Összesen 11 találat erre:

Összesen 11 találat erre:

2007 március 10., 00:00
Klasszikus hírek Szerző: Scholz Anna

Itáliai temperamentum és francia kifinomultság

"Az olaszok a zenében amennyire tudják, a szenvedélyeket és a lélek, a szellem érzelmeit ábrázolják… mi franciák megelégszünk azzal, hogy a fülnek hízelegjünk" – foglalja össze Marin Mersenne 1636-ban a zenei barokk két vezető stílusának jellemzőit. A 21. század elején sem kell csodálkoznunk az elegáns, kissé hűvös francia és az érzelemdús, olykor féktelen olasz stílus effajta szembeállításán – a két nemzet alapkaraktere az eltelt évszázadok alatt sem változott.
2007 március 6., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Scholz Anna

Rokonok

Lehet, hogy a finnugor őshazát illetően még sok az elvarratlan szál, de most, március elején Bécsben láthatóan együtt voltak finnek, észtek, magyarok: a Collegium Hungaricum, valamint az észt és a finn Nagykövetség rendezésében kulturális események egész sora jöhetett létre a hajdani összetartozás jegyében.
2006 június 3., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Scholz Anna

La Betulia liberata – avagy a Mozart-évforduló Bécsben

Vajon mit szólna Mozart, ha 2006 tavaszán az osztrák fővárosba tévedne? A jelenleg is zajló Wiener Festwochen óriásplakátjának tervezői talán éppen ezt próbálták elképzelni: a városszerte látható hatalmas Mozart-portré szemei ugyanis fennakadtak, mintha a komponista nagy sóhajjal ezt mondaná: „Ez már nekem is sok!“
2006 március 2., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Scholz Anna

Sosztakovics és a cselló

A törékeny, húszas évei elején járó Han-Na Chang csípőre tett kézzel, elszántan és kissé dacosan néz szembe velünk legújabb CD-jének borítójáról. A koreai származású csellista hölgy művészi karakterét – legalábbis a Sosztakovics-lemez tanúsága szerint – remekül ábrázolja a fotó: előadásmódja legtöbbször robbanékony, férfias, olykor egyenesen harcias.
2005 október 9., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Scholz Anna

Tizenhárom nemzet zenéje – az Európai Unió Barokk Zenekara Budapesten

Rendezzünk próbajátékot, válogassuk össze a nemzetközi mezőny legtehetségesebb fiatal muzsikusait, adjunk hozzájuk egy nagynevű karmestert, és hosszabb-rövidebb próbaperiódus után kész a nemzetközi zenekar, indulhat a turné!
2005 június 28., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Scholz Anna

Dalok a szerelemről – francia módra

A neves amerikai mezzoszopránról, Susan Grahamről a Fidelio hasábjain legutóbb Grammy-díjas Ives-albuma kapcsán olvashattunk. Az énekesnő legújabb lemeze, mely francia szerzők – Debussy, Ravel és Chausson – zenekari dalait tartalmazza, megjelenése után nem sokkal máris jelentős sikereket tudhat magáénak: a neves nemzetközi szaklap, a Gramophone részéről 2005 júniusában a megtisztelő Editor’s Choice és a „hónap lemeze” címet is kiérdemelte.
2004 december 18., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Scholz Anna

Voices of Light – Dawn Upshaw új szólóalbuma

„A fény hangjai” – az elővigyázatos zenerajongó ilyen cím hallatán rögtön reklámfogást, „best of” válogatást, komolyzenei örökzöldeket sejt. Ám a tájékozott zenerajongó azt is tudhatja, hogy Dawn Upshaw napjaink vezető szopránénekesnője, aki nemcsak hangjával és technikai felkészültségével, de a zenei különlegességek iránti nyitottságával is kitűnik pályatársai közül. Így joggal merül fel a kérdés, hogy egy ilyen formátumú, kifinomult ízlésű művész miért jelenteti meg albumát ilyen szlogen-szerű, akár előítéleteket is kiváltható címmel?
2004 október 18., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Scholz Anna

Liszt: Krisztus – Élő felvétel?

James Conlon, a magyar zenerajongók körében talán kevéssé ismert amerikai karmester csaknem húsz évvel ezelőtt készült Krisztus-felvételét adta ki újból 2004 nyarán a Warner Classics. A dirigensen kívül a lemez nem kínál sztárelőadókat: a Rotterdami Filharmonikus Zenekart (melynek Conlon a felvétel idején zeneigazgatója volt) és a Szlovák Filharmónia Kórusát hallhatjuk számomra eddig ismeretlen szólisták közreműködésével.

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében