Klasszikus

100 év múlt – 100 év jelen

2007.11.19. 00:00
Ajánlom
A kormány 2007. július 25-i döntése óta gőzerővel folyik a Zeneakadémia rekonstrukciójának előkészítése. A tervezett felújítások és fejlesztések eredményeként a Zeneakadémia, mint igazi hungaricum globalizációja valósulhat meg.

Infrastruktúra-fejlesztés: előzmények, célok, ütemterv
A kormány nyári döntése értelmében a Zeneakadémia épületének rekonstrukciójára a benyújtott projektjavaslatot előzetesen elfogadta, így közel 10 milliárd forint európai uniós forrást és ehhez igazodó mértékű költségvetési támogatási önrészt ítélt meg az idén 100 éves épület régóta esedékes felújítására. Ez a döntés majd a támogatási szerződés aláírásával válik véglegessé. A fejlesztés eredményeként megvalósul a Zeneakadémia központi műemléki épületének teljes korszerűsítése, ennek eredményeként pedig a zeneművészeti felsőoktatás minőségének, színvonalának javítása, korszerűsítése. A rekonstrukció révén mindezek mellett megvalósul az oktatás és a hangversenyzés – a világon példa nélkül álló – szerves egysége, egyidejűleg szolgálva Budapest, mint világváros turisztikai céljainak elérését is. "A Zeneakadémia infrastrukturális fejlesztése eredményeként egy igazi hungaricum globalizációja valósulhat meg." – fogalmazott dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem projektjavaslatában megjelölt szakmai és fejlesztési elképzeléseinek megvalósításához a központi épület rekonstrukciója mellett új épület bevonása válik szükségessé. Ennek érdekében a rekonstrukció első lépéseként a Wesselényi utcai kiegészítő épület átalakítása és korszerűsítése zajlik 2009 nyaráig. Ezzel párhuzamosan kerül sor a Bartók Konzervatórium épületének korszerűsítésére, és végül a folyamat lezárásaként a Liszt Ferenc téri központi épület rekonstrukciós és korszerűsítési munkálataira kerül sor. A Zeneakadémia épületének használatba vételére várhatóan 2011 végén kerül sor.

Projektszervezet felállítása
A döntést követően Lakatos Gergely projektmenedzser szervezésében azonnal megkezdődött a felújítás előkészítése, és októbertől Gábor József vezetésével létrejött projektszervezet irányítja az infrastruktúra-fejlesztés tervezését és megvalósítását. Az intézmény felügyeleti szerve, az Oktatási és Kulturális Minisztérium iránymutatásának megfelelően a létrejött projektszervezet – közvetlenül a rektor felügyelete alatt - az Egyetem belső szervezeti egységeként alakult meg. A projekt iroda személyzete folyamatosan bővül, jelenleg a munkatársak és szakértők kiválasztása zajlik. A projektmenedzsment munkáját két elismert építész segíti a rektor stratégiai tanácsadójaként: Rajk László és Zoboki Gábor. A projektszervezet keretében több munkacsoport működik majd, így például a felsőoktatási-tudományos kutatási, a művészeti-hangversenyrendezési- és az audiovizuális munkacsoport, emellett közbeszerzés útján kiválasztott specialisták is segítik majd a szervezet munkáját. Gábor József projektvezető kiemelte: "A projekt management munkája során kiemelt szempontot jelent a minőségi és az ellenőrzési, valamint monitoring tényezők maximális figyelembevétele: célunk, hogy a projektszervezet minőségi tanúsítvánnyal rendelkezzen már a kezdetekben. Emellett ugyancsak kiemelt hangsúlyt helyezünk – még az EU követelményeket is meghaladó - transzparenciára, valamint a sokoldalú tájékoztatásra is."

Business Development Unit a Zeneakadémián
A Zeneakadémia, a tervezett infrastrukturális fejlesztések mellett az intézmény nemzetközi tevékenységének üzleti szempontú fejlesztésére is önálló szervezeti egységet hozott létre Furka Beáta és Bill Rylance vezetésével. A projektszervezet célja a Zeneakadémia nemzetközi versenyképességének megerősítése, az intézmény világhírű tudásanyagának piaci körülményekhez igazodó értékesítése, a megújuló épületben zajló színvonalas hangversenyrendezés továbbfejlesztésének előkészítése. A korszerűsített Zeneakadémián a hangversenyélet és az oktatás-kutatás szoros együttműködése valósul meg, a projektszervezet célja pedig ehhez kapcsolódóan a – sok világhírességet adó - Zeneakadémián folyó teljes körű oktatás népszerűsítése.

Megelevenedik a múlt: új művészeti album a Zeneakadémia 100 éves épületéről
Idén ünnepli fennállásának 100 éves évfordulóját a Zeneakadémia épülete: ebből az alkalomból művészeti album jelent meg a napokban. A fotók segítségével megelevenedik a gyönyörű szecessziós palota, amely sajátos összművészeti egységbe foglalja a magyar századforduló művészeti ágainak kiemelkedő teljesítményeit. Neves művészettörténészek tanulmányai méltatják az építészet, képző- és iparművészet remekmű megoldásait, s a gyönyörű fotók nemcsak a Zeneakadémia hasonlíthatatlan hangulatát ragadták meg, hanem kiemelik azokat a részletszépségeket is, amelyeket még a törzsközönség előtt sem mind ismertek.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.