Klasszikus

Bach és Mozart mindenkié – Lucas Debargue a Concerto Budapesttel lép fel

2023.02.14. 09:40
Ajánlom
Február 18-án és 19-én a korántsem „szabvány szerinti” fiatal zongoravirtuóz, Lucas Debargue ad koncertet a Zeneakadémián a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekarral. A koncertet dirigáló Kossuth- és Prima Primissima díjas Keller András Mozart C-dúr (K. 503) zongoraversenye és Szymanowski IV. szimfóniája (Symphonie Concertante, op. 60) mellett Bach VI. brandenburgi versenyével és a koncertmestert is szólóhoz juttató Mahler-Adagióval (a befejezetlen X. szimfóniából) teszi egyedülállóan gazdaggá a programot. Lucas Debargue zongoraművésszel Bojta Zsuzsanna beszélgetett.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Lucas Debargue – a koncertek szólistája – a Concerto Budapest visszatérő vendége. A párizsi születésű művész nem zenészcsaládból származik, zongorán csupán tizenegy éves korában kezdett játszani, ám tizenöt évesen, megfelelő mentor híján félbe is hagyta tanulmányait.

Basszusgitározott egy rockzenekarban, majd bölcsészdiplomát szerzett, és csak 2010-ben, húszévesen tért vissza a zongorázáshoz.

Lucas Debargue hihetetlen tehetségét, művészi látásmódját és alkotói szabadságát a 2015-ös moszkvai Csajkovszkij Nemzetközi Versenyen nyújtott teljesítménye is bizonyította, ahol előkelő helyezése mellett a Moszkvai Zenekritikusok Szövetségének különdíjával tüntették ki. A művész mára a világ legrangosabb helyszínein a legkiválóbb zenekarok ünnepelt szólistája.

LucasDebargue_c_BernardBonnefon-145947.jpg

Lucas Debargue (Fotó/Forrás: Bernard Bonnefon / Concerto Budapest)

„Ahhoz, hogy a zene hasson ránk, nem szükséges semmilyen háttértudás, csak elmélyült figyelem” – vallja Debargue. „Napjaink koncertlátogató közönsége egy rendkívül szűk, jómódú, értelmiségi réteg, ráadásul a korosztály is egyre inkább kifelé tolódik. Pedig

a klasszikus zene ugyanúgy eljuthat bárkinek a szívéhez, mint a manapság kedveltebb műfajok, a rock, a pop vagy a jazz.

A magát más műfajokban is kipróbáló művész egy alkalommal így nyilatkozott a könnyűzenével kapcsolatban: „Nagyon kedvelem ezeket a műfajokat, és óriási értéke van annak is, ha valaki három perc alatt át tud adni valami fontosat. A klasszikus zenének ennél nyilvánvalóan több időre van szüksége, cserébe igazán mélyen meg tudja mozgatni az emberek lelkét.” A koncert első felében elhangzó művek zeneszerzőivel kapcsolatban megfogalmazott véleménye egészen különleges kontextusba helyezi Bach és Mozart szerepét a napi aktualitások fényében:

Fontos lenne, hogy az emberek rájöjjenek, nem kell egy ajtót bezárni ahhoz, hogy egy másikat kinyissunk.

Az egész világunk más lenne, ha ezt megértenénk. Bach és Mozart mindenkié. Feketéké, fehéreké, férfiaké és nőké. Meggyőződésem, hogy ha ezt nem felejtettük volna el, nem lenne most ennyi kérdőjel az egyenlőség körül.”

ConcertoBudapest_c_PosztosJanos_20230128-150130.jpg

Concerto Budapest (Fotó/Forrás: Posztós János / Concerto Budapest)

Lucas Debargue nem szokványos életútjával példaértékű a fiatalabb generációk számra is. A klasszikus zene szerepét a ma emberének életében a spiritualitáson keresztül megközelítő művész így fogalmazza meg ars poeticáját: „Sokan elalváshoz hallgatnak klasszikus zenét.

Szép dolog, ha a zene megnyugvást és békét tud adni, de én úgy érzem, ébren kell maradnunk.

A klasszikus zene segít a lélek mélyebb rétegeibe jutni, fókuszálni, meditálni, de nem aludni. Inkább felébredni. Spirituális értelemben. Ez az, amit én valójában hivatásomnak tekintek. Hogy az emberek jobban érezzék magukat a zene felfedezése által, és eltűnjön a belső üresség.”

Lucas Debargue és a Concerto Budapest két koncertje 2023. február 18-án és 19-én 19:30-kor kezdődik a Zeneakadémián.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Lucas Debargue (Forrás: Concerto Budapest)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as sorozat nyitókoncertje A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutat be egy különleges zenei világot.
Klasszikus gyász

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Klasszikus hír

Fesztivállal és versennyel emlékeznek Tallér Zsófia zeneszerzőre

Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált.
Klasszikus interjú

„Ha csinálsz valamit, csináld jól!” – interjú Varga Gilberttel

Varga Gilbert március 24-én a Müpában, 25-én a pécsi Kodály Központban vezényli a Pannon Filharmonikusokat. A világhírű dirigenst Franciaországban értük utol.
Klasszikus interjú

„Csajkovszkij és Rahmanyinov sose támogatná ezt a háborút” – Interjú Oksana Lynivvel

Az ukrán karmester a Concerto Budapesttel lép fel március 17-én a Zeneakadémián, ebből az alkalomból korábbi magyarországi élményeiről, a hangverseny műsorának aktualitásáról és természetesen a hazájában dúló háborúról is beszélgettünk.