Klasszikus

… jár a zenevonat…

2008.11.19. 00:00
Ajánlom
Nyolcadik alkalommal kerül sor az Amadinda és Presser Gábor szilveszteri koncertjére, amelynek már második alkalommal ad otthont a Művészetek Palotája. De addig is hallhatjuk az ütőegyüttest két, nem akármilyen koncerten: december 2-án Elliot Carter, december 10-én pedig Olivier Messiaen születésének 100. évfordulója tiszteletére rendezett hangversenyen.

December 11-én lesz 100 éves Elliot Carter, a legnevesebb amerikai zeneszerzők egyike. December 2-i születésnapi koncertjén az Asko Concerto és a Four Pieces for Timpani című műve csendül fel a Zeneakadémián, John Adams, Vajda Gergely és Kurtág György ritkán hallott kompozíciói mellett.

December 10-én egy valódi kooprodukció valósul meg a Művészetek Palotája, a Zeneakadémia, az Új Magyar Zene Egyesülete és a Francia Intézet között, az Olivier Messiaen születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett koncerten. Ezen az estén egy Magyarországon élőben soha nem hallott kompozíció hangzik el: a Turangalila-szimfónia. Ezt a darabot – melynek bemutatóját 1949-ben Leonard Bernstein vezényelte – ugyanaz a Koussevitzky Alapítvány rendelte meg, mint Bartóktól a Concertót 1943-ban. 60 éve volt a Turangalila-szimfónia bemutatója, azóta a világon mintegy 5-600 alkalommal adták elő, Magyarországon azonban először hangzik majd el. A darabban egy olyan különleges hangszer, az onde martenot is megszólal, amely éteri hangzással bír, és amelyet Messiaen előszeretettel alkalmazott számos más művében is. Ezen a koncerten a Ránki-Klukon házaspár, mint az UMZE idei rezidens művészei is fellépnek, hogy megszólaltassák a Visions de l’Amen című művet.

December 31-én a nyolcadik óévbúcsúztató-újévköszöntő koncert egy világkörüli utazásra invitálja a nézőket, ahol egy képzeletbeli zenevonat segítségével átszelhetik a Csendes-óceánt, eljuthatnak Balira, Jávára, Észak-Amerikába, és sok más, izgalmas helyre. Ezeknek a szilveszteri koncerteknek egyik vonzereje, hogy olyan produkciók hangzanak el, amelyeket máskor nem hallhat a közönség. Így lesz ez idén is, ahol az egyik különlegességet az a negyedórás blokk fogja jelenteni, ahol gamelán zene szólal meg eredeti hangszereken, az Indonéz Nagykövetség jóvoltából. Az est vendége lesz Szakcsi Lakatos Béla, aki a roma folklór, a jazz és a klasszikus zenei világban is otthonosan mozog, így magától értetődően kapcsolódik az est fő gondolatához. Presser Gábor az "Amadindásított" LGT számokon és a nagyszerű hangulaton kívül olyan különleges játékot ígért, ahol nagyon sok fog múlni a közönségen is, s melynek részleteit nem árulta el… A koncerten közreműködik még Szalai Péter, Szalóki Ági és a három tagú Triginta Percussion (H. Magyar Kornél, Nyusztay Iván, Szabó Mátyás), akik az indiai zene világából merítenek majd, hogy egy olyan utazás részeseivé tegyék a jelen lévőket, amely egy színes és szerencsés újévben ér majd véget.

(2008. december 2. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Elliott Carter 100; km.: Molnár Piroska (próza), Király Csaba (zongora), Rácz Zoltán (timpani), UMZE Kamaraegyüttes; vez.: Vajda Gergely; Elliott Carter: Asko Concerto; Four Pieces for Timpani; Kurtág György: What is the Word; John Adams: Chamber Symphony; Vajda Gergely: Vakuum (ősbemutató)

2008. december 10. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Az UMZE és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ünnepi hangversenye Olivier Messiaen születésének 100. évfordulója tiszteletére; km.: Klukon Edit, Ránki Dezső (zongora), UMZE Kamaraegyüttes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara, Jean-Efflam Bavouzet (zongora), Bruno Perrault (onde martenot); vez.: Rácz Zoltán; Messiaen: Visions de l'Amen; Turangalila-szimfónia

2008. december 31. 22:45 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor szilveszteri koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.