Összesen 15 találat erre:

Összesen 15 találat erre:

2006 október 26., 00:00
Zenés színház lapszemle Szerző: V. Nagy Viktória

Operaház-megálló

Vass Lajos elbukott a szolnoki polgármester-választáson, így - legalábbis az év végéig mindenképpen - az Operaház miniszteri biztosa, első embere marad. Kérdés azonban, hogy pénz és koncepció nélkül lehet-e bármit tenni a színház fejlesztéséért.
2005 december 22., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: V. Nagy Viktória

Fekete év

Kulturális miniszternek lenni Magyarországon embert próbáló feladat. Az elmúlt tizenöt év - és hat kormány - alatt eddig nyolcszor történt váltás ezen a poszton, a jelenleg regnáló Bozóki András pedig a szocialista-szabad demokrata kormánykoalícióban már a harmadik személy, aki a kulturális tárcát irányítja.
2005 november 24., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: V. Nagy Viktória

A századforduló hangjai

Bár szinte állandóan úton van, minden évadban igyekszik meglepni az itthoni zenerajongókat is. Legutóbb négy koncertből álló sorozatot indított a Zeneakadémián. Várjon Dénes zongoraművésszel erről a vállalkozásról és pályájáról beszélgettünk.
2005 szeptember 8., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: V. Nagy Viktória

Túlélésre játszanak

A Bozóki András vezette kulturális tárcához tartozó közművelődési intézmények a túlélésért küzdenek az utolsó negyedévben.
2005 augusztus 11., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: V. Nagy Viktória

Edita királynő

Több okból is nagy érdeklődés előzi meg a Nemzeti Hangversenyterem szeptember 10-i programját. Egyrészt, mert Donizetti ritkán hallható operája, a Roberto Devereux lesz műsoron, másrészt, mert a női főszereplőt a világhírű szoprán, Edita Gruberova kelti életre.
2005 június 9., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: V. Nagy Viktória

Lélek - hasadva

A Gólyakalifa a Magyar Állami Operaházban. Zeneszerző: Gyöngyösi Levente. Rendezte: Harangi Mária. Librettó: Balla Zsófia. Díszlet: Csikós Attila. Jelmez: Nagy Viktória. Főbb szereplők: Sólyom-Nagy Máté, Ambrus Ákos, Herczenik Anna.
2004 október 7., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: V. Nagy Viktória

Bayreuthi csillagunk

Németh Judit a pályájáról, a szerepeiről és a Wagner-szentélyről Igaz, hogy Fricka, Waltraute, Ortrud, Vénusz és Kundry után most épp Sieglindére készül, de nem csak Wagner-szerepeket énekel Németh Judit. Beszélgetésünkkor például - a Moldován Domokos vezette Budapesti Kamaraopera produkciójában - Monteverdi Poppea megkoronázása című művének császárnéját próbálta a kiscelli barokk romtemplomban.
2004 május 13., 00:00
Klasszikus lapszemle Szerző: V. Nagy Viktória

Torinói magyar hangok

"HA NEM IS OLYAN OLASZ, mint Olaszország többi része, mindenesetre olaszabb, mint bármi más Olaszföldön kívül" - írta az amerikai születésű, de élete nagy részét Európában töltő író, Herny James Torinóról. Ma leginkább a Fiat, a Juventus és Jézus Krisztus halotti leple tartozik a leggyakoribb válaszok közé, a "Mi jut eszébe Torinóról?" kérdésre. A tájékozottabbak hozzáteszik a 2006-os téli olimpiát, aki pedig egy kicsit jártas a magyar történelemben, nem felejti el megemlíteni "a turini remetét", Kossuth Lajost sem.

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Fidelio Tours

Több mint félszáz program a Zempléni Fesztiválon

Komolyzenei és jazzkoncertek, színházi és irodalmi estek, kiállítások mellett családi és gasztronómiai kínálat várja az érdeklődőket augusztus 14. és 23. között.
Jazz/World

A boglári közönséget táncoltatja meg pénteken a Budapest Bár

Azt már egyértelműen láthatjuk, hogy 2020 nem a nagykoncertek és a többezres fesztiválok éve, de a Budapest Bár legénysége ebben a nehéz helyzetben sem maradt tétlen. Az utóbbi hónapokban tökéletesítették friss lemezük dalait és előkészítettek egy koncertszínházi darabot, amit augusztusban és szeptemberben több ízben is meghallgathatunk. Legközelebb 7-én, pénteken lépnek fel Balatonbogláron, a Kultkikötő 15. születésnapján. A zenekar vezetőjével, Farkas Robival beszélgettünk.
Jazz/World

Tizenhét ember szíve egy akkordban - Beszélgetés Bacsó Kristóffal

Elvégezte a Liszt Ferenc Zeneakadémiát és a Berklee College of Music-ot, bizonyított a francia és az amerikai komolyzenei színtéren, londoni, barcelonai és pescarai jazz fesztiválokon nyűgözte le a szakmát, Orszáczky- és Artisjus-díjban részesült, és különböző formációival eddig négy saját lemezt jelentetett meg. Bacsó Kristóf szaxofonista és zeneszerző jelenleg a Modern Art Orchestra művésze – zenei pályafutásáról, a MAO-val közös munkájáról, jövőbeni terveiről beszélgettünk.
Zenés színház

Fontos, hogy a magyar lelkünk is benne legyen ezekben az előadásokban

A Budavári Palotakoncert meghívott vendégeként augusztus 8-án két erdélyi művész, Hary Judit és Fülöp Márton is szívhez szóló, emlékezetes élményt nyújtó produkciókkal készül megajándékozni az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. A Kolozsvári Magyar Opera művészeivel a közelgő gála kapcsán arról is beszélgettünk, hogy határon túli magyarokként miért kiemelkedő fontosságú számukra ez a találkozás és maga az operett műfaj.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében