szimfonikus zenekarát és karmestereit látja vendégül.
2008 március 17., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: Péterváry Ádám

Szimfonikus ötös

2008 áprilisában folytatódik a Szimfonikus körkép című sorozat, amelyben újabb öt vidéki és budapesti zenekart lát vendégül a Nemzeti Hangversenyterem. Minden évben az ország legjobb zenekarai vonulnak itt fel, és kötelező elemként egy kortárs magyar szerző művét is eljátsszák. A tavaszi koncertekről az együttesek karmestereit kérdeztük.
2007 december 23., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: Péterváry Ádám

Mesternyolcas

2008. január 16. és február 18. között a Művészetek Palotája ismét vendégül látja az ország kiemelkedő zenekarait és karmestereit a Magyar Szimfonikus Körkép sorozat keretében. Az ötlet még a Nemzeti Hangversenyterem próbaüzemének időszakában jött létre, amikor a hazai zenekarok segítségével a terem utolsó akusztikus beállításait végezték.
2007 szeptember 24., 00:00
Klasszikus magazin Szerző: Péterváry Ádám

A régi zene ma is modern?

Európa egyik legjelentősebb zenei fesztiválja, a Schleswig-Holstein Fesztivál két záró hangversenye Magyarországon, először a budapesti Zeneakadémián, majd Győrben hangzott el szeptember elején. Az idei fesztivál díszvendége szintén Magyarország volt. A két koncerten a világhírű karmester, zongorista és muzikológus, Chrisopher Hogwood vezényelte a fesztivál idejére összeállt ifjúsági zenekart és kórust, akik Haydn Teremtés című oratóriumát adták elő. A koncert előtt Péterváry Ádám beszélgetett vele.
2007 július 30., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: Péterváry Ádám

"Szabadság, szerelem" - a magyar kultúra Kínában

A magyar kultúra követei: Lady Valerie Solti, Fehér László, Fischer Iván, Kertész Imre, Kocsis Zoltán, Sebestyén Márta, valamint számos kiemelkedő együttes kapott meghívást Kínába a Magyar Évad kulturális programjainak keretében.
2007 március 1., 00:00
Klasszikus magazin Szerző: Péterváry Ádám

Ha Bartókról beszélünk, Liszt megkerülhetetlen

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar február 5. és 7. között rövid turnéra utazott Ausztriába, hogy 6-án este a linzi Brucknerhausban adjon koncertet. A programban Bartók és Liszt művei szerepeltek – ez utóbbitól néhány, eredetileg zomgorára írott darab is, melyek az est karmestere és szólistája, Kocsis Zoltán hangszerelésében hangzottak el. Vele beszélgetett Linzben Péterváry Ádám.
2007 február 27., 00:00
Klasszikus magazin Szerző: Péterváry Ádám

Képriport Linzből

A Nemzeti Filharmonikusok február 6-án Linzben jártak, ahol a Brucknerhaus nagytermében adtak koncertet. De hogy ne csak a szavak beszéljenek, íme néhány kép a nagysikerű koncertről.
2006 június 23., 00:00
Klasszikus magazin Szerző: Péterváry Ádám

In memoriam Ligeti György

A huszadik századi zene egyik legnagyobb alkotója, Ligeti György vett örök búcsút tőlünk a közelmúltban. Nyolcvanharmadik születésnapja után nem sokkal a zene városában, Bécsben érte a halál, amely hosszan tartó és súlyos betegség után szólította el őt. Öröksége, amit ránk hagyott ajándék, forrás és tanulság.

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink