Klasszikus

10. Jubileumi Zsidó Nyári Fesztivál

2007.06.25. 00:00
Ajánlom
Tizedik éve rendezik meg a nyár utolsó hetében az évről évre színes programokkal jelentkező Zsidó Nyári Fesztivált. Az augusztus 25. és szeptember 9. közötti jubileumi rendezvénysorozaton számos művészeti ágban képviselteti magát a több ezer éves zsidó kultúra.

A kínálatban szerepel színház, film, képzőművészet, fotóművészet, festészet, jazz, operett, oratórium, klezmer, könnyűzene, irodalom, film, kamarazene, valamint ifjúsági programok, kézműves kirakodóvásár, szabadtéri zenés programok és kávéházi irodalmi estek is. Számos művész idén lép fel először a fesztiválon: 2007-ben első alkalommal látogat Magyarországra az oslói születésű Bente Kahan énekes-előadóművész, a Wroclawi White Storch zsinagóga igazgatója, a Wroclawi Zsidó Hitközség gyermekkórusával. Szintén először kapott meghívást a 100 tagú Cigányzenekar, Fassang László orgonaművész, a 2004-es Chartres-i Nemzetközi Orgonaverseny győztese, Palya Bea énekesnő, valamint a világhírű hegedűművész Pinchas Zuckerman és kamarazenekara, a Zuckerman Chamberplayers.

A fesztivál szervezője, a Zsidó Idegenforgalmi Kulturális Központ nem feledkezik meg Kálmán Imre és Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójáról sem. Kálmán Imrére operett esttel, Kodály Zoltánra pedig Kodály és Gruber Emma szerzeményeiből összeállított koncerttel tisztelegnek, Vásáry Tamás és Perényi Miklós közreműködésével. Idén azonban nemcsak e két zeneszerzőt ünnepelhetjük, hanem a magyar kabaré 100 éves jubileumát is. Ezért hagyományteremtő szándékkal felkértek két kiváló művészt, szakembert, Léner Pétert és Nemlaha Györgyöt, hogy ünnepi magyar kabaré előadást hozzanak létre, olyan szerzők műveiből, mint Karinthy Frigyes, Vadnai László, Zerkovitz Béla, Kellér Dezső és Tabi László.

A klezmer muzsika rajongóit a Budapest Klezmer Band és a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band koncertjével várják a szervezők. A fesztivál egyik legnépszerűbb programja minden esztendőben a sokak által várt kántorkoncert, amelynek vendége idén a világ elsőszámú kántora, Itzhak Meir Helfgot lesz. A 10. Zsidó Nyári Fesztivál idén különlegesen gazdag programmal, ötvenkilenc különféle színházi előadással, mozifilmekkel, koncertekkel és kiállításokkal várja vendégeit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.