Összesen 15 találat erre:

Összesen 15 találat erre:

2007 szeptember 11., 00:00
Jazz/World hírek Szerző: hMK

Zene a hét tengeren át

Kevés olyan ember van, akinek ne pezsdítené fel vérkeringését a hagyományos roma zene bármelyik formája. A magyar cigányság zenéje összetéveszthetetlen karakterrel rendelkezik, mégsem kell elmélyült kutatás ahhoz, hogy számtalan közös vonást találjunk benne a perzsa vagy az indiai zenével. Homályos mítoszok keringenek a zenekedvelők köreiben a cigány nép és a cigány zene indiai eredetéről. Mik a közös pontok, mik az altérések, és vajon hol helyezkedik el ezen a nagyívű zenei térképen a Kárpát-medence romáinak tradíciója?
2004 november 29., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: hMK

Bobby McFerrin újra Magyarországon?

2005. február 20. – igen, ezt a mágikus dátumot kell megjegyezniük azoknak, akik Bobby McFerrint élőben akarják látni és hallani. A tervezett helyszín ezúttal a Budapest Kongresszusi Központ, a műsor pedig egész estés, egyszemélyes, egymikrofonos szólókoncert – amúgy Bobby-módra.
2004 június 21., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: hMK

Kuba újra Budapesten

A tavalyi, tematikus WOMUFE után idén újra 100% kubai zenét importál Budapestre az ország egyik legszínvonalasabb világzenei fesztiválja. Június 29-én őrült karibi hangulat várható a Budai Parkszínpadon.
2004 június 2., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: hMK

Meghalt Elvin Jones

Május 18-án a jazzdob egyik korszakos, meghatározó alakja távozott. Elvin Jones játékát John Coltrane kvartettjében ismerte meg a világ. Meghatározó zenész személyiség, még előttünk lévő évtizedekre is útmutató életmű – Elvin Jones 77 évet élt.
2004 május 18., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: hMK

Bobby McFerrin új honlapja

Tartalmas, bár kissé nehézkesen elérhető honlapról tudhatunk meg mindent, ami az énekes fenoménnal kapcsolatos. Bobby McFerrin május 24-én Budapestre látogat, nem árt előtte megismerkedni a tevékenységével.
2004 május 14., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: hMK

Két vonós, egy...

Lajkó Félix és zenekara a romániai származású hegedűművésszel, Alexander Balanescuval közösen lép fel május 19-én, szerdán az A38 hajón. A május 19-ei este nem kevesebbet ígér, mint hogy Kelet-Európa két rendkívüli hegedűvirtuóza egy közös koncerttel örvendezteti meg a közönséget.
2004 május 11., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: hMK

A Mike Stern Band újra Budapesten

A Világsztárok a Millenárison sorozat egyik visszatérő vendége Mike Stern, aki zenekarával ismét koncertezik Budapesten, ezúttal május 17-én, hétfőn. Stern 2002 végén új, Voices című lemezét mutatta be. Az időzítés most is jó, hiszen Stern legújabb lemeze – These Times címmel – az idei év elején jelent meg.
2004 május 10., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: hMK

Az elektromos jazzgitár egyik úttörője eltávozott

80 éves korában, május 6-án, San Diego-i otthonában meghalt Barney Kessel, a jazzgitár egyik meghatározó amerikai művésze. Kessel olyan korszakalkotó szólisták kísérője volt évtizedeken át, mint a zongorista Art Tatum vagy Oscar Peterson, a szaxofonos Charlie Parker, a klarinétos Artie Shaw.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Zenés színház

Gyönyörű színházban kap helyet Bayreuth második operafesztiválja

Újabb operafesztivál kezdődik Bayreuthban 2020-ban. A Bayreuthi Ünnepi Játékok mellett ősztől a Bayreuth Barokk is várja a komolyzene kedvelőit.
Klasszikus

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Jazz/World

Cseh Tamás fia is színpadra lép a magyar kultúra napján édesapja dalaival

Születésének 77. évfordulóján Cseh Tamásra emlékeznek a Kolibri Színházban január 22-én, a magyar kultúra napján.
Könyv

Volt rendőr és mosogatott is az 1984 írója

Szemben állt az imperializmussal és az osztálytársadalommal, ugyanakkor támadta a szervezett szocialista mozgalom legtöbb formáját. 1950. január 21-én hunyt el George Orwell angol író, kritikus, újságíró, az Állatfarm szerzője.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében