Klasszikus

10 nap a „zene miniverzumában” – találkozások Budapest különleges helyszínein a Fesztivál Akadémia Budapesten

2023.07.06. 15:10
Ajánlom
A Fesztivál Akadémia Budapest július 14. és 23. között több mint 30 klasszikus zenei és fusion jazz koncerttel, színházi-irodalmi kerekasztal-beszélgetésekkel várja közönségét. Kelemen Barnabás és Kokas Katalin művészeti vezetők hívó szavára a nemzetközi zenei élet és a hazai művészvilág kiválóságai lépnek fel 10 napon át a magyar fővárosban.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) idén július 14-én este 7 órakor grandiózus, három félidős gálakoncerttel nyit a Zeneakadémia Nagytermében, a Concerto Budapesttel, kilenc sztárszólista és három karmester fellépésével. A fesztivál fináléja, a Viva „La Gitane” során Roby Lakatos, Hosszú Géza Legoczky, Söndörgő, Sárközy Lajos Jr. mellett Brahms muzsikáját többek között Vilde Frang, Reto Bieri és Kelemen Barnabás adják elő, szintén a Zeneakadémia Nagytermében.

A kezdet és a vég között a Múzeum-nap végén Széchenyi fürdőbeli Söndörgő-muzsikás ejtőzésre, egész napos margitszigeti családi kiruccanásra, késő esti jazz fusionre, Borlai Gergő, Roby Lakatos és a Kelemen Kvartett szabadtéri koncertjére, éjjeli táncházra a szigeten, a BMC-ben rendezett kortárs napra és nyilvános Kurtág-mesterkurzusra, ingyenes matinékoncertekre, megannyi „nem szokványos” élményre várják a közönséget.

A zeneakadémiai nagykoncertek – A katona történetét kivéve – este 7 órakor kezdődnek, és fél 11-ig tartanak.

Július 15-én délután 2-kor regisztrációhoz kötött Schubertiáda-koncert lesz a Zeneakadémián, a Solti teremben, sztárszólisták együtt kamaráznak Schubert legszebb műveiből válogatva,

melyet este 7 órakor az esti Schubertiada koncert követ. Július 19-én este 8 órakor közkívánatra A katona története kerül színre Molnár Piroskával, Kelemen Hannával, ifj. Vidnyánszky Attilával és Bezerédi Zoltánnal – Ascher Tamás rendezésében, majd Mozart A-dúr zongoraversenye Shai Wosnerrel. Július 21-én nagy romantikus és barokk művek szerepelnek terítéken – sztárművészekkel: ifjabb Vidnyánszky Attila első zeneakadémiai rendezésével, Jonathan Cohen barokk korba repítő játékával, és a 3. részben Vilde Frang vezetésével felcsendülő Dvorák G-dúr vonósötössel. Július 22-én Bartók 4 versenyműve következik: a színpadon Vilde Frang, Andreas Ottensamer, Maxim Rysanov, Kelemen Barnabas, Kim Soltani és a Pannon Filharmonikusok. A zárókoncerten, július 23-án Brahms-kamarazene és cigánymuzsika hallható a legnagyobb sztárokkal: Roby Lakatossal, Hosszu Geza-Legoczkyval, és a Söndörgővel az élen.

AND_MG_0711-150807.jpg

A Fesztivál Akadémia Budapest korábbi koncertje a Széchenyi fürdőben (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea / Fesztivál Akadémia Budapest)

Július 18-án, a múzeumkerti reggelivel induló nap végén a Széchenyi fürdőben, a parton vagy a vízben ejtőzve pihenhetünk Söndörgő-zenére, vízparti vacsorával. Érdemes párosan jönni, nemcsak jobb, de olcsóbb is!

A fesztivál július 16-án egy napra kiköltözik a szabadba, a Margitszigeti Kristály Színtérre.

A gyermekes családok, baráti társaságok egész nap zenés, kézműves programok, színházi előadások között válogathatnak. Ott lehetünk Szalóki Ági babakoncertjén, Vecsei H. Miklóssal együtt a fűben heverészve, míg a János vitézt felolvassa, vagy részt vehetünk ifj. Vidnyánszky Attila és SZFE osztálya improvizációs produkcióján, hallgathatjuk Berecz Andrást mesélni. Este 8 órától fusion jazz koncert Borlai Gergővel és a Kelemen Kvartettel, Roby Lakatossal, Söndörgővel, majd éjszaka táncház Pál István Szalonnával, Berecz István vezetésével.

A július 18-i Múzeum-napon a Nemzeti Múzeumtól indulva bejárjuk a Liszt Múzeumot, a Magyar Zene Házát, a Terror Háza Múzeumot, ahol elhangzik Sosztakovics 8. kvartettje, amely a fasizmus áldozatainak állít emléket. A Szépművészeti Múzeumban pedig Perényi Miklós játszik a Várjon Dénes–Simon Izabella házaspárral.

A Fesztivál Akadémia Budapest művészeti vezetői mindenki számára szeretnék elérhetővé tenni a klasszikus zenét, ezért több ingyenes „matinékoncert” is lesz a Zeneakadémián, 19-én 5 órakor a Nagyteremben is, napközben a Solti teremben és a X-es teremben megannyi kis koncerten ingyen vehetünk részt. A könyvtárnapon, de a 17-i BMC napon ugyancsak térítésmentesen is hallgathatunk zeneműveket. Ezekre csak regisztrálni kell: [email protected]

Jegyvásárlás és részletes program ide kattintva érhető el. >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A Fesztivál Akadémia Budapest korábbi koncertje (fotó/forrás: Felvégi Andrea / Fesztivál Akadémia Budapest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Klasszikus interjú

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Klasszikus interjú

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hír

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.