Klasszikus

Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourg-i esernyők zeneszerzője

2019.01.26. 12:25
Ajánlom
Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek című zenés filmek zeneszerzője. Nyolcvanhat éves korában szombatra virradóra érte a halál Párizsban.

Több mint 50 éves pályafutása alatt, amely során három Oscar-díjjal tüntették ki, a zeneszerző olyan nagy művészekkel dolgozott, mint Ray Charles, Orson Welles, Jean Cocteau, Frank Sinatra, Charles Trenet és Édith Piaf.

Legrand énekesek zongorakísérőjeként és dalok feldolgozójaként kezdte a pályafutását, majd az új hullám megjelenésekor az 1960-as években filmzenéket kezdett komponálni. Elsősorban Agnes Vardával, Jean-Luc Godard-ral és Jacques Demyvel dolgozott együtt.

GettyImages-536156432-122408.jpg

Michel Legrand Cabourg-ban 2015-ben (Fotó/Forrás: Stephane Cardinale/Corbis/Getty Images)

A francia musical alapjainak számító Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek mellett Legrand szerezte a Szamárbőr című film zeneszerzője is. Ez utóbbi film színpadi változatának betétdalait is ő komponálta.

Michel Legrand háromszor nyerte el az amerikai filmakadémia díját: 1969-ben A Thomas Crown-ügy Les moulins de mon coeur (Szívem malmai) című betétdalt díjazták Oscarral, majd A kamaszkorom legszebb nyarával 1972-ben és a Yentl című filmmel 1984-ben nyerte el a legjobb filmzenéért járó Oscart.

Szőke Nikolett, aki 2016-ban a zeneszerző müpás koncertjének vendége volt, facebook-bejegyzésben búcsúzott a tőle.

szokeniki-123359.jpg

Szőke Nikolett és Michel Legrand (Fotó/Forrás: Sándor Katalin / Szőke Nikolett - Facebook)

Már a reklámnál kiderült, hogy milyen ember, ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy engem külön kiírjanak, ennek köszönhetően Michel Legrand Trio feat. Szőke Nikoletta lett a kiírás. Egy magyarországi interjúban kiemeltette a nevemet, elmondta, hogy azért hívott el, „mert gyönyörű a hangja és nagyszerűen swingel”. Ez szintén egy hatalmas gesztus volt a részéről, ritkán csinálnak ilyeneket az élő legendák. Eljött a szeptember 21-e. A bőgős és a dobos előbb jött a próbára, ő a beállás végén érkezett meg. Nagyon kedvesek voltak, mondták, hogy ne ijedjek meg, egy elég karakán ember, csak lazán vegyem. Így is volt, még azt is mondtam neki, hogy szeretnék improvizálni a Watch What Happens c. dalban. Mondta: „Mutasd”. Mutattam, ő meg rábólintott. A beállás végén homlokon csókolt, mondta, hogy nagyon jó lesz minden. Nyugalmat árasztott, olyan volt, mintha régóta ismertem volna. Eljött az este, és én ott és akkor kiénekeltem a lelkemet is. Nem izgultam, énekesi életem egyik legnagyobb estéjét élem át, ezt meg kell élnem – gondoltam. Ráadásul nagyon sokan írtatok előtte, hogy jöttök és velem lesztek a helyszínen vagy lélekben, és ez szintén fokozta a hangulatomat. A mai napon arra a hírre ébredtem, hogy Michel Legrand távozott a Földről. Utolsó percig koncertezett, utolsó leheletéig a zene töltötte ki az életét. Végtelenül boldog és hálás vagyok, hogy megadatott nekem az az ajándék, hogy vele énekelhettem. Ha már semmi nem fog történni, ezért akkor is minden megérte. Isten Veled, drága Michel Legrand!

Fejléckép: Michel Legrand. Fotó: Michael Putland/Getty Images Hungary

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.