Klasszikus

Bach és Mozart mindenkié – Lucas Debargue a Concerto Budapesttel lép fel

2023.02.14. 09:40
Ajánlom
Február 18-án és 19-én a korántsem „szabvány szerinti” fiatal zongoravirtuóz, Lucas Debargue ad koncertet a Zeneakadémián a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekarral. A koncertet dirigáló Kossuth- és Prima Primissima díjas Keller András Mozart C-dúr (K. 503) zongoraversenye és Szymanowski IV. szimfóniája (Symphonie Concertante, op. 60) mellett Bach VI. brandenburgi versenyével és a koncertmestert is szólóhoz juttató Mahler-Adagióval (a befejezetlen X. szimfóniából) teszi egyedülállóan gazdaggá a programot. Lucas Debargue zongoraművésszel Bojta Zsuzsanna beszélgetett.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Lucas Debargue – a koncertek szólistája – a Concerto Budapest visszatérő vendége. A párizsi születésű művész nem zenészcsaládból származik, zongorán csupán tizenegy éves korában kezdett játszani, ám tizenöt évesen, megfelelő mentor híján félbe is hagyta tanulmányait.

Basszusgitározott egy rockzenekarban, majd bölcsészdiplomát szerzett, és csak 2010-ben, húszévesen tért vissza a zongorázáshoz.

Lucas Debargue hihetetlen tehetségét, művészi látásmódját és alkotói szabadságát a 2015-ös moszkvai Csajkovszkij Nemzetközi Versenyen nyújtott teljesítménye is bizonyította, ahol előkelő helyezése mellett a Moszkvai Zenekritikusok Szövetségének különdíjával tüntették ki. A művész mára a világ legrangosabb helyszínein a legkiválóbb zenekarok ünnepelt szólistája.

LucasDebargue_c_BernardBonnefon-145947.jpg

Lucas Debargue (Fotó/Forrás: Bernard Bonnefon / Concerto Budapest)

„Ahhoz, hogy a zene hasson ránk, nem szükséges semmilyen háttértudás, csak elmélyült figyelem” – vallja Debargue. „Napjaink koncertlátogató közönsége egy rendkívül szűk, jómódú, értelmiségi réteg, ráadásul a korosztály is egyre inkább kifelé tolódik. Pedig

a klasszikus zene ugyanúgy eljuthat bárkinek a szívéhez, mint a manapság kedveltebb műfajok, a rock, a pop vagy a jazz.

A magát más műfajokban is kipróbáló művész egy alkalommal így nyilatkozott a könnyűzenével kapcsolatban: „Nagyon kedvelem ezeket a műfajokat, és óriási értéke van annak is, ha valaki három perc alatt át tud adni valami fontosat. A klasszikus zenének ennél nyilvánvalóan több időre van szüksége, cserébe igazán mélyen meg tudja mozgatni az emberek lelkét.” A koncert első felében elhangzó művek zeneszerzőivel kapcsolatban megfogalmazott véleménye egészen különleges kontextusba helyezi Bach és Mozart szerepét a napi aktualitások fényében:

Fontos lenne, hogy az emberek rájöjjenek, nem kell egy ajtót bezárni ahhoz, hogy egy másikat kinyissunk.

Az egész világunk más lenne, ha ezt megértenénk. Bach és Mozart mindenkié. Feketéké, fehéreké, férfiaké és nőké. Meggyőződésem, hogy ha ezt nem felejtettük volna el, nem lenne most ennyi kérdőjel az egyenlőség körül.”

ConcertoBudapest_c_PosztosJanos_20230128-150130.jpg

Concerto Budapest (Fotó/Forrás: Posztós János / Concerto Budapest)

Lucas Debargue nem szokványos életútjával példaértékű a fiatalabb generációk számra is. A klasszikus zene szerepét a ma emberének életében a spiritualitáson keresztül megközelítő művész így fogalmazza meg ars poeticáját: „Sokan elalváshoz hallgatnak klasszikus zenét.

Szép dolog, ha a zene megnyugvást és békét tud adni, de én úgy érzem, ébren kell maradnunk.

A klasszikus zene segít a lélek mélyebb rétegeibe jutni, fókuszálni, meditálni, de nem aludni. Inkább felébredni. Spirituális értelemben. Ez az, amit én valójában hivatásomnak tekintek. Hogy az emberek jobban érezzék magukat a zene felfedezése által, és eltűnjön a belső üresség.”

Lucas Debargue és a Concerto Budapest két koncertje 2023. február 18-án és 19-én 19:30-kor kezdődik a Zeneakadémián.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Lucas Debargue (Forrás: Concerto Budapest)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Simon Izabella és Várjon Dénes kurátori hétvégéje következik a Magyar Zene Házában

Folytatódik a Magyar Zene Háza sorozata, amelyben neves művészek válogatják össze egy-egy hétvége programját. Március 9-én és 10-én a Simon Izabella–Várjon Dénes zongoraművész házaspár gyerekek és felnőttek számára is készül zenei csemegékkel.
Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.