Összesen 15 találat erre:

Összesen 15 találat erre:

2007 szeptember 11., 00:00
Jazz/World hírek Szerző: hMK

Zene a hét tengeren át

Kevés olyan ember van, akinek ne pezsdítené fel vérkeringését a hagyományos roma zene bármelyik formája. A magyar cigányság zenéje összetéveszthetetlen karakterrel rendelkezik, mégsem kell elmélyült kutatás ahhoz, hogy számtalan közös vonást találjunk benne a perzsa vagy az indiai zenével. Homályos mítoszok keringenek a zenekedvelők köreiben a cigány nép és a cigány zene indiai eredetéről. Mik a közös pontok, mik az altérések, és vajon hol helyezkedik el ezen a nagyívű zenei térképen a Kárpát-medence romáinak tradíciója?
2004 november 29., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: hMK

Bobby McFerrin újra Magyarországon?

2005. február 20. – igen, ezt a mágikus dátumot kell megjegyezniük azoknak, akik Bobby McFerrint élőben akarják látni és hallani. A tervezett helyszín ezúttal a Budapest Kongresszusi Központ, a műsor pedig egész estés, egyszemélyes, egymikrofonos szólókoncert – amúgy Bobby-módra.
2004 június 21., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: hMK

Kuba újra Budapesten

A tavalyi, tematikus WOMUFE után idén újra 100% kubai zenét importál Budapestre az ország egyik legszínvonalasabb világzenei fesztiválja. Június 29-én őrült karibi hangulat várható a Budai Parkszínpadon.
2004 június 2., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: hMK

Meghalt Elvin Jones

Május 18-án a jazzdob egyik korszakos, meghatározó alakja távozott. Elvin Jones játékát John Coltrane kvartettjében ismerte meg a világ. Meghatározó zenész személyiség, még előttünk lévő évtizedekre is útmutató életmű – Elvin Jones 77 évet élt.
2004 május 18., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: hMK

Bobby McFerrin új honlapja

Tartalmas, bár kissé nehézkesen elérhető honlapról tudhatunk meg mindent, ami az énekes fenoménnal kapcsolatos. Bobby McFerrin május 24-én Budapestre látogat, nem árt előtte megismerkedni a tevékenységével.
2004 május 14., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: hMK

Két vonós, egy...

Lajkó Félix és zenekara a romániai származású hegedűművésszel, Alexander Balanescuval közösen lép fel május 19-én, szerdán az A38 hajón. A május 19-ei este nem kevesebbet ígér, mint hogy Kelet-Európa két rendkívüli hegedűvirtuóza egy közös koncerttel örvendezteti meg a közönséget.
2004 május 11., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: hMK

A Mike Stern Band újra Budapesten

A Világsztárok a Millenárison sorozat egyik visszatérő vendége Mike Stern, aki zenekarával ismét koncertezik Budapesten, ezúttal május 17-én, hétfőn. Stern 2002 végén új, Voices című lemezét mutatta be. Az időzítés most is jó, hiszen Stern legújabb lemeze – These Times címmel – az idei év elején jelent meg.
2004 május 10., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: hMK

Az elektromos jazzgitár egyik úttörője eltávozott

80 éves korában, május 6-án, San Diego-i otthonában meghalt Barney Kessel, a jazzgitár egyik meghatározó amerikai művésze. Kessel olyan korszakalkotó szólisták kísérője volt évtizedeken át, mint a zongorista Art Tatum vagy Oscar Peterson, a szaxofonos Charlie Parker, a klarinétos Artie Shaw.

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Klasszikus

Vajda Gergely a francia Ars Nova újzenei együttes rezidens művésze lett

Évente három-négy alkalommal vezényli majd az együttest, első közös koncertjükön pedig Kurtág György-művek hangzanak el.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében