Klasszikus

… jár a zenevonat…

2008.11.19. 00:00
Ajánlom
Nyolcadik alkalommal kerül sor az Amadinda és Presser Gábor szilveszteri koncertjére, amelynek már második alkalommal ad otthont a Művészetek Palotája. De addig is hallhatjuk az ütőegyüttest két, nem akármilyen koncerten: december 2-án Elliot Carter, december 10-én pedig Olivier Messiaen születésének 100. évfordulója tiszteletére rendezett hangversenyen.

December 11-én lesz 100 éves Elliot Carter, a legnevesebb amerikai zeneszerzők egyike. December 2-i születésnapi koncertjén az Asko Concerto és a Four Pieces for Timpani című műve csendül fel a Zeneakadémián, John Adams, Vajda Gergely és Kurtág György ritkán hallott kompozíciói mellett.

December 10-én egy valódi kooprodukció valósul meg a Művészetek Palotája, a Zeneakadémia, az Új Magyar Zene Egyesülete és a Francia Intézet között, az Olivier Messiaen születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett koncerten. Ezen az estén egy Magyarországon élőben soha nem hallott kompozíció hangzik el: a Turangalila-szimfónia. Ezt a darabot – melynek bemutatóját 1949-ben Leonard Bernstein vezényelte – ugyanaz a Koussevitzky Alapítvány rendelte meg, mint Bartóktól a Concertót 1943-ban. 60 éve volt a Turangalila-szimfónia bemutatója, azóta a világon mintegy 5-600 alkalommal adták elő, Magyarországon azonban először hangzik majd el. A darabban egy olyan különleges hangszer, az onde martenot is megszólal, amely éteri hangzással bír, és amelyet Messiaen előszeretettel alkalmazott számos más művében is. Ezen a koncerten a Ránki-Klukon házaspár, mint az UMZE idei rezidens művészei is fellépnek, hogy megszólaltassák a Visions de l’Amen című művet.

December 31-én a nyolcadik óévbúcsúztató-újévköszöntő koncert egy világkörüli utazásra invitálja a nézőket, ahol egy képzeletbeli zenevonat segítségével átszelhetik a Csendes-óceánt, eljuthatnak Balira, Jávára, Észak-Amerikába, és sok más, izgalmas helyre. Ezeknek a szilveszteri koncerteknek egyik vonzereje, hogy olyan produkciók hangzanak el, amelyeket máskor nem hallhat a közönség. Így lesz ez idén is, ahol az egyik különlegességet az a negyedórás blokk fogja jelenteni, ahol gamelán zene szólal meg eredeti hangszereken, az Indonéz Nagykövetség jóvoltából. Az est vendége lesz Szakcsi Lakatos Béla, aki a roma folklór, a jazz és a klasszikus zenei világban is otthonosan mozog, így magától értetődően kapcsolódik az est fő gondolatához. Presser Gábor az "Amadindásított" LGT számokon és a nagyszerű hangulaton kívül olyan különleges játékot ígért, ahol nagyon sok fog múlni a közönségen is, s melynek részleteit nem árulta el… A koncerten közreműködik még Szalai Péter, Szalóki Ági és a három tagú Triginta Percussion (H. Magyar Kornél, Nyusztay Iván, Szabó Mátyás), akik az indiai zene világából merítenek majd, hogy egy olyan utazás részeseivé tegyék a jelen lévőket, amely egy színes és szerencsés újévben ér majd véget.

(2008. december 2. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Elliott Carter 100; km.: Molnár Piroska (próza), Király Csaba (zongora), Rácz Zoltán (timpani), UMZE Kamaraegyüttes; vez.: Vajda Gergely; Elliott Carter: Asko Concerto; Four Pieces for Timpani; Kurtág György: What is the Word; John Adams: Chamber Symphony; Vajda Gergely: Vakuum (ősbemutató)

2008. december 10. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Az UMZE és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ünnepi hangversenye Olivier Messiaen születésének 100. évfordulója tiszteletére; km.: Klukon Edit, Ránki Dezső (zongora), UMZE Kamaraegyüttes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara, Jean-Efflam Bavouzet (zongora), Bruno Perrault (onde martenot); vez.: Rácz Zoltán; Messiaen: Visions de l'Amen; Turangalila-szimfónia

2008. december 31. 22:45 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor szilveszteri koncertje)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Vizuál

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Klasszikus

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.
Színház

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Klasszikus

Puccini-gálát tartanak a Fertőrákosi Barlangszínházban

A Páneurópai Piknik 35. és Giacomo Puccini halálának 100. évfordulójára nemzetközi gálakoncertet rendeznek augusztus 19-én a Fertőrákosi Barlangszínházban, amelyen megidézik a Bohémélet, a Turandot és a Manon Lescaut legnépszerűbb, pillanatait.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.
Klasszikus ajánló

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

Az idén augusztus 9–19. között tartott Zempléni Fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.
Klasszikus hír

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.