Klasszikus

„… est mort”

2006.03.30. 00:00
Ajánlom
Pierre Boulez a napokban ünnepelte 81. születésnapját. Még tavaly, a kerek évfordulóra jelenttette meg a Warner lemezcég azt a dupla CD-t, amelyen a francia zeneszerző reprezentatív vokális–zenekari művei hallhatók, saját vezényletével.

Az első lemez Boulez eddigi legnagyobb alkotását, a Mallarmé-versek nyomán készült Pli selon plit tartalmazza. Az egyórás ciklus voltaképpen öt különálló darabot fog egybe, melyek mind a szoprán szólistához társuló zenekar összetételét és méretét, mind a vokális és instrumentális anyagok viszonyát tekintve különböznek. Az 1957 és 1962 közt keletkezett Mallarmé-megzenésítések előtt René Char költészete jelentett fontos inspirációt a fiatal Boulez számára. Három műve született az ő verseire: a Visage nuptial (A menyegzői arc) 1946-ban, a Soleil des eaux (Vizek napja) 1950-ben, végül a legismertebb, legtöbbet játszott Boulez-kompozíció, a Marteau sans maitre (A gazdátlan kalapács) 1955-ben. A második korongon a két korábbi darab hallható; mellettük a Figures, Doubles, Prismes című zenekari mű kapott még helyet.

Erről a lemezről igazán kényelmes dolog recenziót írni. A BBC Szimfonikus Zenekar elsőrangú együttes, Boulez kiváló karmester, ráadásul – lévén, hogy saját műveit vezényli – az előadás a lehető legautentikusabb. A vokális darabok szólistája, Phyllis Bryn-Julson elképesztő felkészültséggel és kifejezéssel, makulátlanul tisztán énekli szeptim- és nónaugrásokkal teletűzdelt, minden szempontból virtuóz szólamát. Pierre Boulez – mindenki tudja – a huszadik század második felének egyik legnagyobb zeneszerzője, e két CD-n szereplő művei pedig valóban nagyszabású és rendkívül igényesen megírt kompozíciók (nagyrészüket Boulez ráadásul több ízben is átdolgozta, finomította). Különösebb veszély nélkül dicsérhet tehát a kritikus, s ehhez még csak végig sem kell hallgatnia a kétórányi zenét.

Én nem ezt a megoldást választottam. Partitúrával és a nélkül is meghallgattam a darabokat, és bevallom, nem tudtam megkedvelni őket. Sőt arra sem adtak indítást, hogy bármelyiket újrahallgassam. Annak ellenére nem, hogy látom–hallom: mindegyik pazarul hangszerelt, hihetetlen aprólékosan kidolgozott és expresszív elemekben bővelkedő partitúra. Csakhogy az aprólékos kidolgozottság füllel sokszor követhetetlen, az expresszív elemek, a ritmikai, dinamikai, regiszterbeli, hangszerelési kontrasztok pedig általában olyan sűrűségben jelentkeznek, hogy végül is nem képesek igazán érvényesülni: kioltják egymás hatását. Ezek a művek nem fognak meg, nem képesek tartósan lekötni a figyelmemet. Sem pozitív, sem negatív értelemben nem ráznak fel, de nem is sokkolnak vagy botránkoztatnak meg. Nem szólnak hozzám. Parafrazeálhatnám Boulez – idestova ötvenöt évvel ezelőtt leírt – nevezetes mondatát Schoenbergről, ám nem szeretnék ilyen általános kijelentést tenni. Csupán annyit írok: ez a zene számomra halott.

(Boulez: Pli selon pli; Le Visage nuptial; Le Soleil des eaux; Figures, Doubles, Prismes – ea.: Phyllis Bryn-Julson (szoprán), Elizabeth Laurence (alt), BBC Singers, BBC Symphony Orchestra, vez.: Pierre Boulez. Warner Classic, 2005; 2564 62083-2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.