Klasszikus

„… tárgya ezeknek a hang, szám, mérték, csillagos égbolt” *

2005.02.22. 00:00
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok léptek fel péntek este a Nemzeti Hangversenyteremben Hamar Zsolt vezényletével. A koncert a „Párok játéka – Giuoco delle coppie” hangversenysorozat második eseménye volt. A sorozat zenei választéka álom és valóság, tűz és víz témájának ellentéte köré szerveződik. A februári koncert vezérfonala „Az Álom” volt.

Először a Szentivánéji. Jó ötlet egy ilyen című hangversenyt négy éteri, piano fúvósakkorddal kezdeni. Már készenlétben voltak a hangszeresek, Hamar Zsoltot egy cérnaszál választotta el a beintéstől, és a hallgatóság is kényelmesen hátradőlt, hogy egyetlen hanghullámot se mulasszon el Mendelssohn művének kezdő nagytercéből, amikor hirtelen valakinek megszólalt a mobiltelefonja. És mint az egyszeri reklámban – „csak mosogat, és mosogat…” – csak berregett és berregett szakadatlanul. Borzasztó volt. Szinte érezni lehetett, ahogy a muzsikusok koncentrációja a telefon hangjával együtt szerteszét szalad a hatalmas teremben.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy az első pár akkord hamisra sikerült. Főleg a harmónia fölső hangjainak intonációja volt lapos. A későbbi fúvósállások aztán egyre tisztábbak lettek, de soha nem makulátlanok, és ez sajnos beárnyékolta a nyitány egyébként derűs és áttetszően világos hangvételét. A hegedűk nem mindig indultak egészen egyszerre, ez különösen a tétel elején és a visszatérés előtti pizzicatókban volt feltűnő. Az ezt követő részben viszont tartalmas hangjával hívta fel magára a figyelmet a prím szólam.

Magával ragadó erővel kezdődött Hindemith Nobilissima Visione című háromtételes szvitje. A klarinét és az első hegedűk szimbiózisa bársonyos, magvas hangzást hozott létre. A fuvolaszóló azonban ismét alacsonyabb volt, mint jól esett volna. A második tétel nehéz, virtuóz fafúvós indulása kristálytisztán sziporkázott! Pedig ez a rész nem csak az intonáció, hanem a ritmika és az együttjáték szempontjából is kényes. Az imitációs szakaszt a fagott belépése emelte meg. Már korábban feltűnt, hogy a Nemzeti Hangversenyterem (a 10. sorból hallgatva) markánsan kiemeli a mélyvonósok, különösen a nagybőgők hangját. Ebben biztosan szerepe volt a zenekari felállásnak is: ez utóbbiak közvetlenül az oldalfal előtt, azzal párhuzamosan foglaltak helyet. A harmadik tétel mélyvonós - fagott - tuba dallamánál azonban bebizonyosodott, hogy az együttesnek ez a része kevésbé jó akusztikai viszonyok között is fölényesen megoldaná a feladatát.

A Rimszkij-Korszakov Seherezádéjára készült Harangozó-koreográfia régóta a kedvenc balettjeim közé tartozik. Tánc nélkül nehezebb megidézni a darab fülledt levegőjét, kifejezni szenvedélyét és finomságát. Főleg egy ilyen reális és hatalmas hangversenyteremben. A Pannon Filharmonikusoknak sem sikerült ez maradéktalanul, de voltak olyan pillanatok, amelyek közelebb hozták az Ezeregyéjszaka valamelyik csillagát. A ritmikus tételek sodrása és az érzelmesek cizelláltsága mindenképpen az előadás erényei közé tartozott.

A darab szólóját a koncertmester, Gyermánné Vass Ágnes játszotta. Pontosabban inkább hegedülte, mint játszotta; nem élt ugyanis a mű sugallta szabadság és hajlékonyság eszközeivel. Inkább pontról pontra követte a leírt hangokat és ritmusokat. Nagy kár volt, hogy a mű végén a szólóhegedű üveghangjánál hallani lehetett a vonófordulásokat. A Seherezádé nem csak a hegedű számára tartogat figyelemfelkeltő szólókat. Ezek közül elsősorban a klarinétos, a gordonkás, a fagottos, valamint a kisdob-játékos produkcióját szeretném kiemelni. A kürt első kiállása pontatlanul indult, ismétlésnél azonban szépített.

Dvorák ráadásként elhangzott g-moll Szláv tánca felrázta a közönséget a program sugallta „Álomból”, és kedvet csinált az együttes következő előadásához, amely a legutóbbi kontrasztjaként „A Valóság” címet viseli.

(2005. február 18. 19:30 Nemzeti Hangversenyterem; a Pannon Filharmonikusok koncertje - "Az Álom"; Mendelssohn: Szentivánéji álom – nyitány; Hindemith: Nobilissima visione; Rimszkij-Korszakov: Seherezádé, op. 35; km.: Gyermánné Vass Ágnes (hegedű); vez.: Hamar Zsolt)

(*Janus Pannonius: Dicsőítő ének a veronai Guarinohoz)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.