Klasszikus

100 éves a Zeneakadémia épülete

2007.05.14. 00:00
Ajánlom
2007. május 18-án exkluzív hangversennyel emlékezik a Zeneakadémia a Liszt Ferenc téri épület fennállásának 100 éves évfordulójára. A koncert fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök, az eseményen részt vesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Exkluzív koncerttel készül a Zeneakadémia a Liszt Ferenc téri épület fennállásának 100 éves jubileuma alkalmából. A rendezvényen a Zeneakadémia épületével egy időben keletkezett művek szólalnak meg: Bartók Béla, Kodály Zoltán, Weiner Leó és Dohnányi Ernő egy-egy műve csendül fel. A hangversenyen a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát Kocsis Zoltán vezényli.

A magyar zene világhírű fellegvára, a budapesti Zeneakadémia épülete fennállásának 100. évéhez érkezett. Az akkor még Országos Magyar Királyi Zeneakadémia néven szereplő intézményben az oktatás eleinte Liszt Ferenc Hal téri, majd Andrássy úti lakásán folyt. A Zeneakadémia szecessziós jellegű épületét Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján 1904-től 1907-ig építették. Az épületben hosszú története folyamán olyan muzsikus végezték tanulmányaikat, mint Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Hubay Jenő, Cziffra György, Fischer Annie, Solti György…

A Zeneakadémia 2006-ban indította útnak saját szervezésű hangversenysorozatát, Alma Mater koncertek néven. A Zeneakadémia célja, hogy művészeti élmény formájában mutathassa meg az intézményben folyó képzés eredményességét, magas színvonalát. A Zeneakadémia nemzetközi presztízse, mestereinek rangja, különlegesen tehetséges hallgatóinak sikerei folyamatosan újratermelődő értéket jelentenek.

"Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a koncert fővédnöki tisztségét Sólyom László köztársasági elnök elfogadta, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vesz a hangversenyen. A jubileumi koncert műsorának összeállításakor igyekeztünk a Budapesti Zenepalota születését, a századforduló pezsgő hangulatát felidézni. Reméljük, hogy hamarosan méltó módon újul meg a Zeneakadémia csodálatos épülete, és az elkövetkező 100 évben is a fővárosi hangversenyélet meghatározó helyszíne, a világhírű magyar zeneoktatás központja lesz" – mondta el Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

(2007. május 18. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Ünnepi koncert a Zeneakadémia épülete 100. évfordulójának tiszteletére; Bartók: I. hegedűverseny; II. szvit, op. 4 - az 1943-as verzió; Weiner: f-moll szerenád, op. 3; Kodály: Nyári este; Dohnányi: Konzertstück gordonkára és zenekarra, op. 12; km.: Fenyő László (gordonka), Kelemen Barnabás (hegedű), Liszt Ferenc Zeneakadémia Zenekara; vez.: Kocsis Zoltán; Alma Mater Koncertek, Kocsis Zoltán-bérlet/2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.