Összesen 15 találat erre:

Összesen 15 találat erre:

2006 október 26., 00:00
Zenés színház lapszemle Szerző: V. Nagy Viktória

Operaház-megálló

Vass Lajos elbukott a szolnoki polgármester-választáson, így - legalábbis az év végéig mindenképpen - az Operaház miniszteri biztosa, első embere marad. Kérdés azonban, hogy pénz és koncepció nélkül lehet-e bármit tenni a színház fejlesztéséért.
2005 december 22., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: V. Nagy Viktória

Fekete év

Kulturális miniszternek lenni Magyarországon embert próbáló feladat. Az elmúlt tizenöt év - és hat kormány - alatt eddig nyolcszor történt váltás ezen a poszton, a jelenleg regnáló Bozóki András pedig a szocialista-szabad demokrata kormánykoalícióban már a harmadik személy, aki a kulturális tárcát irányítja.
2005 november 24., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: V. Nagy Viktória

A századforduló hangjai

Bár szinte állandóan úton van, minden évadban igyekszik meglepni az itthoni zenerajongókat is. Legutóbb négy koncertből álló sorozatot indított a Zeneakadémián. Várjon Dénes zongoraművésszel erről a vállalkozásról és pályájáról beszélgettünk.
2005 szeptember 8., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: V. Nagy Viktória

Túlélésre játszanak

A Bozóki András vezette kulturális tárcához tartozó közművelődési intézmények a túlélésért küzdenek az utolsó negyedévben.
2005 augusztus 11., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: V. Nagy Viktória

Edita királynő

Több okból is nagy érdeklődés előzi meg a Nemzeti Hangversenyterem szeptember 10-i programját. Egyrészt, mert Donizetti ritkán hallható operája, a Roberto Devereux lesz műsoron, másrészt, mert a női főszereplőt a világhírű szoprán, Edita Gruberova kelti életre.
2005 június 9., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: V. Nagy Viktória

Lélek - hasadva

A Gólyakalifa a Magyar Állami Operaházban. Zeneszerző: Gyöngyösi Levente. Rendezte: Harangi Mária. Librettó: Balla Zsófia. Díszlet: Csikós Attila. Jelmez: Nagy Viktória. Főbb szereplők: Sólyom-Nagy Máté, Ambrus Ákos, Herczenik Anna.
2004 október 7., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: V. Nagy Viktória

Bayreuthi csillagunk

Németh Judit a pályájáról, a szerepeiről és a Wagner-szentélyről Igaz, hogy Fricka, Waltraute, Ortrud, Vénusz és Kundry után most épp Sieglindére készül, de nem csak Wagner-szerepeket énekel Németh Judit. Beszélgetésünkkor például - a Moldován Domokos vezette Budapesti Kamaraopera produkciójában - Monteverdi Poppea megkoronázása című művének császárnéját próbálta a kiscelli barokk romtemplomban.
2004 május 13., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: V. Nagy Viktória

Torinói magyar hangok

"HA NEM IS OLYAN OLASZ, mint Olaszország többi része, mindenesetre olaszabb, mint bármi más Olaszföldön kívül" - írta az amerikai születésű, de élete nagy részét Európában töltő író, Herny James Torinóról. Ma leginkább a Fiat, a Juventus és Jézus Krisztus halotti leple tartozik a leggyakoribb válaszok közé, a "Mi jut eszébe Torinóról?" kérdésre. A tájékozottabbak hozzáteszik a 2006-os téli olimpiát, aki pedig egy kicsit jártas a magyar történelemben, nem felejti el megemlíteni "a turini remetét", Kossuth Lajost sem.

Legnépszerűbb

Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Jazz/World

Coltrane újabb meglepetése az utókornak a Blue World című album

Szeptember 27-én újabb, eddig kiadatlan Coltrane-album lát napvilágot. Hallgasd meg a cikkben a címadó dalt!
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében