Klasszikus

107 év után adják elő Stravinsky elveszettnek hitt darabját

2016.11.25. 13:16
Ajánlom
2015-ben találták meg a zeneszerző szimfonikus zenekari művét, a 12 perces Temetési éneket, amit most, december 2-án adnak elő Szentpéterváron.

Stravinsky 26 éves korában írta a darabot tanára, Rimszkij-Korszakov emlékére. A mű azonban elveszett, miközben Stravinsky az orosz forradalom során menekülni kényszerült. Őt magát még élete utolsó éveiben is foglalkoztatta, mi történhetett a darabbal: „Bárcsak valaki Leningrádban megkeresné a részeit” - írta a Memória és Kommentárok című jegyzetében.

Érdekelne engem, mit komponáltam a Tűzmadár előtt” - írta ezzel kapcsolatban.

Igor Stravinsky 1958. december 8-án egy kottát tanulmányoz

Igor Stravinsky 1958. december 8-án egy kottát tanulmányoz (Fotó/Forrás: Erich Auerbach / Getty Images Hungary)

A darabot 2015-ben a zenetörténész Dr. Natalia Braginszkaja és a Szentpétervári Konzervatórium könyvtárosa, Irina Sidorenko találta meg és azonosította. Mialatt a könyvtári állományt múlt tavasszal áthelyezték, a darabot egy hátsó szobában találták meg a nem katalogizált kéziratok tömegében. Az egész darabot részekből rekonstruálta és publikálta Stravinsky műveinek első számú kiadója, a Boosey & Hawkes.

Megtalálták Stravinsky elveszettnek hitt művét

Kapcsolódó

Megtalálták Stravinsky elveszettnek hitt művét

Igor Stravinsky (1882-1971) orosz zeneszerző egy fontos fiatalkori művére bukkantak a szentpétervári Konzervatórium kéziratai között több mint 100 évvel a zenemű megszületése után.

A Temetési éneket december 2-án a szentpétervári Mariinszkij Színházban Valery Gergijev vezénylete mellett szólaltatja meg a Mariinszkij Zenekar Rimszkij-Korszakov darabja és a Tűzmadár mellett, amit Stavinsky a Temetési ének után komponált, nemzetközi hírnevet szerezve magának.

Ezt kell tudni a Mariinszkij Színházról

Kapcsolódó

Ezt kell tudni a Mariinszkij Színházról

1860. október 14-én, 156 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a világ egyik leghíresebb operaháza, a szentpétervári Mariinszkij Színház.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.