Klasszikus

12+1 tipp a magyar kultúra napjára

2015.01.21. 11:15
Ajánlom
Megünnepelné a január 22-ét, de nem tudja, hol? Segítünk! Szerkesztőségi ajánlónk következik a magyar kultúra napja alkalmából.

1. Best of magyar irodalom

A magyar kultúra napján mi más lehetne kézenfekvőbb, mint a versolvasás? Mácsai Pál az Örkény Színházban a magyar irodalom legismertebb verseit rakta színpadra Anyám tyúkja címmel, Várady Szabolcs válogatásában. A január 22-én újra látható előadásról a rendező lapunknak elmondta: "Olyasmi ez, mint az aranymosás. Ez annyiban rendezés, hogy verseket elemzek négyszemközt a színészekkel, aztán majd találunk neki egy színpadi formát".

2. Szakcsi Lakatos és Lukács meséi a Vár aljában 

A magyar kultúra napján ismét közösen lép színpadra Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, világhírű jazz-zongorista és zenésztársa, a kétszeres Artisjus-díjas Lukács Miklós cimbalomművész a Budavári Művelődési Házban. A duóról Pallai Péter jazz-szakíró elragadtatva nyilatkozta, hogy „ez a zene olyan, mintha két férfi mesélne egymásnak egy hosszú és bonyolult történetet, számtalan érdekes és drámai részlettel, s gyakran humoros fordulatokkal megtűzdelve".

3. Ha a kézműves mesterségek rejtelmei érdeklik...

...akkor a Hagyományok Háza részeként működő Népi Iparművészeti Múzeumban a helye, ahol a magyar kultúra napjára kettős megnyitóval készülnek: délután négy órakor nyílik a magyarszombatfai fazekasok munkáit bemutató kiállítás, a Magyarszombatfai gerencsérek, valamint megnyitja kapuit az új múzeumi részleg, a Nyitott Műhely is, amely a későbbiekben kiállításoknak és népi kézműves műhelynek ad majd otthont.

4. Zeneszó a könyvtárban

Az Országos Széchenyi Könyvtárban 18 órától a Classicus Ensemble ad koncertet. Fejérvári Zoltán és Palojtay János (zongora), Tornyai Péter (hegedű/brácsa), valamint Zétényi Tamás (cselló) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékeiként kezdtek együtt muzsikálni, és már csak azért is érdemes meghallgatni őket, mert a Zeneakadémia mellett olyan intézményekben képezték tovább magukat, mint a salburgi Mozarteum, a madridi Escuela Superior, a berlini Universität der Künste és a New York Állam-beli Bard College, valamint számos rangos hazai és nemzetközi fesztiválon és koncertteremben léptek fel együtt és külön-külön is.

5. Ha Ön is utál egyedül vacsorázni...  

... és még a kortárs művészet is érdekli, érdemes elnéznie a Trafó NEXTFESZT- az Y generáció című fesztiváljára, amely a hagyományos előadó-művészeti kereteket átlépő fiatal alkotók színházi, táncos és zenei produkcióit vonultatja fel. Január 22-én például a Csoportkép oroszlán nélkül című előadást mutatja be Fekete Ádám a Táp Színházzal közösen. Az előadáshoz az alkotók a darabot ihlető Richard Brautigan amerikai író idézetét választották: „Úristen, hogy utálok egyedül vacsorázni. Olyan, mintha halott lennék."

6. Koncertek a Zeneházban 

A Magyar Kultúra Napja alkalmából három koncertet is ad a Concerto Budapest a ferencvárosi Zeneházban. A Zeneakadémia rezidens zenekarának koncertjei 17:30-kor, 19 órakor és 20:30-kor kezdődnek és ingyenesen látogathatóak, ám regisztrációhoz kötöttek. A koncerteken közreműködik Klukon Edit, Ránki Dezső, Ránki Fülöp, Kaczander Orsolya, Keller András, regisztrálni az info@concertobudapest.hu címen lehet.

7. A Nagy Háború három dimenzióban

A Magyar Nemzeti Múzeumban az első világháborút térhatású fotókkal bemutató tárlatokkal és programokkal várják az érdeklődőket: a Nézőpontok és A front felett című tárlatokon Bognár Katalin és Tomsics Emőke kurátorok vezetnek végig. Az állandó és az időszaki kiállításokra érkezők ezen a napon egységesen 500 forintért látogathatják a múzeumot, amely 20 óráig lesz nyitva.

