Klasszikus

101 éves korában hunyt el a világhírű José Bragato

2017.07.20. 14:54
Ajánlom
Az olasz családban született argentín csellista számára többek között Astor Piazzola komponált, de zeneszerző volt a saját jogán is.

1915. október 12-én zenészcsaládban született az olaszországi Udine városában, és tizenhárom éves volt, amikor Argentinába települtek. Két évvel később egy árvíz a család minden vagyonát elpuszította, így azt a zongorát is, amin a fiatal José tanult. Egy német csellista kezdett a fiúval foglalkozni ingyen, és egy gordonkával is megajándékozta. José Bragato ettől kezdve egész életét a hangszernek szentelte, mind a klasszikus zenének, mind a könnyebb stílusoknak és a népzenének is értő tolmácsolója volt.

1946-ban a Teatro Colón csellistája lett, ugyanebben az évben a Buenos Aires-i Filharmonikusok szólamvezetője.

Ekkor már komponált is, valamint jelentős kamarazenei együttesek tagja volt,

illetve az Orquesta Francini-Pontier nevű tangózenekarhoz is csatlakozott.

1954-ben tagja lett Astor Piazzola együttesének, az Octeto Buenos Airesnek, és a zeneszerzővel baráti viszonyt alakítottak ki. Piazzola neki ajánlotta a Bragatíssimo című művét, amely fentebb hallgatható meg.

1976 és 1982 között Argentína katonai diktatúrává vált, és az ellenkezésének hangot adó Bragato Brazíliába menekült. Ekkor kezdett el a paraguayi zenével komolyan foglalkozni. Utolsó szólófellépésére nyolcvan évesen került sor New Yorkban.

Örökségének egyik fontos része, hogy a tangóban magas rangra emelte a gordonkát, hiszen virtuozitásának köszönhetően a zeneszerzők főszerepet biztosíthattak a hangszernek. Graciela y Buenos Aires című műve – amelyet a lenti videóban hallgathat meg – a dél-amerikai országokban csellórepertoár állandó darabja.

José Bragato július 18-án hunyt el Buenos Airesben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Színház

Botrány a Katonában: kitiltották az egyik dolgozót

A Katona József Színház egyik szerződéses munkatársa erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A színház nem nevezte meg a szóban forgó személyt.
Klasszikus

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.
Klasszikus

Az EU is elismerte a Kodály-módszeren alapuló digitális tudásközpontot

A zeneoktatás innovatív módszereinek kidolgozására létrejött digitális zenepedagógiai tudásközpont, a Kodály HUB az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely „Jó Gyakorlat” és „Sikertörténet” minősítést is nyert.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az ember csak játszik és játszik” – interjú Lakatos Györggyel

A Partiúra kalocsai adásában vendégeskedett Lakatos György fagottművész, aki szülővárosában alapította meg a beteg gyerekek gyógyulását segítő jótékonysági Kék Madár Fesztivált. Kortárs zenéről, fagottról és Vivaldiról is beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Anton Rubinstein, az orosz zene keresztapja

Az orosz zene fényes évszázada nem képzelhető el nélküle. Életében csak Liszt volt népszerűbb nála, kortársai pedig lényeglátásáról, kimeríthetetlen energiájáról emlékeztek rá. Százhuszonöt éve hunyt el Anton Rubinstein.
Klasszikus interjú

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.
Klasszikus ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs estet adnak a Zeneakadémián

Egy különleges zongoraesttel lepi meg az „MVM Koncertek – A Zongora 1-ben”-sorozat a közönségét november 22-én a Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus mti

Már megint elárvereznek egy Mozart kottát

Egy-két fiatalkori menüettet. Bezzeg a Requiem kézirata nem kerül kalapács alá soha, pedig összedobnánk rá a pénzt a szerkesztőségben.