Klasszikus

„… est mort”

2006.03.30. 00:00
Ajánlom
Pierre Boulez a napokban ünnepelte 81. születésnapját. Még tavaly, a kerek évfordulóra jelenttette meg a Warner lemezcég azt a dupla CD-t, amelyen a francia zeneszerző reprezentatív vokális–zenekari művei hallhatók, saját vezényletével.

Az első lemez Boulez eddigi legnagyobb alkotását, a Mallarmé-versek nyomán készült Pli selon plit tartalmazza. Az egyórás ciklus voltaképpen öt különálló darabot fog egybe, melyek mind a szoprán szólistához társuló zenekar összetételét és méretét, mind a vokális és instrumentális anyagok viszonyát tekintve különböznek. Az 1957 és 1962 közt keletkezett Mallarmé-megzenésítések előtt René Char költészete jelentett fontos inspirációt a fiatal Boulez számára. Három műve született az ő verseire: a Visage nuptial (A menyegzői arc) 1946-ban, a Soleil des eaux (Vizek napja) 1950-ben, végül a legismertebb, legtöbbet játszott Boulez-kompozíció, a Marteau sans maitre (A gazdátlan kalapács) 1955-ben. A második korongon a két korábbi darab hallható; mellettük a Figures, Doubles, Prismes című zenekari mű kapott még helyet.

Erről a lemezről igazán kényelmes dolog recenziót írni. A BBC Szimfonikus Zenekar elsőrangú együttes, Boulez kiváló karmester, ráadásul – lévén, hogy saját műveit vezényli – az előadás a lehető legautentikusabb. A vokális darabok szólistája, Phyllis Bryn-Julson elképesztő felkészültséggel és kifejezéssel, makulátlanul tisztán énekli szeptim- és nónaugrásokkal teletűzdelt, minden szempontból virtuóz szólamát. Pierre Boulez – mindenki tudja – a huszadik század második felének egyik legnagyobb zeneszerzője, e két CD-n szereplő művei pedig valóban nagyszabású és rendkívül igényesen megírt kompozíciók (nagyrészüket Boulez ráadásul több ízben is átdolgozta, finomította). Különösebb veszély nélkül dicsérhet tehát a kritikus, s ehhez még csak végig sem kell hallgatnia a kétórányi zenét.

Én nem ezt a megoldást választottam. Partitúrával és a nélkül is meghallgattam a darabokat, és bevallom, nem tudtam megkedvelni őket. Sőt arra sem adtak indítást, hogy bármelyiket újrahallgassam. Annak ellenére nem, hogy látom–hallom: mindegyik pazarul hangszerelt, hihetetlen aprólékosan kidolgozott és expresszív elemekben bővelkedő partitúra. Csakhogy az aprólékos kidolgozottság füllel sokszor követhetetlen, az expresszív elemek, a ritmikai, dinamikai, regiszterbeli, hangszerelési kontrasztok pedig általában olyan sűrűségben jelentkeznek, hogy végül is nem képesek igazán érvényesülni: kioltják egymás hatását. Ezek a művek nem fognak meg, nem képesek tartósan lekötni a figyelmemet. Sem pozitív, sem negatív értelemben nem ráznak fel, de nem is sokkolnak vagy botránkoztatnak meg. Nem szólnak hozzám. Parafrazeálhatnám Boulez – idestova ötvenöt évvel ezelőtt leírt – nevezetes mondatát Schoenbergről, ám nem szeretnék ilyen általános kijelentést tenni. Csupán annyit írok: ez a zene számomra halott.

(Boulez: Pli selon pli; Le Visage nuptial; Le Soleil des eaux; Figures, Doubles, Prismes – ea.: Phyllis Bryn-Julson (szoprán), Elizabeth Laurence (alt), BBC Singers, BBC Symphony Orchestra, vez.: Pierre Boulez. Warner Classic, 2005; 2564 62083-2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.