8. Vitéz László és pajtikái a gyerekeknek 

A Vigadóban januárban Kemény Henrikre emlékeznek, a programsorozat részeként január 22-én, a magyar kultúra napján egész napos ingyenes rendezvényre várják a gyerekeket és az érdeklődőket. Szervusztok, pajtikák! címmel a szombathelyi Mesebolt Bábszínház előadása a Kamaraszínházban lesz hallható és látható 15 órától, 16 órától pedig az épület Makovecz-termében interaktív drámapedagógiai foglalkozást és bábkészítést tartanak a kisebbeknek. 17 órától a Vigadó téren térzene és forralt bor, 19 órától a díszteremben a Virtuózok résztvevőinek ünnepi koncertje szórakoztatja a nagyérdeműt.

9. Lovasszínház és kígyóember egy porondon 

A magyar kultúra napján Pintér Tibor Lovasszínháza egészíti ki a Fővárosi Nagycirkusz Magyar Cirkuszcsillagok című műsorát, amelyben nemzetközi hírű, külföldön elismert magyar cirkuszművészeké a főszerep. Látható benne például a Monte Carlóban aranyérmet nyert Richter Flórián, a Donnert lovascsoport, Axt Ibolya trapézművész, Pakucza József erőművész, Ádám Krisztián magasdrótszáma és a Baross Imre Artistaképző növendékei karika-, ugródeszka-, illetve kínairúd-produkciókkal. 14 év után újra a budapesti manézsban szerepelnek a Rippel fivérek, a magyar csillagok mellett pedig nemzetközi sztárvendég Cesar Pindo, az ecuadori kígyóember.

1BFA709F-2D4B-4B45-90ED-9B1954365EAB

Magyar Cirkuszcsillagok a Fővárosi Nagycirkuszban

10. Minden, amit tudni szeretett volna az üstfoltozókról és drótostótokról

Ingyenes belépéssel, épületsétával, koncerttel és tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket a Néprajzi Múzeum. A Megvetés és önbecsülés című időszaki kiállításban a kurátorok mesélnek az üstfoltozókról, drótostótokról és teknőscigányokról, míg a Kő kövön című időszaki tárlatot a kiállítás rendezője mutatja be. A magyar nép hagyományos kultúrája és A népdaloktól a genfi zsoltárokig című tárlatot ugyancsak tárlatvezetésekkel tekinthetjük meg.

11. Mélynyomor gyerekszemszögből

"Szabálytalan adaptációt" mutat be Borbély Szilárd Nincstelenek című regényéből az Ódry Színpad. A tavaly elhunyt magyar író története egy elzárt szatmári kisfalu helyszíneit és figuráit, emlékeit és hiedelmeit mutatja be egy gyerek szemszögéből, a SZFE negyedéves színművészeit Máté Gábor rendezi. Az osztály tavalyi beszédvizsgájából készült előadást január 28-án a Vallai Kertben megnézheti, ha most lemarad róla.

12. Barokk hangulatban a Müpában

Korhű hangszereken, a hazai historikus iskola legavatottabb karmesterének, Vashegyi Györgynek  vezényletével csendül fel Bach Máté-passiója a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Világszínvonalat képviselő két együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában a Mendelssohn-féle Bach-játékot hallhatjuk megelevenedni.

 +1. Pannon Filharmonikusok és hamisnak hitt Csontváry-kép

Szerkesztőségünk elsősorban a budapesti rendezvényekre koncentrált, bónuszként azonban muszáj megemlítenünk a Pannon Filharmonikusok A híd című koncertjét, amely a pécsi Kodály Központban kezdődik 19 órakor. A koncerten három magyar szerző zeneműve is szerepel: a hangverseny nyitó és zárószámát, az elmúlt század zenetörténetének két fontos pontját, Dohnányi Ernő Ünnepi nyitányát és Weiner Leó Csongor és Tünde című szvitjét Wolf Péter Zongoraversenye köti össze hídként nemcsak egymással, de a jelenkorral is. Az együttest Kovács László vezényli, a szólista Balog József zongoraművész lesz.

És ha már valaki Pécsett jár, feltétlenül nézzen el a Csontváry Múzeumba, ahol január 22-étől tekinthető meg a festő évtizedekig hamisnak hitt Önarcképe, amelyet 1948-ban több mint hatvan évre a raktárba száműztek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.