Összesen 11 találat erre:

Összesen 11 találat erre:

2007 március 10., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: Scholz Anna

Itáliai temperamentum és francia kifinomultság

"Az olaszok a zenében amennyire tudják, a szenvedélyeket és a lélek, a szellem érzelmeit ábrázolják… mi franciák megelégszünk azzal, hogy a fülnek hízelegjünk" – foglalja össze Marin Mersenne 1636-ban a zenei barokk két vezető stílusának jellemzőit. A 21. század elején sem kell csodálkoznunk az elegáns, kissé hűvös francia és az érzelemdús, olykor féktelen olasz stílus effajta szembeállításán – a két nemzet alapkaraktere az eltelt évszázadok alatt sem változott.
2007 március 6., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Scholz Anna

Rokonok

Lehet, hogy a finnugor őshazát illetően még sok az elvarratlan szál, de most, március elején Bécsben láthatóan együtt voltak finnek, észtek, magyarok: a Collegium Hungaricum, valamint az észt és a finn Nagykövetség rendezésében kulturális események egész sora jöhetett létre a hajdani összetartozás jegyében.
2006 június 3., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Scholz Anna

La Betulia liberata – avagy a Mozart-évforduló Bécsben

Vajon mit szólna Mozart, ha 2006 tavaszán az osztrák fővárosba tévedne? A jelenleg is zajló Wiener Festwochen óriásplakátjának tervezői talán éppen ezt próbálták elképzelni: a városszerte látható hatalmas Mozart-portré szemei ugyanis fennakadtak, mintha a komponista nagy sóhajjal ezt mondaná: „Ez már nekem is sok!“
2006 március 2., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Scholz Anna

Sosztakovics és a cselló

A törékeny, húszas évei elején járó Han-Na Chang csípőre tett kézzel, elszántan és kissé dacosan néz szembe velünk legújabb CD-jének borítójáról. A koreai származású csellista hölgy művészi karakterét – legalábbis a Sosztakovics-lemez tanúsága szerint – remekül ábrázolja a fotó: előadásmódja legtöbbször robbanékony, férfias, olykor egyenesen harcias.
2005 október 9., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Scholz Anna

Tizenhárom nemzet zenéje – az Európai Unió Barokk Zenekara Budapesten

Rendezzünk próbajátékot, válogassuk össze a nemzetközi mezőny legtehetségesebb fiatal muzsikusait, adjunk hozzájuk egy nagynevű karmestert, és hosszabb-rövidebb próbaperiódus után kész a nemzetközi zenekar, indulhat a turné!
2005 június 28., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Scholz Anna

Dalok a szerelemről – francia módra

A neves amerikai mezzoszopránról, Susan Grahamről a Fidelio hasábjain legutóbb Grammy-díjas Ives-albuma kapcsán olvashattunk. Az énekesnő legújabb lemeze, mely francia szerzők – Debussy, Ravel és Chausson – zenekari dalait tartalmazza, megjelenése után nem sokkal máris jelentős sikereket tudhat magáénak: a neves nemzetközi szaklap, a Gramophone részéről 2005 júniusában a megtisztelő Editor’s Choice és a „hónap lemeze” címet is kiérdemelte.
2004 december 18., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Scholz Anna

Voices of Light – Dawn Upshaw új szólóalbuma

„A fény hangjai” – az elővigyázatos zenerajongó ilyen cím hallatán rögtön reklámfogást, „best of” válogatást, komolyzenei örökzöldeket sejt. Ám a tájékozott zenerajongó azt is tudhatja, hogy Dawn Upshaw napjaink vezető szopránénekesnője, aki nemcsak hangjával és technikai felkészültségével, de a zenei különlegességek iránti nyitottságával is kitűnik pályatársai közül. Így joggal merül fel a kérdés, hogy egy ilyen formátumú, kifinomult ízlésű művész miért jelenteti meg albumát ilyen szlogen-szerű, akár előítéleteket is kiváltható címmel?
2004 október 18., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Scholz Anna

Liszt: Krisztus – Élő felvétel?

James Conlon, a magyar zenerajongók körében talán kevéssé ismert amerikai karmester csaknem húsz évvel ezelőtt készült Krisztus-felvételét adta ki újból 2004 nyarán a Warner Classics. A dirigensen kívül a lemez nem kínál sztárelőadókat: a Rotterdami Filharmonikus Zenekart (melynek Conlon a felvétel idején zeneigazgatója volt) és a Szlovák Filharmónia Kórusát hallhatjuk számomra eddig ismeretlen szólisták közreműködésével.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében