Klasszikus

101 éves korában hunyt el a világhírű José Bragato

2017.07.20. 14:54
Ajánlom
Az olasz családban született argentín csellista számára többek között Astor Piazzola komponált, de zeneszerző volt a saját jogán is.

1915. október 12-én zenészcsaládban született az olaszországi Udine városában, és tizenhárom éves volt, amikor Argentinába települtek. Két évvel később egy árvíz a család minden vagyonát elpuszította, így azt a zongorát is, amin a fiatal José tanult. Egy német csellista kezdett a fiúval foglalkozni ingyen, és egy gordonkával is megajándékozta. José Bragato ettől kezdve egész életét a hangszernek szentelte, mind a klasszikus zenének, mind a könnyebb stílusoknak és a népzenének is értő tolmácsolója volt.

1946-ban a Teatro Colón csellistája lett, ugyanebben az évben a Buenos Aires-i Filharmonikusok szólamvezetője.

Ekkor már komponált is, valamint jelentős kamarazenei együttesek tagja volt,

illetve az Orquesta Francini-Pontier nevű tangózenekarhoz is csatlakozott.

1954-ben tagja lett Astor Piazzola együttesének, az Octeto Buenos Airesnek, és a zeneszerzővel baráti viszonyt alakítottak ki. Piazzola neki ajánlotta a Bragatíssimo című művét, amely fentebb hallgatható meg.

1976 és 1982 között Argentína katonai diktatúrává vált, és az ellenkezésének hangot adó Bragato Brazíliába menekült. Ekkor kezdett el a paraguayi zenével komolyan foglalkozni. Utolsó szólófellépésére nyolcvan évesen került sor New Yorkban.

Örökségének egyik fontos része, hogy a tangóban magas rangra emelte a gordonkát, hiszen virtuozitásának köszönhetően a zeneszerzők főszerepet biztosíthattak a hangszernek. Graciela y Buenos Aires című műve – amelyet a lenti videóban hallgathat meg – a dél-amerikai országokban csellórepertoár állandó darabja.

José Bragato július 18-án hunyt el Buenos Airesben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.