Klasszikus

Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourg-i esernyők zeneszerzője

2019.01.26. 12:25
Ajánlom
Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek című zenés filmek zeneszerzője. Nyolcvanhat éves korában szombatra virradóra érte a halál Párizsban.

Több mint 50 éves pályafutása alatt, amely során három Oscar-díjjal tüntették ki, a zeneszerző olyan nagy művészekkel dolgozott, mint Ray Charles, Orson Welles, Jean Cocteau, Frank Sinatra, Charles Trenet és Édith Piaf.

Legrand énekesek zongorakísérőjeként és dalok feldolgozójaként kezdte a pályafutását, majd az új hullám megjelenésekor az 1960-as években filmzenéket kezdett komponálni. Elsősorban Agnes Vardával, Jean-Luc Godard-ral és Jacques Demyvel dolgozott együtt.

GettyImages-536156432-122408.jpg

Michel Legrand Cabourg-ban 2015-ben (Fotó/Forrás: Stephane Cardinale/Corbis/Getty Images)

A francia musical alapjainak számító Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek mellett Legrand szerezte a Szamárbőr című film zeneszerzője is. Ez utóbbi film színpadi változatának betétdalait is ő komponálta.

Michel Legrand háromszor nyerte el az amerikai filmakadémia díját: 1969-ben A Thomas Crown-ügy Les moulins de mon coeur (Szívem malmai) című betétdalt díjazták Oscarral, majd A kamaszkorom legszebb nyarával 1972-ben és a Yentl című filmmel 1984-ben nyerte el a legjobb filmzenéért járó Oscart.

Szőke Nikolett, aki 2016-ban a zeneszerző müpás koncertjének vendége volt, facebook-bejegyzésben búcsúzott a tőle.

szokeniki-123359.jpg

Szőke Nikolett és Michel Legrand (Fotó/Forrás: Sándor Katalin / Szőke Nikolett - Facebook)

Már a reklámnál kiderült, hogy milyen ember, ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy engem külön kiírjanak, ennek köszönhetően Michel Legrand Trio feat. Szőke Nikoletta lett a kiírás. Egy magyarországi interjúban kiemeltette a nevemet, elmondta, hogy azért hívott el, „mert gyönyörű a hangja és nagyszerűen swingel”. Ez szintén egy hatalmas gesztus volt a részéről, ritkán csinálnak ilyeneket az élő legendák. Eljött a szeptember 21-e. A bőgős és a dobos előbb jött a próbára, ő a beállás végén érkezett meg. Nagyon kedvesek voltak, mondták, hogy ne ijedjek meg, egy elég karakán ember, csak lazán vegyem. Így is volt, még azt is mondtam neki, hogy szeretnék improvizálni a Watch What Happens c. dalban. Mondta: „Mutasd”. Mutattam, ő meg rábólintott. A beállás végén homlokon csókolt, mondta, hogy nagyon jó lesz minden. Nyugalmat árasztott, olyan volt, mintha régóta ismertem volna. Eljött az este, és én ott és akkor kiénekeltem a lelkemet is. Nem izgultam, énekesi életem egyik legnagyobb estéjét élem át, ezt meg kell élnem – gondoltam. Ráadásul nagyon sokan írtatok előtte, hogy jöttök és velem lesztek a helyszínen vagy lélekben, és ez szintén fokozta a hangulatomat. A mai napon arra a hírre ébredtem, hogy Michel Legrand távozott a Földről. Utolsó percig koncertezett, utolsó leheletéig a zene töltötte ki az életét. Végtelenül boldog és hálás vagyok, hogy megadatott nekem az az ajándék, hogy vele énekelhettem. Ha már semmi nem fog történni, ezért akkor is minden megérte. Isten Veled, drága Michel Legrand!

Fejléckép: Michel Legrand. Fotó: Michael Putland/Getty Images Hungary

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Színház

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus élő közvetítés

Fiatal és tehetséges zenészek, akikre kíváncsiak vagyunk

A Rising Stars sorozat Európa legígéretesebb fiatal zenészei közül válogat, akikkel a magyar közönség évről évre a Müpa színpadán is találkozhat. Január 26-ától hat estén át a komolyzene hat feltörekvő csillaga mutatkozik be a a hamburgi Elbphilharmonie színpadán, a hazai közönség a Müpa jóvoltából követheti a koncerteket.
Klasszikus hír

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Klasszikus lemez

Új lemezkiadvánnyal ünnepli Kurtág György 95. születésnapját a BMC

Február 19-én ünnepli 95. születésnapját Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas, világhírű magyar zeneszerző, zongoraművész és kamarazene-tanár. Ebből az alkalomból a BMC Records kiadja az egyik első főművének tekinthető Bornemisza Péter mondásai című alkotását.
Klasszikus mti

Vajda Gergely a francia Ars Nova újzenei együttes rezidens művésze lett

Évente három-négy alkalommal vezényli majd az együttest, első közös koncertjükön pedig Kurtág György-művek hangzanak el.
Klasszikus ajánló

Medveczky Ádám lesz a 2022-es Újévi nyitány karnagya

A két évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel, az MTVA, a Zeneakadémia és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek összefogásával indult együttműködés a jövő évben is folytatódik. A 2022-es Újévi nyitányt Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy fogja dirigálni.