Klasszikus

101 éves korában hunyt el a világhírű José Bragato

2017.07.20. 14:54
Ajánlom
Az olasz családban született argentín csellista számára többek között Astor Piazzola komponált, de zeneszerző volt a saját jogán is.

1915. október 12-én zenészcsaládban született az olaszországi Udine városában, és tizenhárom éves volt, amikor Argentinába települtek. Két évvel később egy árvíz a család minden vagyonát elpuszította, így azt a zongorát is, amin a fiatal José tanult. Egy német csellista kezdett a fiúval foglalkozni ingyen, és egy gordonkával is megajándékozta. José Bragato ettől kezdve egész életét a hangszernek szentelte, mind a klasszikus zenének, mind a könnyebb stílusoknak és a népzenének is értő tolmácsolója volt.

1946-ban a Teatro Colón csellistája lett, ugyanebben az évben a Buenos Aires-i Filharmonikusok szólamvezetője.

Ekkor már komponált is, valamint jelentős kamarazenei együttesek tagja volt,

illetve az Orquesta Francini-Pontier nevű tangózenekarhoz is csatlakozott.

1954-ben tagja lett Astor Piazzola együttesének, az Octeto Buenos Airesnek, és a zeneszerzővel baráti viszonyt alakítottak ki. Piazzola neki ajánlotta a Bragatíssimo című művét, amely fentebb hallgatható meg.

1976 és 1982 között Argentína katonai diktatúrává vált, és az ellenkezésének hangot adó Bragato Brazíliába menekült. Ekkor kezdett el a paraguayi zenével komolyan foglalkozni. Utolsó szólófellépésére nyolcvan évesen került sor New Yorkban.

Örökségének egyik fontos része, hogy a tangóban magas rangra emelte a gordonkát, hiszen virtuozitásának köszönhetően a zeneszerzők főszerepet biztosíthattak a hangszernek. Graciela y Buenos Aires című műve – amelyet a lenti videóban hallgathat meg – a dél-amerikai országokban csellórepertoár állandó darabja.

José Bragato július 18-án hunyt el Buenos Airesben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.