Összesen 15 találat erre:

Összesen 15 találat erre:

2006 június 27., 00:00
Klasszikus kritika Szerző: Balázs Miklós

Azért a víz az úr

A „barokk slágerek” sorában bizonyára a Négy évszaké az első hely. De alighanem a dobogó második fokára legalább ugyanilyen magától értetődően és ellentmondást nem tűrően kapaszkodna fel G. F. Händel Vízi- és Tűzijátékzenéje (1715/17 ill. 1749) – mondjuk Bach zenekari szvitjeivel vagy Brandenburgi versenyeivel holtversenyben –, melyeknek népszerűsége már-már vetekszik a sokat emlegetett Négy évszakéval.
2006 február 17., 00:00
Zenés színház nezoter Szerző: Balázs Miklós

Jancsi és Juliska – a romantika provokációja

„Die Hexerei ist nun vorbei" A puszta anyagiakon túl mi egyéb ok is lehetne egy-egy sok évtizede rögzített operafelvételt korszerűen „remasterelve” és tetszetősen újracsomagolva ismét forgalomba hozni, minthogy kiszolgáljunk egy folyamatosan jelen lévő újrahallgatás-igényt, amely a múlt és a félmúlt ízlésére támaszkodva a „régi nagyok” legendáriumának igézetében él.
2006 január 24., 00:00
Klasszikus nezoter Szerző: Balázs Miklós

Csak hagyma vagy

„Du er ingen kejser; du er en log. / Nu vil jeg skalle dig, kare min Peer! – „Dehogy is vagy császár, Peer; csak hagyma vagy. / S most, kedvesem, meghántalak itt!” – veti oda a címszereplőnek a drámai költemény allegorikus figurája, a Gomböntő.
2006 január 18., 00:00
Klasszikus nezoter Szerző: Balázs Miklós

A Nagy Októberik

„Én amellett vagyok, hogy zeneszerzőink muzsikája mindenekelőtt mélyen eszmei és tartalmas legyen, tehát széles értelemben programszerű is." (Dmitrij Sosztakovics)
2005 szeptember 2., 00:00
Klasszikus nezoter Szerző: Balázs Miklós

Bartók, tea, aprósütemény

A Naxos gondolt egy merészet és tizenkilencre lapot kért. Alig vettük ki a Glass-CD-t a lejátszóból, alig száradt meg a festék a Brahms-lemez borítóján, ismét itt egy újabb csemege: Marin Alsop Bartók Béla műveiből készítette legújabb lemezét. Ahogy mondani szokták, ütni kell a vasat, amíg meleg, Alsop neve benne van a köztudatban, a maestra népszerűsége folyamatosan nő, kiadója nem véletlenül időzítette 2005 tavaszára a pokolian nehéz művekből összeállított kiadvány piacra dobását – két évvel azután, hogy a tekintélyes Gramophone az év művészének választotta az idén negyvennyolc éves amerikai dirigenst. Alsop azóta elnyerte a Baltimore-i Szimfonikusok zeneigazgatói állását. Ez pedig önmagában is tiszteletre méltó teljesítmény.
2005 augusztus 31., 00:00
Klasszikus nezoter Szerző: Balázs Miklós

Scenes de la vie de boheme

A Teatro alla Scala ezen Bohémélet-előadását 2003 februárjában rögzítették, a TDK mégis közel két évet várt a megjelentetésével. Ez talán az amúgy nem csekély konkurenciával is indokolható. A Puccini remekéből készült hangfelvételeknek jó ideje se szeri se száma, ma azonban már dvd-n is kapható egy-két említésre érdemes produkció: többek között a San Francisco-i Opera előadása a század ünnepelt Rodolfójával, Pavarottival, ahol Freni és Gyaurov a partnerei, vagy egy Metropolitan-rögzítés a Deutsche Grammophonnál, ahol Pavarotti mellett Mirella Freni és Invar Wixell szerepel.
2005 augusztus 22., 00:00
Klasszikus nezoter Szerző: Balázs Miklós

A középszerűség nosztalgiája

A Harmonia Mundi nemrégiben Hermann Scherchen dirigálásával egy 1965-ös párizsi koncert felvételével gazdagította Mahler V. szimfóniájának amúgy is tekintélyes méretűre duzzadt diszkográfiáját. Pocsék lemez volt. Akkor azt hittem, ennél rosszabb már nem jöhet. Bernard Haitink, úgy tűnik, legújabb lemezén Scherchen dicstelen babérjaira tör.
2005 augusztus 3., 00:00
Klasszikus nezoter Szerző: Balázs Miklós

Szovjet karmester, orosz arisztokrata – Jevgenyij Mravinszkij

A század nagy karmestereinek sorában Mravinszkij neve gyakran elhangzik. Noha jóval kevesebb szó esik róla, mint német vagy angol kor- és pályatársairól, akik ismerik művészetét, bizonyosan nem vitatják: az orosz mesternek ott a helye a legnagyobbak között. 2003-ban, születésének századik évfordulóján, néhány kisebb kiadványtól és Dennis Marks dokumentumfilmjétől eltekintve nyugaton meglehetősen kevés, s Oroszországban sem sokkal több megmozdulás jelezte az akkor 15 éve halott dirigensre való méltó megemlékezést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Klasszikus

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.

Nyomtatott magazinjaink