Klasszikus

Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourg-i esernyők zeneszerzője

2019.01.26. 12:25
Ajánlom
Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek című zenés filmek zeneszerzője. Nyolcvanhat éves korában szombatra virradóra érte a halál Párizsban.

Több mint 50 éves pályafutása alatt, amely során három Oscar-díjjal tüntették ki, a zeneszerző olyan nagy művészekkel dolgozott, mint Ray Charles, Orson Welles, Jean Cocteau, Frank Sinatra, Charles Trenet és Édith Piaf.

Legrand énekesek zongorakísérőjeként és dalok feldolgozójaként kezdte a pályafutását, majd az új hullám megjelenésekor az 1960-as években filmzenéket kezdett komponálni. Elsősorban Agnes Vardával, Jean-Luc Godard-ral és Jacques Demyvel dolgozott együtt.

GettyImages-536156432-122408.jpg

Michel Legrand Cabourg-ban 2015-ben (Fotó/Forrás: Stephane Cardinale/Corbis/Getty Images)

A francia musical alapjainak számító Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek mellett Legrand szerezte a Szamárbőr című film zeneszerzője is. Ez utóbbi film színpadi változatának betétdalait is ő komponálta.

Michel Legrand háromszor nyerte el az amerikai filmakadémia díját: 1969-ben A Thomas Crown-ügy Les moulins de mon coeur (Szívem malmai) című betétdalt díjazták Oscarral, majd A kamaszkorom legszebb nyarával 1972-ben és a Yentl című filmmel 1984-ben nyerte el a legjobb filmzenéért járó Oscart.

Szőke Nikolett, aki 2016-ban a zeneszerző müpás koncertjének vendége volt, facebook-bejegyzésben búcsúzott a tőle.

szokeniki-123359.jpg

Szőke Nikolett és Michel Legrand (Fotó/Forrás: Sándor Katalin / Szőke Nikolett - Facebook)

Már a reklámnál kiderült, hogy milyen ember, ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy engem külön kiírjanak, ennek köszönhetően Michel Legrand Trio feat. Szőke Nikoletta lett a kiírás. Egy magyarországi interjúban kiemeltette a nevemet, elmondta, hogy azért hívott el, „mert gyönyörű a hangja és nagyszerűen swingel”. Ez szintén egy hatalmas gesztus volt a részéről, ritkán csinálnak ilyeneket az élő legendák. Eljött a szeptember 21-e. A bőgős és a dobos előbb jött a próbára, ő a beállás végén érkezett meg. Nagyon kedvesek voltak, mondták, hogy ne ijedjek meg, egy elég karakán ember, csak lazán vegyem. Így is volt, még azt is mondtam neki, hogy szeretnék improvizálni a Watch What Happens c. dalban. Mondta: „Mutasd”. Mutattam, ő meg rábólintott. A beállás végén homlokon csókolt, mondta, hogy nagyon jó lesz minden. Nyugalmat árasztott, olyan volt, mintha régóta ismertem volna. Eljött az este, és én ott és akkor kiénekeltem a lelkemet is. Nem izgultam, énekesi életem egyik legnagyobb estéjét élem át, ezt meg kell élnem – gondoltam. Ráadásul nagyon sokan írtatok előtte, hogy jöttök és velem lesztek a helyszínen vagy lélekben, és ez szintén fokozta a hangulatomat. A mai napon arra a hírre ébredtem, hogy Michel Legrand távozott a Földről. Utolsó percig koncertezett, utolsó leheletéig a zene töltötte ki az életét. Végtelenül boldog és hálás vagyok, hogy megadatott nekem az az ajándék, hogy vele énekelhettem. Ha már semmi nem fog történni, ezért akkor is minden megérte. Isten Veled, drága Michel Legrand!

Fejléckép: Michel Legrand. Fotó: Michael Putland/Getty Images Hungary

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.