Klasszikus

10 éves az Erdődy Kamarazenekar

2004.11.02. 00:00
Ajánlom
A fiatal hivatásos zenészekből 1994-ben alakult Erdődy Kamarazenekarnak kezdettől fogva az volt a célja , hogy XVIII-XIX. századi, kéziratban fennmaradt és eddig ismeretlen magyar vonatkozású műveket kutasson fel, majd megfelelő előkészítő munka után bemutassa azokat a közönségnek. Ennek megfelelően az elmúlt tíz év során többek között húsz, egykor Magyarországon működött zeneszerző mintegy nyolcvan művét – köztük legnagyobb számban Michael Haydn kompozícióit – sikerült feldolgoznia és előadnia a zenekarnak.

Az együttes tevékenységének újabb irányát jelzi új kompozíciók megrendelése kortárs magyar szerzőktől, amelyek közül elsőként Orbán György Stabat Materét mutatták be. A Kamarazenekar 1996 áprilisában nagy sikerrel debütált a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Első lemeze 1997 karácsonyán jelent meg, 2002-ben pedig elnyerte a Gramofon című szaklap által alapított „Magyar Klasszikus Díjat”. A 2003-as év különösen eredményes volt az együttes számára, hiszen négy lemeze jelent meg.

November 13-án este fél nyolctól a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri Díszterme ad otthont az Erdődy Kamarazenekar tíz éves, jubileumi hangversenyének. A műsoron J. N. Hummel 1805-ben, hegedűre és zongorára komponált kettősversenye (op. 17), valamint Beethoven 1860-ban írt IV. szimfóniája szerepel. Az előadás szólistája a zenekar alapítója és művészeti vezetője, Szefcsik Zsolt (hegedű), valamint a Németországban élő Németh Zsolt (zongora). Az est karmestere Vashegyi György.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.