Összesen 19 találat erre:

Összesen 19 találat erre:

2007 május 15., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: Szászi Júlia

"Teljes értékű, tökéletes estéket tervezünk"

Hartmut Schörghofer, rendező és látványtervezővel beszélgetett Bécsben Szászi Júlia.
2007 január 20., 00:00
Zenés színház lapszemle Szerző: Szászi Júlia

Áll a bál a bécsi operabál körül

Eddig se a nincstelenek rendezvénye volt a bécsi operabál, az idei évtől azonban a tehetősek is meggondolják, vegyenek-e páholyjegyet, s ezzel támogassák-e a rendezvényt: egy váratlan húzással több mint a kétszeresére emelték az árat.
2006 szeptember 18., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Szászi Júlia

Kismarton sztárjai: Haydn és Händel

Pedig az osztrák zenekritikusok nem arról híresek, hogy az egekig magasztalnak egy nem ausztriai művészt. Az idei Haydn-fesztivál a korábbiak sikerét is felülmúlta, s feltűnően sok látogatót vonzott Angliából.
2006 április 29., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Szászi Júlia

Maraton Mozartra

Az idén Mozart nélkül Ausztriában semmi nem megy. Így aztán nem csoda, hogy Ausztria büszkesége, a 250 éve született zeneszerző-zseni a 23. bécsi maratoni futóversenyen is jelen van. Ha nem is a 42 kilométeres táv teljes hosszán, de a fontosabb pontokon esetenként pár kilométeren át szól a zene. Meglepetésről szó sincs: jó előre pontosan tudható, mely szakaszon milyen Mozart-művek csendülnek fel, miközben a gondos szervezők nem hagyták figyelmen kívül a más műfajok kedvelőinek igényeit sem: vannak részek, ahol popzene szól - a Bécs rádió műsora -, ismét máshol pedig a futók és a bámészkodók élvezhetik a versennyel egyidejű koncertmaraton élő közvetítését.
2005 december 27., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Szászi Júlia

Mozart mindenütt

Ünnepi maraton utcán és koncertteremben A bécsi Volkstheater közönsége estéről estére végigszomorkodhatja Wolfgang Amadeus Mozart tragikus halálát: a hivatalos jubileumi év még el sem kezdődött, a színház máris műsorára tűzte Peter Shaffer Amadeus című sikerdarabját, amely bőséges teret ad a muzsikuszseni megpróbáltatásainak, ellenségei, elsősorban Salieri ármánykodása miatti sanyarú sorsának.
2005 augusztus 25., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Szászi Júlia

Mindenütt Mozart, mégpedig másként

Elvisszük a zenét azoknak, akik maguk ilyen-olyan okokból korlátozottak a mozgásukban. Jeges rémület kerítette hatalmába Mozart zenéjének szerelmeseit az idei Salzburgi Fesztivál Varázsfuvola-előadása után: vajon ezt hozza majd a 2006-os jubileumi év? A "mindenáron más" szándékát, amely aligha egyezik a szerző elképzelésével?
2005 július 8., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Szászi Júlia

Welser-Möst a zürichi operaházat erősíti

Bécs és Salzburg hiába harcolt érte - Zürichnek sikerült: Franz Welser-Möst szeptembertől a svájci nagyváros operaházának zenei főigazgatója.
2004 december 31., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: Szászi Júlia

Újévi koncert Bécsben

Egyre több helyen irigyelték meg a bécsi babérokat, és rendeznek újévi koncertet. Az igazi azonban mégis az osztrák fõváros legszebb koncerttermének január 1-jei hangversenye marad. Ezt bizonyítja, hogy a saját rendezvények ellenére az ideit, a 65.-et is a világ több mint negyven televíziója közvetíti, köztük a Magyar Televízió 1-es csatornája és a Duna TV is.

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében