Klasszikus

Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourg-i esernyők zeneszerzője

2019.01.26. 12:25
Ajánlom
Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek című zenés filmek zeneszerzője. Nyolcvanhat éves korában szombatra virradóra érte a halál Párizsban.

Több mint 50 éves pályafutása alatt, amely során három Oscar-díjjal tüntették ki, a zeneszerző olyan nagy művészekkel dolgozott, mint Ray Charles, Orson Welles, Jean Cocteau, Frank Sinatra, Charles Trenet és Édith Piaf.

Legrand énekesek zongorakísérőjeként és dalok feldolgozójaként kezdte a pályafutását, majd az új hullám megjelenésekor az 1960-as években filmzenéket kezdett komponálni. Elsősorban Agnes Vardával, Jean-Luc Godard-ral és Jacques Demyvel dolgozott együtt.

GettyImages-536156432-122408.jpg

Michel Legrand Cabourg-ban 2015-ben (Fotó/Forrás: Stephane Cardinale/Corbis/Getty Images)

A francia musical alapjainak számító Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek mellett Legrand szerezte a Szamárbőr című film zeneszerzője is. Ez utóbbi film színpadi változatának betétdalait is ő komponálta.

Michel Legrand háromszor nyerte el az amerikai filmakadémia díját: 1969-ben A Thomas Crown-ügy Les moulins de mon coeur (Szívem malmai) című betétdalt díjazták Oscarral, majd A kamaszkorom legszebb nyarával 1972-ben és a Yentl című filmmel 1984-ben nyerte el a legjobb filmzenéért járó Oscart.

Szőke Nikolett, aki 2016-ban a zeneszerző müpás koncertjének vendége volt, facebook-bejegyzésben búcsúzott a tőle.

szokeniki-123359.jpg

Szőke Nikolett és Michel Legrand (Fotó/Forrás: Sándor Katalin / Szőke Nikolett - Facebook)

Már a reklámnál kiderült, hogy milyen ember, ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy engem külön kiírjanak, ennek köszönhetően Michel Legrand Trio feat. Szőke Nikoletta lett a kiírás. Egy magyarországi interjúban kiemeltette a nevemet, elmondta, hogy azért hívott el, „mert gyönyörű a hangja és nagyszerűen swingel”. Ez szintén egy hatalmas gesztus volt a részéről, ritkán csinálnak ilyeneket az élő legendák. Eljött a szeptember 21-e. A bőgős és a dobos előbb jött a próbára, ő a beállás végén érkezett meg. Nagyon kedvesek voltak, mondták, hogy ne ijedjek meg, egy elég karakán ember, csak lazán vegyem. Így is volt, még azt is mondtam neki, hogy szeretnék improvizálni a Watch What Happens c. dalban. Mondta: „Mutasd”. Mutattam, ő meg rábólintott. A beállás végén homlokon csókolt, mondta, hogy nagyon jó lesz minden. Nyugalmat árasztott, olyan volt, mintha régóta ismertem volna. Eljött az este, és én ott és akkor kiénekeltem a lelkemet is. Nem izgultam, énekesi életem egyik legnagyobb estéjét élem át, ezt meg kell élnem – gondoltam. Ráadásul nagyon sokan írtatok előtte, hogy jöttök és velem lesztek a helyszínen vagy lélekben, és ez szintén fokozta a hangulatomat. A mai napon arra a hírre ébredtem, hogy Michel Legrand távozott a Földről. Utolsó percig koncertezett, utolsó leheletéig a zene töltötte ki az életét. Végtelenül boldog és hálás vagyok, hogy megadatott nekem az az ajándék, hogy vele énekelhettem. Ha már semmi nem fog történni, ezért akkor is minden megérte. Isten Veled, drága Michel Legrand!

Fejléckép: Michel Legrand. Fotó: Michael Putland/Getty Images Hungary

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.