Klasszikus

1000 zuglói énekes, ha dalra fakad

2010.10.11. 17:26
Ajánlom
Október 20-21-én nagyszabású koncertre kerül sor a Zuglói Filharmónia rendezésében. A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban az elmúlt évek legsikeresebb produkcióiból adnak válogatást.

Nem ez az első monumentális vállalkozása a Zuglói Filharmóniának. 1992-ben, Zugló százötven éves évfordulóján kezdődtek a sokrésztvevős koncertek, azóta pedig a Hősok terén négyezeren énekeltek az Örömkoncerten (2003) és sikerrel szerepeltek a Papp László Budapest Sportarénában (2005) és az Öttusa Világbajnokságon (2008) is. Az októberi koncertek során ezer zuglói általános és középiskolás is pódiumra lép, hogy többek között Kókai Rezső István király című szcenikus oratóriumának Koronázási jelenetét adják elő. A darab érdekessége, hogy harangzúgással záródik, amit felvételről, a Szent István Bazilika harangjainak zúgása testesít majd meg. Berlioz Te Deuma kettős vegyeskarra íródott, és a szerző hatszáz fős gyerekkar részvételét írta elő - ez most valóban teljesülni fog. Carl Orff Carmina Buránájának részletei is megszólalnak majd, amely zene „rendkívül alkalmas arra, hogy a gyerekekhez közelebb hozzuk a komolyzenét" - hangsúlyozta a ma tartott sajtótájékoztatón a koncert karmestere, Záborszky Kálmán. A műsorban egy kevésbé ismert, de annál értékesebb mű, Cesar Franck 150. zsoltára is felcsendül majd.

A koncertek próbája már javában zajlik, a kórus háromszáz fős blokkokban próbál, az első összpróbára vasárnap kerül sor. A koncert szervezése során azonban komoly problémák kerültek felszínre. „A művészetoktatás ugyanis olyannyira háttérbe szorult, hogy alig-alig akadnak énekórák, és a gyakorlati példa szerint Budapestnek csak egyetlen kerületében lehetséges, hogy huszonhárom énekkarból és sok száz amatőr, de annál lelkesebb és fogékonyabb énekes segítségével egy ilyen produkciót hozzunk létre" - emelte ki Záborszky. „Ez nemcsak azért óriási probléma, mert a jövőben nem lesz a komolyzenei koncerteknek közönsége, hanem főképp azért, mert a gyerekek fejlődése nem lesz teljes, nem lesz egyensúlyban. A mostani oktatási rendszerben rendszerint csak a bal, a reálismeretek befogadásáért felelős agyféltekét dolgoztatják, pedig a jobb agyfélteke memóriáért, kreativitásért és az érzelmi növekedéséért felelős részét sem szabad elhanyagolni. Hámori József és Freund Tamás agykutatók szerint a két félteke csak együtt tud harmonikusan működni." A gyerekek fáradtsága nem mindig a sok, hanem inkább az egyoldalú terheléssel magyarázható. A zene pozitív hatását pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni: „már a próbák során is tapasztalható, hogy a délelőtti alkalmakról mindig felszabadultan és frissen távoznak a fiatalok" - mesélte a karmester. A koncertek szólistái olyan jeles művészek lesznek, mint Molnár András, Rőser Orsolya és Massányi Viktor.

A Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekara az évad további szakaszában is különlegességekkel szolgál. November 5-6-án a Bosnyák téri Páduai Szent Antal templomban Verdi Requiemje hangzik el. A mindenszentekhez és a halottak napjához kapcsolódó Requiem-előadásokat ezentúl minden évben szeretnék megtartani. Decemberben 1-jén Kocsis Zoltán áll majd a zenekar élére, hogy Bartók Tánc-szvitjét és Cantata Profanáját, valamint Csajkovszkij V. szimfóniáját vezényelje a Művészetek Palotájában. Aki pedig nem akar várni decemberig, de még október 20-áig sem, az a Csütörtöki Kamarazene koncertjén kaphat ízelítőt a Zuglóban folyó magas színvonalú munkáról október 14-én este hattól a Zuglói Zeneház Nagytermében.

A Zuglói Filharmónia és a zuglói iskolák egyesített kórusa

2010. október 20., 21. 18:30
Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok

Km.: Molnár András, Rőser Orsolya, Massányi Viktor (ének), Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus
Vez.: Záborszky Kálmán


Kókai Rezső: István király (szcenikus oratórium) - Koronázási jelenet
Franck: 150. zsoltár
Berlioz: Te Deum - Judex crederis
Orff: Carmina Burana - részletek

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.