Klasszikus

100 év múlt – 100 év jelen

2007.11.19. 00:00
Ajánlom
A kormány 2007. július 25-i döntése óta gőzerővel folyik a Zeneakadémia rekonstrukciójának előkészítése. A tervezett felújítások és fejlesztések eredményeként a Zeneakadémia, mint igazi hungaricum globalizációja valósulhat meg.

Infrastruktúra-fejlesztés: előzmények, célok, ütemterv
A kormány nyári döntése értelmében a Zeneakadémia épületének rekonstrukciójára a benyújtott projektjavaslatot előzetesen elfogadta, így közel 10 milliárd forint európai uniós forrást és ehhez igazodó mértékű költségvetési támogatási önrészt ítélt meg az idén 100 éves épület régóta esedékes felújítására. Ez a döntés majd a támogatási szerződés aláírásával válik véglegessé. A fejlesztés eredményeként megvalósul a Zeneakadémia központi műemléki épületének teljes korszerűsítése, ennek eredményeként pedig a zeneművészeti felsőoktatás minőségének, színvonalának javítása, korszerűsítése. A rekonstrukció révén mindezek mellett megvalósul az oktatás és a hangversenyzés – a világon példa nélkül álló – szerves egysége, egyidejűleg szolgálva Budapest, mint világváros turisztikai céljainak elérését is. "A Zeneakadémia infrastrukturális fejlesztése eredményeként egy igazi hungaricum globalizációja valósulhat meg." – fogalmazott dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem projektjavaslatában megjelölt szakmai és fejlesztési elképzeléseinek megvalósításához a központi épület rekonstrukciója mellett új épület bevonása válik szükségessé. Ennek érdekében a rekonstrukció első lépéseként a Wesselényi utcai kiegészítő épület átalakítása és korszerűsítése zajlik 2009 nyaráig. Ezzel párhuzamosan kerül sor a Bartók Konzervatórium épületének korszerűsítésére, és végül a folyamat lezárásaként a Liszt Ferenc téri központi épület rekonstrukciós és korszerűsítési munkálataira kerül sor. A Zeneakadémia épületének használatba vételére várhatóan 2011 végén kerül sor.

Projektszervezet felállítása
A döntést követően Lakatos Gergely projektmenedzser szervezésében azonnal megkezdődött a felújítás előkészítése, és októbertől Gábor József vezetésével létrejött projektszervezet irányítja az infrastruktúra-fejlesztés tervezését és megvalósítását. Az intézmény felügyeleti szerve, az Oktatási és Kulturális Minisztérium iránymutatásának megfelelően a létrejött projektszervezet – közvetlenül a rektor felügyelete alatt - az Egyetem belső szervezeti egységeként alakult meg. A projekt iroda személyzete folyamatosan bővül, jelenleg a munkatársak és szakértők kiválasztása zajlik. A projektmenedzsment munkáját két elismert építész segíti a rektor stratégiai tanácsadójaként: Rajk László és Zoboki Gábor. A projektszervezet keretében több munkacsoport működik majd, így például a felsőoktatási-tudományos kutatási, a művészeti-hangversenyrendezési- és az audiovizuális munkacsoport, emellett közbeszerzés útján kiválasztott specialisták is segítik majd a szervezet munkáját. Gábor József projektvezető kiemelte: "A projekt management munkája során kiemelt szempontot jelent a minőségi és az ellenőrzési, valamint monitoring tényezők maximális figyelembevétele: célunk, hogy a projektszervezet minőségi tanúsítvánnyal rendelkezzen már a kezdetekben. Emellett ugyancsak kiemelt hangsúlyt helyezünk – még az EU követelményeket is meghaladó - transzparenciára, valamint a sokoldalú tájékoztatásra is."

Business Development Unit a Zeneakadémián
A Zeneakadémia, a tervezett infrastrukturális fejlesztések mellett az intézmény nemzetközi tevékenységének üzleti szempontú fejlesztésére is önálló szervezeti egységet hozott létre Furka Beáta és Bill Rylance vezetésével. A projektszervezet célja a Zeneakadémia nemzetközi versenyképességének megerősítése, az intézmény világhírű tudásanyagának piaci körülményekhez igazodó értékesítése, a megújuló épületben zajló színvonalas hangversenyrendezés továbbfejlesztésének előkészítése. A korszerűsített Zeneakadémián a hangversenyélet és az oktatás-kutatás szoros együttműködése valósul meg, a projektszervezet célja pedig ehhez kapcsolódóan a – sok világhírességet adó - Zeneakadémián folyó teljes körű oktatás népszerűsítése.

Megelevenedik a múlt: új művészeti album a Zeneakadémia 100 éves épületéről
Idén ünnepli fennállásának 100 éves évfordulóját a Zeneakadémia épülete: ebből az alkalomból művészeti album jelent meg a napokban. A fotók segítségével megelevenedik a gyönyörű szecessziós palota, amely sajátos összművészeti egységbe foglalja a magyar századforduló művészeti ágainak kiemelkedő teljesítményeit. Neves művészettörténészek tanulmányai méltatják az építészet, képző- és iparművészet remekmű megoldásait, s a gyönyörű fotók nemcsak a Zeneakadémia hasonlíthatatlan hangulatát ragadták meg, hanem kiemelik azokat a részletszépségeket is, amelyeket még a törzsközönség előtt sem mind ismertek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.