Klasszikus

10 éves az Erdődy Kamarazenekar

2004.11.02. 00:00
Ajánlom
A fiatal hivatásos zenészekből 1994-ben alakult Erdődy Kamarazenekarnak kezdettől fogva az volt a célja , hogy XVIII-XIX. századi, kéziratban fennmaradt és eddig ismeretlen magyar vonatkozású műveket kutasson fel, majd megfelelő előkészítő munka után bemutassa azokat a közönségnek. Ennek megfelelően az elmúlt tíz év során többek között húsz, egykor Magyarországon működött zeneszerző mintegy nyolcvan művét – köztük legnagyobb számban Michael Haydn kompozícióit – sikerült feldolgoznia és előadnia a zenekarnak.

Az együttes tevékenységének újabb irányát jelzi új kompozíciók megrendelése kortárs magyar szerzőktől, amelyek közül elsőként Orbán György Stabat Materét mutatták be. A Kamarazenekar 1996 áprilisában nagy sikerrel debütált a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Első lemeze 1997 karácsonyán jelent meg, 2002-ben pedig elnyerte a Gramofon című szaklap által alapított „Magyar Klasszikus Díjat”. A 2003-as év különösen eredményes volt az együttes számára, hiszen négy lemeze jelent meg.

November 13-án este fél nyolctól a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri Díszterme ad otthont az Erdődy Kamarazenekar tíz éves, jubileumi hangversenyének. A műsoron J. N. Hummel 1805-ben, hegedűre és zongorára komponált kettősversenye (op. 17), valamint Beethoven 1860-ban írt IV. szimfóniája szerepel. Az előadás szólistája a zenekar alapítója és művészeti vezetője, Szefcsik Zsolt (hegedű), valamint a Németországban élő Németh Zsolt (zongora). Az est karmestere Vashegyi György.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.