Klasszikus

100 év múlt – 100 év jelen

2007.11.19. 00:00
Ajánlom
A kormány 2007. július 25-i döntése óta gőzerővel folyik a Zeneakadémia rekonstrukciójának előkészítése. A tervezett felújítások és fejlesztések eredményeként a Zeneakadémia, mint igazi hungaricum globalizációja valósulhat meg.

Infrastruktúra-fejlesztés: előzmények, célok, ütemterv
A kormány nyári döntése értelmében a Zeneakadémia épületének rekonstrukciójára a benyújtott projektjavaslatot előzetesen elfogadta, így közel 10 milliárd forint európai uniós forrást és ehhez igazodó mértékű költségvetési támogatási önrészt ítélt meg az idén 100 éves épület régóta esedékes felújítására. Ez a döntés majd a támogatási szerződés aláírásával válik véglegessé. A fejlesztés eredményeként megvalósul a Zeneakadémia központi műemléki épületének teljes korszerűsítése, ennek eredményeként pedig a zeneművészeti felsőoktatás minőségének, színvonalának javítása, korszerűsítése. A rekonstrukció révén mindezek mellett megvalósul az oktatás és a hangversenyzés – a világon példa nélkül álló – szerves egysége, egyidejűleg szolgálva Budapest, mint világváros turisztikai céljainak elérését is. "A Zeneakadémia infrastrukturális fejlesztése eredményeként egy igazi hungaricum globalizációja valósulhat meg." – fogalmazott dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem projektjavaslatában megjelölt szakmai és fejlesztési elképzeléseinek megvalósításához a központi épület rekonstrukciója mellett új épület bevonása válik szükségessé. Ennek érdekében a rekonstrukció első lépéseként a Wesselényi utcai kiegészítő épület átalakítása és korszerűsítése zajlik 2009 nyaráig. Ezzel párhuzamosan kerül sor a Bartók Konzervatórium épületének korszerűsítésére, és végül a folyamat lezárásaként a Liszt Ferenc téri központi épület rekonstrukciós és korszerűsítési munkálataira kerül sor. A Zeneakadémia épületének használatba vételére várhatóan 2011 végén kerül sor.

Projektszervezet felállítása
A döntést követően Lakatos Gergely projektmenedzser szervezésében azonnal megkezdődött a felújítás előkészítése, és októbertől Gábor József vezetésével létrejött projektszervezet irányítja az infrastruktúra-fejlesztés tervezését és megvalósítását. Az intézmény felügyeleti szerve, az Oktatási és Kulturális Minisztérium iránymutatásának megfelelően a létrejött projektszervezet – közvetlenül a rektor felügyelete alatt - az Egyetem belső szervezeti egységeként alakult meg. A projekt iroda személyzete folyamatosan bővül, jelenleg a munkatársak és szakértők kiválasztása zajlik. A projektmenedzsment munkáját két elismert építész segíti a rektor stratégiai tanácsadójaként: Rajk László és Zoboki Gábor. A projektszervezet keretében több munkacsoport működik majd, így például a felsőoktatási-tudományos kutatási, a művészeti-hangversenyrendezési- és az audiovizuális munkacsoport, emellett közbeszerzés útján kiválasztott specialisták is segítik majd a szervezet munkáját. Gábor József projektvezető kiemelte: "A projekt management munkája során kiemelt szempontot jelent a minőségi és az ellenőrzési, valamint monitoring tényezők maximális figyelembevétele: célunk, hogy a projektszervezet minőségi tanúsítvánnyal rendelkezzen már a kezdetekben. Emellett ugyancsak kiemelt hangsúlyt helyezünk – még az EU követelményeket is meghaladó - transzparenciára, valamint a sokoldalú tájékoztatásra is."

Business Development Unit a Zeneakadémián
A Zeneakadémia, a tervezett infrastrukturális fejlesztések mellett az intézmény nemzetközi tevékenységének üzleti szempontú fejlesztésére is önálló szervezeti egységet hozott létre Furka Beáta és Bill Rylance vezetésével. A projektszervezet célja a Zeneakadémia nemzetközi versenyképességének megerősítése, az intézmény világhírű tudásanyagának piaci körülményekhez igazodó értékesítése, a megújuló épületben zajló színvonalas hangversenyrendezés továbbfejlesztésének előkészítése. A korszerűsített Zeneakadémián a hangversenyélet és az oktatás-kutatás szoros együttműködése valósul meg, a projektszervezet célja pedig ehhez kapcsolódóan a – sok világhírességet adó - Zeneakadémián folyó teljes körű oktatás népszerűsítése.

Megelevenedik a múlt: új művészeti album a Zeneakadémia 100 éves épületéről
Idén ünnepli fennállásának 100 éves évfordulóját a Zeneakadémia épülete: ebből az alkalomból művészeti album jelent meg a napokban. A fotók segítségével megelevenedik a gyönyörű szecessziós palota, amely sajátos összművészeti egységbe foglalja a magyar századforduló művészeti ágainak kiemelkedő teljesítményeit. Neves művészettörténészek tanulmányai méltatják az építészet, képző- és iparművészet remekmű megoldásait, s a gyönyörű fotók nemcsak a Zeneakadémia hasonlíthatatlan hangulatát ragadták meg, hanem kiemelik azokat a részletszépségeket is, amelyeket még a törzsközönség előtt sem mind ismertek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Vizuál

Múzeumi miniszteri biztos lesz L. Simon László

A Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztossá nevezi ki L. Simon Lászlót Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – tudatta az MTI-vel az EMMI.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.