Klasszikus

111 éves ifjúsági zenekar

2007.01.18. 00:00
Ajánlom
Egy patinás amerikai zenekar, a Princeton University Orchestra ad koncertet a Zeneakadémián. A január 30-ai hangverseny dirigense az együttest 24 éve irányító Michael Pratt lesz, akinek hála, ezt az együttest tartják az USA egyik legkiválóbb ifjúsági zenekarának.

A Princeton University Orchestrát a Princeton Egyetem végzett és még tanuló hallgatói hozták létre. Most, 111. évében a zenekar a művek széles skáláját játssza a klasszikusoktól a Princeton-zeneszerzők által frissen komponált művekig.

A zenekart a New York Symphony and Philharmonic Societies hivatásos zenészeinek egy csoportja alapította, akik 1896. február 13-án hangversenysorozatot adtak az Alexander Hallban. A bevételt egy alapítvány kapta egy zeneiskola létesítésére, amelynek célja a zeneszerzés tanulmányozása, zeneelmélet, valamint a Princeton Egyetem történetének ápolása volt. A következő évszázadban a zenekar majdnem teljes egészében a hallgatók szervezetévé vált: mintegy 90-100 zenész, végzett és még tanuló hallgató jött össze az akadémiai karok széles körének képviseletében, és adott hangversenyeket az Alexander Hall Richardson termében.

A zenekar 1977 óta Michael Pratt vezetése alatt a szimfonikus és operarepertoár legnagyobb volumenű műveiből is adott elő, amilyen Mahler: A dal a földről és az I., II., III. és IV. szimfónia; Stravinsky: Le sacre du printemps; Weber: Bűvös vadász, valamint Wagner: Tristan és Isolda című darabja hangverseny-verzióban. A Princeton Orchestra sikeres turnékat is tett az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Közép- és Kelet-Európában, valamint legújabban Spanyolországban.

A zenekarban való részvétel önkéntes, és nem tartozik a tananyaghoz; a hallgatók az egyetemi kurzusokhoz szükséges órák mellett és felett sok időt fordítanak próbákra. A zenekari végzősökből előadók, zenetanárok és művészeti ügyintézők lettek, de a foglakozások jegyzékében találunk jogászokat, fizikusokat, üzletembereket, kormányzati tisztviselőket, közgazdászokat, építészeket, tudományos kutatókat és újságírókat is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.